Gondtalan fogamzásgátlás

Fogamzásgátlás? Érdemes újragondolni!

Ugyan a fogamzásgátlás kérdése a nőket tizenéves koruk végétől több évtizeden át érinti, mégis sok esetben hiányos információkkal rendelkeznek a védekezési módszerekről. Magyarországon ráadásul az utóbbi években a védekezés fogalma szorosan összekapcsolódott a tablettaszedéssel, pedig már megbízhatóbb és kényelmesebb módszerek is rendelkezésére állnak.

A fogamzásgátló módszereket csoportosíthatjuk a hatásuk időtartama szerint, ez alapján megkülönböztetünk rövid és hosszú távúakat. Ez utóbbiak azok a módszerek, melyek nem igénylik a felhasználó folyamatos közreműködését, használatukat nem lehet elrontani vagy elfelejteni, és nem rontják az együttlét minőségét sem. Azoknak a nőknek ajánlott elsősorban, akik a rohanó életvitel miatt gyakran elfelejtik bevenni a tablettát, macerának érzik, hogy legalább háromhavonta szaladgálni kell a receptért az orvoshoz, és a következő egy-két évben nem terveznek gyermeket vállalni. A méhen belüli hosszú távú fogamzásgátlók amellett, hogy nagyon kényelmesek – hiszen ha egyszer az orvos felhelyezte őket, nincs velük teendő –, rendkívül megbízhatóak is.  

Fogamzásgátlás? Érdemes újragondolni!

Kétféle méhen belüli eszközt kell megkülönböztetnünk. Az egyik a hagyományosan spirálként ismert kis T alakú eszköz, mely rezet vagy valamilyen nemesfémet tartalmaz. Ez hatását azáltal fejti ki, hogy akadályozza a hímivarsejtek mozgását, és így meggátolja a hímivarsejtek és a petesejt találkozását. 3-10 éven keresztül lehet a méhben, de hátránya, hogy megnöveli a menstruáció mennyiségét és időtartamát, továbbá növelheti a fertőzések kockázatát.
A méhen belüli fogamzásgátlók másik fajtája habár itthon még kevésbé ismert, számos nyugat-európai országban már az egyik legkedveltebb védekezési módszernek számít: ez a méhen belüli hormonális eszköz. Ez egy a spirálhoz hasonló eszköz, melyet a méhbe kell felhelyezni és 3-5 éven keresztül fejti ki hatását azáltal, hogy folyamatosan kis mennyiségű gesztagén hormont bocsát ki. Ez az eszköz a kombinált tablettákkal ellentétben ösztrogénmentes, és mivel elsősorban helyileg hat, a hormon alig kerül be a véráramba.  A méhen belüli hormonális fogamzásgátló bármikor eltávolítható, és eltávolítása után a termékenység gyorsan visszatér: a gyermeket tervező nők 80%-a az eszköz eltávolítása után teherbe tud esni egy éven belül. A leggyakoribb mellékhatások között előfordulhatnak a havi vérzéssel kapcsolatos változások (idővel csökken a vérzés mennyisége és időtartama), fejfájás, hasi és kismedencei fájdalom, akné, petefészekciszta, a külső nemi szervek gyulladása.

Fogamzásgátlás? Érdemes újragondolni!

 

www.gondtalanfogamzasgatlas.hu

L.HU.PH.WH.25.04.2014.0227

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top