Gyermeked egészsége

Mennyit igyunk egy nap?

A címben feltett kérdés vízre vonatkozik. Mindenki annyit iszik és olyan folyadékot, amilyet csak akar, de az egészség szempontjából ajánlott bizonyos mértéket betartani. Mivel testünk több mint felét alkotó vizet folyamatosan használja fel a szervezet, ezért a napi folyadékbevitel mértéke drámaian javíthatja vagy ronthatja annak működését.
Mennyit igyunk egy nap?

Egy felnőtt férfi szervezetének 60 százaléka víz, a nőké még ennél is több, az egészen kicsi embereké – a csecsemőké – pedig 70 százalék. A szervezet vízigényét mi sem mutatja jobban, mit hogy élelem nélkül egy ember akár 4-6 hetet is képes átvészelni, de víz hiányában néhány nap után felmondja a szolgálatot.

A szükséges folyadékot számtalan formában pótolhatjuk, a napi szükséglet pedig egyénenként változó. Általánosságban elmondható, hogy a férfiaknak naponta 2-3 liter, a nőknek pedig 1-2 liter szükséges. Egy gyorsan cseperedő csecsemőnek naponta a teljes vízkészletének 20 százalékát kell pótolni. Persze a külső körülmények – például egy kiadós, izzasztó kánikula vagy intenzív sporttevékenység – ezeket az értékeket jócskán befolyásolhatják.

Mennyit igyunk egy nap?

Természetesen a folyadékszükségletet nem csak ásványvizes palackból lehet pótolni. A napi vízbevitel egy részét tartalmazzák a szilárd táplálékok (fél-egy litert), másik részt a víz adja, harmadrészt pedig olyan különféle folyadékok, mint a tej, kakaóitalok.

Ez utóbbiak azért fontos szereplői a napi folyadékpótlásnak, mert nem csupán vizet, hanem igen fontos ásványi anyagokat és vitaminokat is juttatnak a szervezetbe. Egy pohár tej például a napi kalciumbevitel 25-30 százalékát, az egyes, vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított kakaóital porok pedig kiegészítik a tej természetes összetevőit, így növelve a reggeli étkezés tápértékét, miközben gyorsan felszívódó szénhidrátforrásként is szolgálnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top