Gyerek az ülésen

10 tipp, amivel megelőzheted, hogy a gyerek rosszul legyen az autóban

A hosszú autóutak még a felnőtteket is megviselik, az érzékenyebb szervezetű gyerekeknél pedig kifejezetten gyakori, hogy émelyegni kezdenek, rosszabb esetben rendszeresen hánynak minden utazás alatt. A következő tippekkel enyhíthetsz a szenvedéseiken és ezzel komfortosabbá teheted az utat mindnyájatok számára.
10 tipp, amivel megelőzheted, hogy a gyerek rosszul legyen az autóban

1. Válassz olyan gyermekülést, amiből a gyerek kilát az autóból, így szemmel is tudja követni a mozgást, amire egyébként csak a belső fülében, az egyensúlyszervében érezne.

2. Ne engedd, hogy utazás közben olvasson, dvd-t nézzen, tabletet böngésszen, inkább irányítsd a figyelmét arra, ami az autón kívül látható: az elsuhanó tájra, a városképre, a forgalomra.

3. Az autó illata belül legyen semleges. Az illatosító fenyők és más autós parfümök teljesen feleslegesek amúgy is, az érzékenyebbeknek pedig utazás közben az ilyen intenzív illatoktól könnyen hányingerük támad. Ugyan ez érvényes a különféle dezodorokra és testápolókra – hosszú út előtt ezek helyett használjuk egyszerű izzadás gátlót.

4. Utazás előtt gondosan válogasd meg, mit adsz enni a gyerekeknek. A fűszeres, nehéz ételek éppúgy rontják az esélyeit, hogy rosszullét nélkül ússzák meg a kocsikázást mint az, ha túl sokat esznek. Ha rövid az út, inkább egyáltalán ne egyenek előtte, ha viszont sokáig tart, akkor csak keveset egyenek, és útközben kapjanak időnként egy kis száraz rágcsálnivalót és vizet.

5. Mindig friss legyen a levegő a kocsiban. Gyakran szelőztess és engedj be tiszta levegőt kívülről, hiszen egy család nagyon hamar elhasználja az oxigént abból a pár köbméter levegőből, ami az autóban van. A kilélegzett szén-dioxidtól fáradtság, fejfájás, émelygés alakul ki, és még az utazásra kevésbé érzékenyeket is könnyen előveszi a hányinger.

6. Vond el a gyerekek figyelmét a saját rossz közérzetükről beszélgetéssel, zenehallgatással, játékkal.

7. Legyen nálad gyógyszer is. Ma már számos gyógyszer kapható “autós tengeribetegség” ellen, de mielőtt bármelyiket beszereznéd, kérj tanácsot a gyerekorvostól.

8. A szokásosnál gyakrabban álljatok meg levegőzni. Tanácsos 40-50 percenként tartani egy rövidebb pihenőt, ami alatt egy kicsit megsétáltatod a gyerekeket, és néhány egyszerű tornagyakorlattal (guggolás, karkörzés, stb.) felélénkíted a tagjaikban a vérkeringést.

9. Ha a gyermeke mégis elhányja magát utazás közben, lásd el, tisztogass le mindent, amennyire csak lehet, majd itasd meg és adj neki valamilyen száraz rágcsálnivalót – kekszet, vagy natúr burgonyaszirmot. Fontos, hogy eleget igyon, mert a hányással sok folyadékot veszítenek a gyerekek és ilyenkor könnyebben kiszáradnak, amitől csak még inkább rosszul lesznek. Ha ezeken túl vagytok, próbáld meg lefektetni és elaltatni.

10 . Vezess óvatosan: kerüld a gyors kanyarokat, hirtelen kormánymozdulatokat és próbáld kikerülni az úton a kátyúkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top