Gondtalan fogamzásgátlás

Párválasztás tudat alatt – a feromon csapda

Tudatos nő vagy? Biztos vagy benne, hogy mindig te döntesz, amikor párt választasz magadnak? Ki kell ábrándítsunk, a legritkább esetben van a kezedben a sorsod: amikor az értelmed még csak elemezni kezdi a helyzetet, a tudatalatti már rég eldöntötte, hogy mit fogsz tenni, és kit választasz.
Párválasztás tudat alatt – a feromon csapda

A szaglás tudománya – az ozmológia – már régóta tisztában van azzal, hogy a férfiak és a nők valódi vonzalma egymás iránt nem a külsőségeken áll vagy bukik, hanem azon, ami a szemnek láthatatlan. Azok a kémiai hírvivők, amiket a testünk szagok és illatok formájában bocsát ki – a feromonok – tévedhetetlenül informálják a másik embert tudat alatt arról, hogy kik vagyunk, mit akarunk, és arról is, hogy jó választás lehetünk-e számára. Feromonjaink árulkodnak testi vágyainkról, szexuális késztetésünk intenzitásáról, termékenységünkről, sőt elárulják legmélyebb érzelmeinket is. Nemcsak a párválasztásban, hanem életünk más területein is fontos szerepet kapnak ezek az anyagok, például az újszülött gondozásában vagy a veszélyhelyzetek felismerésében, de az egészségre, jó közérzetre, munkahelyi teherbírásra és sikereinkre is hatással vannak.

Mire döntesz, már minden eldőlt

A szexuális vágy felébredése és a párválasztás döntései javarészt a feromonok számlájára írhatók. Hiába gondoljuk át százszor is racionális érvek és társadalmi elvárások mentén, hogy belemenjünk-e egy kapcsolatba vagy sem, a testünk már rég döntött akkor, amikor mi még csak mérlegelünk. Az értelemre alapozott döntésünk legfeljebb megegyezhet a testünkével vagy szembe mehet azzal, de sosem tudja megelőzni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az életünk kimenetelére nézve a tudatalatti döntések csakis jó hatással lehetnek, és a racionális mérlegelés során hozott döntések ártanak. Sokszor kerülhet bajba az, aki pusztán az ösztöneire hallgat.

Miért kevés a jó pasi?

A szexuális vonzódást nagyrészt a feromonok váltják ki. Ezek között van egy különleges, amit a férfiak bocsátanak ki, az androszteron. A tudósok szerint ez a feromon az, aminek a nők képtelenek ellenállni, és ami miatt egy férfit – legyen akár csúf, kövér vagy öreg – szexinek találnak. A furcsaság az, hogy androszteront mindössze a férfiak 10 százaléka “termel” jelentősebb, a nők számára érzékelhető mennyiségben. Talán ezért is érzik gyakran úgy a nők, hogy alig van említésre, érdeklődésre méltó férfi környezetükben?

A tökéletes kedélyjavító

Az illatok ellenállhatatlan vonzerejével már régóta tisztában vannak a szépségipar illatmágusai is, és parfümjeikben gyakran felhasználják a különféle feromonokat. Bár a gyártók azt állítják, hogy igazából csak illathordozóként alkalmazzák ezeket a vegyületeket, az igazság az, hogy a vonzerejük miatt kerülnek bele a parfümökbe, így az illat szinte mellékes, hiszen a feromonok úgyis elbódítják az ellenkező nemet. Ez nem is baj, hiszen tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy ilyen illatszerekkel hatásosan javíthatók, korrigálhatók különféle szexuális problémák is. Főként az alacsony libidó. Egyes amerikai magánklinikákon speciális feromonkúrákkal keltik újra életre a páciensek elveszettnek hitt szexuális késztetését.

De nem csupán az erotikus hajlandóságra gyógyír egy jó kis “feromonfürdő”. A páciensek arról is beszámoltak, hogy ha feromontartalmú készítményt viseltek a testükön, akkor elmúlt a depressziójuk, visszanyerték életkedvüket és energikussá váltak. A helyreállt kedélyállapot és a megnövekedett önbizalom miatt ezek a betegek a magánéletükben és munkahelyükön is jóval több sikert tudtak aratni a korábbiaknál, ráadásul a készítmények – ellentétben a legtöbb antidepresszánssal – semmilyen mellékhatást nem váltottak ki a megfigyelt esetekben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top