Család

Mézeskalács házikó

Mézeskalács nélkül nincs karácsony! Ám ha igazán jó mulatságra készülünk, készítsünk együtt mézeskalács házikót! A közös sütés igazi adventi esemény, nem is olyan nehéz, megmutatjuk, hogyan a legegyszerûbb!

A mézeskalácstésztát előre készítsük el, jól dolgozzuk ki, és csak utána kezdjünk neki a közös munkának!







Aranyszínű gyömbéres mézeskalács







Kattints a képre!
Hozzávalók:
•  17 dkg sima liszt
•  1 teáskanál őrölt gyömbér
•  6 dkg vaj, darabokra vágva
•  10 dkg méz
•  1 tojássárgája felverve
•  1/2 teáskanál szódabikarbóna
•  csipet só

Öszeállítás:

1. A lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket egy tálba szitáljuk. A vajat finomra morzsoljuk a lisztes keverékkel, vagy robotgéppel is összedolgozhatjuk

2. Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját, és kézzel vagy géppel addig keverjük, míg szilárd tésztát kapunk. Becsomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük, csak utána formázzuk!

Cukormáz

Hozzávalók:
• 1 evőkanál tojásfehérje
• 1 evőkanál citromlé
• 7-10 dkg porcukor

A tojásfehérjét és a citromlével egy tálban összekeverjük. Apránként hozzáadjuk a porcukrot, és habverővel simára, híg, krémes állagúra keverjük, amíg a máz vékonyan a kanál hátuljára tapad. 


Meseházikó

Hozzávalók:







Kattints a képre!
• 2 adag aranyszínű gyömbéres mézeskalácstészta
• 1 adag díszítő cukormáz
• fehércsokoládé pasztillák
• színes keménycukorkák
• sokféle színes cukorka, zselécukorka

1. A sütőt 180 celsius fokra előmelegítjük. Két nagy sütőlapot vékonyan kivajazunk. Papírból kivágunk két 16×7 cm-es téglalapot a tetőnek és két 15×14-es téglalapot a házikó elejének és hátuljának. Az oldalát két 14×7,5 cm-es téglalap adja, amelynek rövidebb oldalához csúcsos tetőrészt illesztünk, ennek magassága 2,5 cm a háromszög csúcsától a téglalap éléig.

2. A gyömbéres mézeskalácstészta felét kinyújtjuk. Kivágunk tizenkét 5×2,5 cm-es téglalapot és a hosszabbik oldalukban rovátkákat vágunk, ezek lesznek a függönyök. A sablonok segítségével kivágjuk a ház részeit. A ház elejéből és oldalából kivágjuk az ablakokat, és egy késsel bevagdossuk a kis ajtót: függőlegesen bevonalkázzuk, és kivágunk belőle egy kis szív alakú ablakot. A levágott mézeskalácstészta-darabokat összegyúrjuk és ismét kinyújtjuk, aztán kivágunk belőle egy 23 cm átmérőjű kört.

3. A kivágott mézeskalács elemeket kisütjük, a kisebb darabokat 5, a nagyobbakat kb 15 percig hagyjuk a sütőben, amíg a szélük kezd megpirulni. Öt tíz percig a sütőlapon pihentetjük azután átrakjuk egy rácsra hűlni. Ha kell, a sütemények szélét egyenesre levághatjuk.






4. Díszítő cukormázat töltünk egy papír nyomózsákba, majd lecsípjük a zsák végét. A függönyök hosszabb oldalára cukormázat kenünk, és az ablakok belsejéhez ragasztjuk a süteményeket úgy, hogy kívülről is jól látszódjon.

5. A ház homlokzatának rövidebb oldalára mázat nyomunk, és derékszögben összerahgasztjuk egy oldalelemmel a mézeskalács alapon. Az aljárhoz még egy adag mázat nyomunk hogy szorosan tartsa. Konzervdobozzal vagy befőttesüveggel megtámasztjuk a lapokat, amíg a máz megszárad.

6. Összeragasztjuk a másik oldalt a hátsó résszel, és felállítjuk a házat. A felső élekre mázat nyomunk, és a helyére illesztjük a tetőt. Hűvös helyen hagyjuk megszáradni.

7. A tető alsó részére hullámos cukormáz vonalat rajzolunk a nyomózsákkal és beleragasztjunk egy sor csokoládét, ezek fölé újabb hullámos vionalat rajzolunk, és keménycukorkákat teszünk rá. Egymást váltogatva felragasztjuk az édességsorokat, amíg teljesen befedjük a tetőt.






8.
A tető gerincére csíkot rajzolunk a mázzal, és egy sor félbevágott csokoládépasztillát állítunk bele. A függönyök belső szélét cukorpöttyökkel csipkézzük.

9. Sokféle cukorkával díszítjük a házikót, ezeket bőséges adag cukormázzal rögzítjük. A járdához eltördelt csokoládét ragasztunk az alapra. A falakra és a kertbe egyszerű virágformákat rajzolunk, és apró cukorkákat teszünk a közepébe.











Pazar mézeskalács tippek, sablonok, ötletek és receptek egy bűbájos könyvben, amely a karácsonyi készülődés közepette minden családnál hasznos segítőtárs.
A mézeskalács készítésének kiskönyve 
Praktika könyvek – Aréna 2000  Kiadó 2005.

• A könyvről bővebbet itt tudhatsz meg! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top