Gyerekmenü

Elutasítja a zöldséget/gyümölcsöt! HELP!

Sok anyuka küzd azzal, hogy a gyermek nem hajlandó gyümölcsöt vagy zöldséget enni. A rejtély tovább gyűrűzik, mivel sok gyereknél kiderül, hogy a hozzátáplálás időszakában még ették ezeket. De mi lehet a baj?

A hozzátáplálás alatt a gyerekek jó része érdeklődik az új ízek, színek, textúrák iránt. Kóstolgatják az új ízeket, jöhet az alma, a körte és a főzelékfélék is. Vannak azonban igazi renegátok, akik itt is ellenállnak és elutasítják a szilárd ételek jó részét. Mi lehet a gond?

Elutasítja a zöldséget/gyümölcsöt! HELP!

 
Kezdjük az elején!

Vizsgáljuk meg őszintén a várandósság időszakát. Mi akkoriban ettünk mindenfélét? Vagy mi is válogatósak voltunk és elutasítottunk ezt-azt. Nem ettünk húst? Nem kívántuk a gyümölcsöt? Mivel a babák már az anyaméhben is ízérzékelnek, így könnyen előfordulhat, hogy gyermekünk éppen amiatt kevésbé nyitott, mert mi sem táplálkoztunk változatosan és körültekintően a 9 hónap alatt.

Tükröm, tükröm

A gyermek viselkedése mögött minden esetben a környezetében élők esetleges problémái köszönnek vissza illetve a figyelem felhívás is okok között szerepelhet. A hozzátáplálásnál nagy szerep jut nekünk szülőknek is. Egyrészt emelkedjünk felül azon, hogy mi felnőttként MIT NEM SZERETÜNK. Ne tápláljuk gyerekeinkbe az elutasítást. Főzzük meg a nem-kedvenceinket is, hátha gyermekünknek éppen az lesz a kedvence!

A hozzátáplálás elején mindig délelőtt kínáljuk a gyermeket az újdonságokkal, hiszen ilyenkor a babák ébrebbek, nyugodtabbak, jobban tudnak koncentrálni. Mi magunk pedig legyünk nyitottak, higgadtak, elfogadóak, szeretetteljesek. Az a kisgyermek érzi, milyen állapotban vagyunk. Ha éppen bosszankodunk valamin, telefonálunk, fáradtak vagyunk, a gyermek mindezt visszajelzi. Ilyenkor szoktak pontosan úgy viselkedni, mint a mintát jelentő szüleik.

Elutasítja a zöldséget/gyümölcsöt! HELP!

Ha nem eszi…

Amennyiben a nem evés mögött nem húzódik fizikális (nyelvlenövés, stb) probléma, akkor a következő dolog, amit meg kell vizsgálnunk, hogy mi magunk hogyan viselkedtünk korábbiakban? Ettünk a gyermek általl nemszeretemnek kikiáltott zöldségéből/gyümölcséből a terhesség alatt?

Előfordul, hogy eleinte boldogan cuppogja a baba a finomabbnál-finomabb ételeket, majd mintegy varárzsütésre elutasítja azokat?

Mi állhat a háttérben?

  • Fogzás
  • Növekedés
  • Időjárásváltozás
  • Figyelem felhívás

A babák nehezebben reagálhatnak a fogzás alatt az újfajta ételekre, állagokra. De vannak, akik csak a figyelmünket szeretnék élvezni, ezért mindent bevetnek. Nem esznek, mert nem figyelünk rájuk eléggé.

NO panic!

Aggodalomra azonban semmi ok! Amennyiben a gyermek még szopizik, tápszert eszik, biztosak lehetünk benne, hogy elegendő tápanyaghoz jut, a kóstolási mennyiségeknek nem kell, hogy nagyok legyenek.

Trükközzünk!

Az elutasított zöldséget/gyümölcsöt készítsünk el másféleképpen. Tudvalevő, hogy sütés során a zöldégek cukortartalma karamellizálódik, ezért minden sütőben sült zöldség édesebb, mint a főtt párjai.

Az elutasított alapanyagokat keverhetjük olyannal is, amelyet kedvel a baba, így meg fogja enni a „nemszeretem” zöldséget is.

Orvosi segítséget pedig akkor kell kérni, ha a nem evés problémája hosszabb ideje fennáll és a gyermek tápláltságára már közvetlen veszélyt jelent a nem evés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top