Gyerek az ülésen

Tanácsok nagycsaládos bevásárlóknak – így intézd a nagybevásárlást gyerekekkel

Kezdő anyaként számos hibát elkövettem, amikor együtt indultam vásárolni a felcseperedő gyerekemmel. Aztán amikor a második és a harmadik is megszületett, a rutinom is nőtt, így már a bevásárlások terén igencsak nagy tapasztalatra tettem szert. Egész használható kis szabálykönyvem van arra, hogy hogyan lehet sikeressé tenni egy bevásárlást egy csapat gyerekkel a nyakadon.
Tanácsok nagycsaládos bevásárlóknak – így intézd a nagybevásárlást gyerekekkel

1. Mindig legyen listád! Ha nem tudod pontosan, mit szeretnél vásárolni, az üzletben biztosan kísértésbe esel majd. Ez még egyedül is megesik, pláne, ha gyerekekkel mész, akik folyton újabb és újabb követelésekkel állnak majd elő. Tehát készülj fel fejben, legyen vásárlási listád, és ettől ne térj el!

2. Kérdezd meg még otthon a gyerekeket, hogy mit szeretnének, és köss velük alkut ebben a kérdésben. Vedd fel az igényeiket a listádra: ezzel is érzékelteted velük, hogy komolyan veszed a kéréseiket és a megállapodásotokat – csak így várhatod el tőlük, hogy ők is komolyan vegyenek téged.

3. Indulás előtt tedd szabaddá a csomagtartót és készíts be néhány extra tasakot is, amibe majd az megvásárolt árut pakolod. Az üres csomagtartó azért is kell, mert ha helyhiány miatt az ülések mögé vagy kénytelen pakolni akkor a gyerekek hazáig biztosan fel fogják bontogatni nekik szánt dolgokat. nem csak a torkoskodásuk a gond, hanem ezzel szemetet – és neked egy kis plusz munkát – is hagynak az autóban

4. Soha nem indulj éhesen vásárolni és a gyerekeket is etesd meg előtte! Éhesen egy sor felesleges dolgot hajlamos megvenni az ember és a jó előre megírt bevásárlólistájától is eltér már egy kis kísértés hatására is. A gyerekekre pedig hatványozottan érvényes ez a megállapítás!

5. Az autóban ülve, útban az üzlet felé még egyszer tisztázzátok a szabályokat. Mondd el a gyerekeknek, hogy milyen viselkedést vársz tőlük az üzletben. Ha betartják, a vásárlás után dicsérd meg őket, simogasd meg a buksijukat. Nagyritkán egy kis finomsággal is megjutalmazhatod őket, amiért szófogadók voltak, de ebből nem kell rendszert csinálni – nem jó, ha az ajándék cukorka miatt fegyelmezi magát a gyermek, sokkal inkább legyen szófogató az édesanyja kedvéért és az ő elismeréséért.

6. Tedd élvezetessé az autóutat. Odafelé menet játszatok valamilyen szójátékot, énekeljetek, beszélgessetek, nevessetek. Ez egyfajta csapatépítés, ami során egymásra hangolódtok, és jó kedvbe hozzátok magatokat. Ilyen lelkiállapotban sokkal gördülékenyebben megy minden, a gyerekek kevésbé hajlamosak a hisztire, makacskodásra, széthúzásra.

7. Foglald le a gyerekeket bevásárlás közben és adj nekik hasznos feladatot. Együtt végezzétek a bevásárlást, hiszen a listát is együtt állítottátok össze: kérd meg hát a gyerekeid, hogy az egyes tételéket menjenek el maguk, és tegyük bele a kosárba – azért eközben maradjanak persze látótávolságon belül, nehogy valami kalamajkába keveredjenek. Ha már tudnak olvasni, olvastasd fel velük egy-két árú hátulján a termékismertetőt – ezzel tudatos fogyasztásra is neveled őket, és rászoknak arra, hogy ne vegyenek meg mindenféle műanyag vacakot, ami árt az egészségüknek. Ráadásul önbizalmat is adsz nekik, hiszen komoly feladatot kaptak, és azt végre is hajtották, márpedig egy magát okosnak, ügyesnek és hasznosnak érző gyerek kevésbé hajlamos a haszontalan viselkedésre – főleg nyilvánosság előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top