Gyerekmenü

Túlsúlyos csecsemő? Van ilyen?

Sokan csak legyintenek és bátran tovább kanalazzák babáikba a csülökpörköltet. Beszélhetünk-e elhízásról, túlsúlyról már csecsemőkorban? Hogyan előzhetjük meg mindezt?

A túlsúly, az elhízás napjainkban sajnos már a legkisebbeket is érinti. Az okok minden esetben a rövid ideig tartó anyatejes táplálásra és a helytelen táplálkozási szokásokra vezethetőek vissza. Mindez leginkább azért is veszélyes, mivel már ebben a korban megalapozzuk a táplálkozási mintákat.

Túlsúlyos csecsemő? Van ilyen?

A születést követően a csecsemőkori elhízásnak leginkább a tápszerrel táplált babák vannak kitéve, mivel szüleik nem veszik figyelembe a baba valós szükségleteit. Sír=éhes, pedig csak lehet hogy egy kis szeretgetésre vágyna a gyermek.

Az a máig vitatott kérdés, hogy az elhízásra való hajlam örökletes-e vagy sem. Azonban vannak tények, arra vonatkozóan, hogy ha az egyik szülő túlsúlyos, akkor a gyermek 40%-os eséllyel, ha mindkét szülő akkor 80%-os eséllyel túlsúlyos lesz. Sovány szülők esetében ez az arány kevesebb, mint 10%.

A hozzátáplálási időszak kezdetétől azonban már csak rajtunk múlik, hogy gyermekünk étkezési szokásai hogyan alakulnak ki, milyen mintákat adunk át étkezések tekintetében.

1.       Próbáljuk meg a természetes ízekhez szoktatni babáinkat!

Eleinte egyáltalán ne fűszerezzünk, később is módjával. Só, cukor tiltólistán. Az italok tekintetében is ügyeljünk arra, hogy ne szokjon hozzá gyermekünk az édes italokhoz. Szomjoltásra legjobb a víz!

2.       Ügyeljünk a szénhidrát-bevitelre.

Bár praktikus a nyűgös gyerek kezébe kiflit nyomni, mégis ügyeljünk arra, hogy ne alakítsuk ki gyermekünkben azt a rossz szokást, hogy az étellel kell megnyugodni.

Túlsúlyos csecsemő? Van ilyen?

3.       A mozgás szerepe

Legyünk sokat a friss levegőn, illetve kezdetben a babamasszázsnak is kulcsszerep jut. A későbbiekben, ahogy a mozgása fejlődik, foglalkozzunk vele nap, mint nap.

4.       Zöldség-gyümölcs

A legfontosabb azonban, hogy babáink minél több friss és szezonális zöldséget és gyümölcsöt ehessenek, hogy a megfelelő vitamin- és ásványianyag szükségletük meglegyen.

5.       Étkezések időben!

Figyeljünk arra, hogy az étkezésekre minden nap közel ugyanakkor kerüljön sor, legyen az étkezéseknek ritmusa, így elkerülhető az össze-vissza etetés.

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top