Gyermeked egészsége

Fenséges tejes italok

A koktélokat nem éppen az egészségességük miatt iszunk. Más a helyzet, ha nem tartalmaznak alkoholt, és egyik alapvető összetevőjük a kalciumban gazdag, tápláló tej.
Fenséges tejes italok

Nagyon sokan szeretjük a kellemes, krémes koktélokat, de az alkohollal hadilábon állunk. A tejes mixek viszont bármikor fogyaszthatóak és egészségesek is, legtöbbjük elkészítéséhez pedig nem kell mixer iskolát elvégezni. Némelyikbe épp csak az íze miatt kerül tej, másokban viszont a főszerepet viszi.

Tejkoktélok

A tejkoktélok némelyike csak egy leheletnyi tejet tartalmaz, épp csak annyit, amennyi a krémességét, lágyságát megadja az italnak. Ezekben általában alkohol is van. Az alkoholmenteseknek viszont a tej adja az alapját, és legtöbbjükhöz elegendő az az egyszerű bolti tej, amit a hűtőszekrényedben általában ott lapul. Persze az igazán kifinomultak használhatnak helyette rizs- vagy mandulatejet is, de ezek nélkül is működni fog a recept.

Ezeknél a tejkoktéloknál az egyik alapszabály, hogy lassan kell felmelegíteni hozzájuk a tejet folyamatos kavargatás közben úgy, hogy éppen csak elérje a forráspontot. Ha valamiért a tejed mégis kifutna, semmi gond: hagyd kihűlni, és kezdd újra a procedúrát. A másik alapszabály, hogy bátran használd a fantáziád. Mint az a következő receptből kiderül, nagyon könnyen elkészíthetők ezek a koktélok, és gyakorlatilag végtelen a variációs lehetőségek száma. Bátran mixelj és kísérletezz!

Berry patch

Ez a tejkoktél az egyik legfinomabb a számtalan koktélvariáció közül. Gyerekek és felnőttek egyformán szeretni fogják, mert a tej lágyságát pompásan egészíti ki a benne található fekete áfonya, málna és eper frissessége, savassága. Bármilyen pohárban felszolgálható, az alábbi recept mennyisége 2 koktélos pohárra érvényes.

Hozzávalók

  • fél deka áfonya
  • fél deka málna
  • fél deka eper
  • két kanál vanília jégkrém
  • fél pohár tej

Elkészítés

Tedd egy turmixgépbe a hozzávalókat és addig dolgoztasd a masinával, amíg lágy és krémes lesz. Öntsd ki a poharakba és tegyél a tetejére egy egy szem gyümölcsöt az összetevők közül.

Klasszikusok

Ízlés kérdése, de valószínűleg kevesen vitatnák, hogy a kakaó és a tejeskávé finom. Kellemes ízük miatt mindkettőhöz erős érzelmekkel ragaszkodnak rajongói. A manapság igen népszerű instant kakaó italporok gyakran tartalmaznak hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat is, így tejjel keverve kifejezetten tápláló ital készíthető belőle, amely a kiegyensúlyozott reggeli részeként nagyszerű napindító lehet.

Fenséges tejes italok


Smootie

Ez a műfaj nemrégiben kapott szárnyra hazánkban és valószínűleg nagy siker előtt áll. Igazból az eredeti smootie-k nem tartalmaznak tejet, hanem csak gyümölcsöket, zöldségeket, de egyre elterjedtebb hogy hígításukat, krémességüket tejjel vagy joghurttal oldják meg. Édesítéshez érdemes nyírfacukrot vagy mézet használni, az ízesítéshez pedig kókusz vanília, kardamom, fahéj vagy szegfűszeg ajánlott. Elkészítésük épp olyan egyszerű, mint a tejkoktéloké: a felaprított gyümölcsöket és a többi hozzávalót egy turmix gépbe tesszük és 3 percig turmixoljuk. Ezután még ízesíthető ízlés szerint.

Piros smoothie variációk

Hozzávalók: eper-cseresznye-ribizli, feketeribizli-cseresznye, cékla-répa-alma-meggy, levendulás-cseresznyés-epres-banános.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top