Gyerek az ülésen

Így szórakoztasd a gyerekeket – játékok hosszú autós utazáshoz

Egy hosszabb autós utazás alatt a gyerekek könnyen elunják magukat, nyűgösek és hisztissé válnak. A családi vakáció nyugalma érdekében érdemes előre felkészülni arra, hogy mivel szórakoztatjuk el őket a kocsiban.

Ha már családot alapítottál és gyerekek is vannak, az általában a spontán nyaralások végét jelenti. A gyerekek biztonsága érdekében a vakációt ugyanis tanácsos jó előre részletesen megtervezni – ha másért nem, legalább azért, hogy legyen egy program, amitől eltérhettek. Máskülönben jó eséllyel káoszba fullad majd az az egy-két hét, amit mindnyájan annyira vártatok már, és amire olyan nagy szükségetek volt. Ezt a legtöbben tudják, és gondosan ki is dolgozzák a vakáció programjait, de rendszerint arról mégis elfeledkeznek, hogy miként kössék majd le a gyerekek figyelmét a hosszú autóút során? Márpedig ez nagyon is fontos részlet, mert a gyerekek várhatóan nem fogják kibírni “balhé” nélkül a több órás kocsikázást, ha nem gondoskodsz a szórakoztatásukról.

Így szórakoztasd a gyerekeket - játékok hosszú autós utazáshoz

Mi személy szerint a fejtámlára szerelt DVD lejátszó, a tablet, a walkman vagy az autórádió helyett olyan “analóg”, interaktív játékokat ajánlunk ilyen célra, mint például a barkochba, a találós kérdés vagy a szólánc, mert ezek nem csak szórakoztatók, hanem igazi közösségi élményt a az egész családnak, hiszen mindenki részt vehet bennük. Nem mellesleg pedig a gyerekek képességeit is fejlesztik. Íme, néhány autós családi játék, amit jó, ha a tarsolyodban tartasz hosszú utakra.

Éneklés

Az egyik – ha nem a legjobb – módja annak, hogy jól és gyorsan teljen el az autóút, ha énekeltek. Az éneklésbe ráadásul a sofőr is bekapcsolódhat anélkül, hogy a figyelmét elvonná a vezetéstől, a gyerekek pedig magukra szedhetnek észrevétlenül egy kis kultúrát is. Nem várható el azonban, hogy fejben tarts egy több órás repertoárt, és az sem, hogy eszedbe jusson minden dal, amit ismersz. Ezért előkészületként az autós dalolásokhoz két módszert javaslunk: írj egy nótalistát vagy készíts el egy válogatás cd-t vagy mp3 gyűjteményt. Ha igazán profi vagy, akkor azoknak a daloknak a szövegét is kiírod egy füzetbe vagy kinyomtatod őket, amikben bizonytalan vagy. A magunk részéről egyébként az unisono muzsikálást ajánljuk családi autóutakra – magyarul zenei kíséret nélkül énekeljetek –, mert ez fejleszti jól a gyerekek énektudását, memóriáját.

Meselánc

A kisebbek is beszállhatnak ebbe a játékba, aminek a lényege, hogy valaki kitalál egy kezdő mondatot egy meséhez, a többiek pedig a saját fantáziájuk szerint hozzáfűznek egy másikat, és így alakul a történet. Kezdésnek például kiválóan megfelel ez a klasszikus nyitómondat: “Egyszer volt, hol nem volt egy király”. Ebben a játékban az a jó, hogy bármikor félbe hagyható és később – mondjuk a visszaúton vagy egy esős napon a vakáció alatt, amikor nem lehet kimozdulni – folytatható. A kitalált mese egyes jeleneteit később meg le is lehet rajzolni a gyerekekkel közösen, így a nyaralást nem csak egy vaskos fotóalbummal, de egy teljesen egyedi, családi mesekönyvvel is emlékezetessé tehetjük.

Igaz-hamis?

Ezt a játékot a kicsik nagyon szoktak élvezni. A lényege, hogy valamelyik szülő egy állítást mond – például azt, hogy “reggelire pirítós kenyeret ittunk”. A gyerekek feladata, hogy észrevegyék, ha az állítással valami nem stimmel, és tapsoljanak ilyenkor. Aki gyorsabban kapcsol és előbb tapsol, az piros pontot kap, amiket a nyaralás alatt beválthat például fagyira, vattacukorra és hasonló apróságokra. A pontbeváltásnál ne legyünk szigorúak, és ügyeljünk rá, hogy mindenki hozzájusson a maga jutalmához. Még jobban színesíti a játékot, ha a gyerekek is mondanak igaz-hamis állításokat és í szülők is beszállnak a pontgyűjtésbe.

Ujjbáb

Az ujjbábok nagyon egyszerűen elkészíthetők – ha hirtelen nincs más kéznél, akkor egy régi kesztyű ujjvégeiből is pár perc alatt egy olyan komplett kollekciót állíthatunk össze, amivel a gyerekek vígan elszórakoztatják egymást a hátsó ülésen. Az ujjbábok nagy előnye, hogy nagyon kevés helyet foglalnak el, és akár ókon át képesek lekötni a gyerekek figyelmét.

Tippelős játék

Az autót mozgó kaszinóvá is alakíthatjuk, amelyben fogadásokat lehet kötni bármire. Például arra, hogy milyen színű autó jön szembe legközelebb? Férfit, nőt vagy gyereket látunk meg először a következő teleülésre érve? Hány templomtornyot számolhatunk majd meg a legközelebbi városon áthaladva? Mennyi biciklist kell kikerülni, amíg célba érünk? A lehetőségek szinte végtelenek, és a jó tippek itt is beválthatók piros pontokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top