Gyerekmenü

Fogacskák és a hozzátáplálás

Ismét tévhitet oszlatunk: csak akkor adjunk darabosabb ételt, ha már van foga!

Ahogy mi felnőttek, úgy gyermekeink sem egyformák. Kinek korábban, kinek később bújnak ki az első fogacskái. A későn kibújó fogak utalhatnak kalcium vagy D-vitamin hiányára is, azonban amennyiben anyatejes a baba, és a hozzátáplálás során a tejtermékekkel is megismertettük, hiánybetegségről nem lehet szó. Sokkal inkább valószínű az, hogy valamelyik szülő későn fogzott és ez csupán örökletes. A legfrissebb tanulmányok szerint azonban a késői fogzás vagy fogváltás nem rossz, épp ellenkezőleg. A kései fogváltók esetében a maradó fogak sokkal később kezdenek romlani.

Fogacskák és a hozzátáplálás

Az, hogy mikor érkezik el a rágcsálás ideje, egyébként sem a fogak számától, hanem az idegrendszer megfelelő érettségétől függ. Amennyiben a hozzátáplálás során gyermekünk már ügyesen fogyasztja a pépes ételeket, főzelékeket, akkor színesíthetjük a kínálatot a darabosabb ételekkel is. Darabosabb étel alatt azt értjük, hogy a megfőtt főzeléknövényeket nem turmixoljuk teljesen pépesre, hanem maradnak benne MEGFŐTT, ÁM DARABOSABB részek is. Ezeket a babák az ínyükkel-nyelvükkel könnyedén szétnyomják a szájban. A darabosabb ételek bevezetésénél falánk babák esetében az etetés elején azonban inkább a krémesebb, pürés részből kanalazzunk a fulladásveszély miatt. Komótosabban evők esetében ez a veszély nem áll fenn.

Főleg a húsételek esetében aggodalmaskodnak az anyukák, hogy ezt hogyan rágja szét a baba tökéletes fogsor nélkül?

A húsok eleinte szintén pépesek, majd a főtt, puha húsokat apróra kockázva adhatjuk főzelékbe keverve vagy csak magában. A sült húsok tekintetében mindenképpen szükség van arra, hogy kisebb darabokra vagdossuk, főleg ha a babának nincs foga, vagy csak kevés. Égett, nagyon pirult húsokat SOHA ne adjunk kisbabáknak, mivel egyrészt ezek kemények, szálkásak, másrészt az egészségre ártalmas karcinogéneket tartalmaznak.

Fogacskák és a hozzátáplálás

A babák minden egyes fogacska kibújásával egyre hatékonyabban használják fogukat. Nem kell aggodalmaskodni azon, hogy az egyfogú baba rág-e. Igen, rág. Erőteljesen használja az ínyét, illetve FONTOS is rágnia, hiszen a még ínyben lévő, folyton viszkető, feszítő érzést okozó fogak kibújását is elősegíti a rágás.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top