Gyermeked egészsége

Varázsold mosolygóssá a gyereked napját

Hisztivel indult a nap? A gyereked nem hajlandó felvenni a ruhát, amit kikészítettél neki és duzzogva turkálja a reggelijét is? Változtass a taktikán és öntsd ellenállhatatlanul vonzó formába a hagyományos ételeket, a ruhákat pedig válasszátok ki közösen!

Időrabló és idegtépő tud lenni a gyerek ellenállása reggel – akár ételről, akár az öltözködésről van szó – mikor sietni kéne és meg vagy róla győződve, hogy te a legjobbat adod neki. Nem kell azonban rögtön letenni a fegyvert és engedni a dacoskodásának. Különösen fontos, hogy kitarts az elképzelésed mellett, ha ételről van szó, és meg vagy győződve arról, hogy a kiválasztott menü az egészségét szolgálja. A ruházat már sokkal inkább lehet alku tárgya, de ezt a megbeszélést sem reggel kell megejteni…

Mosolygós ételek

A gyereket rá lehet venni, hogy megegye a zöldséget és minden egyéb ételt akkor, ha az megfelelően van tálalva. A reggelit például egy pogácsaszaggató segítségével látványosan tudod tuningolni, és némi kreativitással, ötletes elrendezéssel ellenállhatatlanná lehet tenni a legegyszerűbb rántottát vagy a közellenségnek számító brokkolit is. A lényeg, hogy adj valamilyen személyiséget az ételnek. Formálj belőle arcot, izgalmas geometrikus alakzatot, “élőképet”, hogy felkeltse a gyerek érdeklődését. Ebben a galériában találsz pár ötletet:

Megnézem
Összes kép (1)

Vagány kiegészítők

A másik kellék, amivel gördülékenyebbé lehet tenni a reggelit – és más étkezéseket is – a teríték. A bögre, az evőeszközök és a tányér legyen játékos, színes, vidám, gyereknek való. A kínálat igen bőséges a boltokban, de rendelhető internetről is mindenféle “kiegészítő”, például extrém kakaós bögre, amit nem azért fog imádni a gyereked, mert minden reggel a fejlődéséhez nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat (D-vitamint, magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket) felhörpintheti belőle kakaó és tej képében, hanem mert egyszerűen vagányul néz ki! Mint ezek:

Megnézem
Összes kép (1)

 

Válasszatok együtt

A másik gyakori vitatéma a ruházat: van anya, aki még nem élte át, hogy a kölök toporzékolva, bömbölve tiltakozik a ruha ellen, amit rá akarnak adni? Pedig a ruha szép, máskor semmi gond nem volt vele. Ezen a fronton hagyni kell, hogy dönthessen a gyerek is. Még előző este közösen válasszátok ki a ruhát, amit másnap felvesz majd, adj neki javaslatot – ne túl sokat –, amiből választhat, és időnként engedd, hogy teljesen egyedül válassza ki, amit szeretne hordani.

Közös időtöltés

A gyerekeknek nem elég, ha ellátják őket jó ruhával és tápláló étellel. Figyelem is kell nekik, együtt töltött idő, beszélgetés. Ezek épp olyan fontosak az egészségének és fejlődésének, mint a jó reggeli. Ovi vagy iskola után ne sajnáld az időt arra, hogy tegyetek egy kis kitérőt, és sétáljatok a városban, keressetek egy játszóteret, vagy csak elnyaljatok egy fagyit és közben megbeszéljétek az aznapi történéseket. Ettől lesz a gyermeked másnap reggel is mosolygós, a ruhával és a reggelivel szemben kevésbé dacos, te pedig boldog és elégedett.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top