Görcsoldás könnyedén

Görcsös hasi fájdalmak – mi okozza őket?

Számos ok válthat ki hosszabb rövidebb ideig tartó hasi görcsöket. Ezek közül némelyik természetes és normális folyamatok eredménye, míg mások komoly betegségre utalnak.

A gyomor görcsei

Szervezetünk rendkívül összetett és finoman hangolt “műszer” – a gyomor és bélrendszer például kifejezetten érzékeny és nagyon könnyen kibillenthető az egyensúlyából fizikai behatások nélkül is – gondoljunk csak az idegességre, stresszre, ami olyan hamar a “gyomrára megy az embernek”. Az elfogyasztott ételek összetétele, mennyisége, minősége és az étkezések rendszeressége is komoly hatással van a gyomrunk működésére, és ha a fenti tényezők közül valamelyik változik, akkor az kibillenti az emésztőrendszert az egyensúlyából. Ilyenkor napokig is tartó gyomorfájdalmak és görcsök jelentkezhetnek, amik azonban rendszerint hamar elmúlnak és nem különösebben veszélyesek. Ha azonban évekig godatlanul bánunk a gyomrunkkal és állandóan stressznek és helytelen táplálkozásnak tesszük ki, annak már jóval komolyabb következményei lehetnek, például az átmeneti görcsök helyett gyomorfekéllyel kell majd szembenéznünk.

Görcsök a menzesz alatt

Nőknél a hasi fájdalmak másik leggyakoribb oka menzesz. Ez normálisnak tekinthető, és minden nőnél jelentkezik enyhébb vagy erősebb formában a menstruáció előtt vagy alatt. Ilyenkor a termelődő hormonok hatására az méh összehúzódik és vele együtt a környező emésztőszervek is begörcsölhetnek. Ezzel párhuzamosan valódi emésztőszerv rendszeri kellemetlenségek is jelentkeznek sok nőnél: például puffadás, székrekedés vagy hasmenés. Aggodalomra és orvosi konzultációra akkor van ok, ha ezek a tünetek váratlanul jelennek meg úgy, hogy korábban nem volt jellemző velejárójuk a menzesznek. Más esetekben normálisnak mondhatók, ezért nincs szükség külön kezelésre, a fájdalmakat és kellemetlenségeket pedig valamilyen hatékony görcsoldó módszerrel – tablettával, gyógyteákkal stb. tehetjük elviselhetővé.

Kínzó epekő

Epekő problémákban minden tizedi embert érintett. A nők körében gyakrabban fordulnak elő ezzel kapcsolatos gondok, mert a terhesség és a szoptatás időszaka külön hajlamosít rá. Általában egyébként a helytelen táplálkozási szokások, a túlzott zsírfogyasztás, a nehéz ételek, a túlevés és a rendszertelen étkezések miatt alakul ki az epekő, de okozhatja cukorbetegség, sőt drasztikus diéta és fogyókúra is. Maga az epekő hosszú ideig maradhat rejtve úgy, hogy nem fáj, csupán puffadást és gyomor környéki diszkomfort érzést jelzi a jelenlétét. Azonban ha megmozdul, rettentően éles és hirtelen fájdalmat képes okozni. Érdemes már a hasi fájdalmak és a puffadás tüneteivel orvoshoz fordulni, de ha az epe begörcsöl, akkor mindenképpen látogassunk meg szakembert.

Görcsös hasi fájdalmak – mi okozza őket?

Fájdalmas vesegörcs

A vesekő szintén erős haskörnyéki fájdalmakat okoz, bár maga a vese a hát alsó részén található, de a fájdalmai kisugároznak a hasi, ágyéki területekre is. A vese problémái adódhatnak felfázásból de vesekő miatt is nagyon erős fájdalmak léphetnek fel. A vesekő kialakulását kockázatát rendszeres folyadékfogyasztással mérsékelhetjük, a felfázást pedig megfelelő öltözékkel és a higiéniás szabályok betartásával kerülhetjük el.

IBS

Minden ötödik embernél jelentkeznek látszólag indokolatlan hasi és gyomor panaszok, különösen a 35 év alatti nőknél gyakori ez. Összefoglaló néven irritábilis bél szindrómának (IBS) hívják ezt a jelenséget, ami általában a görcsös hasi fájdalommal, puffadással valamint felváltva hasmenéssel és székrekedéssel jár. Az IBS lényege, hogy a bélcsatorna nem látja el megfelelően a feladatát, de emögött nincs semmilyen szervi eltérés. Mivel ilyen körülmények közt szinte természetes, hogy nem szívódnak fel rendesen a tápanyagok, az érintettek jelentősen lefogyhatnak és az immunrendszerük is legyengül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top