Gondtalan fogamzásgátlás

Szexszel tesztel az első randin a francia nő

Új divat hódít a francia fiatalok körében, akik fittyet hányva az idősebb generáció rosszallására, úgy döntöttek, a párválasztásban inkább biztosra mennek, és már az első randevún kipróbálják egymást az ágyban is. Ha a dolog jó, érdemes továbblépni és belemenni egy mélyebb kapcsolatba is.
Szexszel tesztel az első randin a francia nő

“Furcsa, hogy akkora társadalmi nyomás nehezedik arra a dologra, ami számomra nagyon is spontán dolog: a szex. Nem akkor kerülök igazán intim viszonyba valakivel, ha lefekszem vele, számomra azok az igazán bensőséges pillanatok, amikor a gyermekkoromról beszélhetek vele, vagy például ápol, ha megbetegszem. Érzelmileg alig jelent valamit, ha csókolózom vagy ágyba bújok valakivel” – osztotta meg nem éppen hagyományos hozzáállását a szexuális együttlétekről egy francia magazin újságírónője, Maïa Mazaurette.

Fél óra felvezetés elég is

Sok nő számára ez a nyitottság túl kockázatosnak tűnik, mert attól félnek, hogy feslett nőszemélynek gondolja majd a partnere és a környezete azért, mert hamar, már az első találka után átadta magát a testi élvezeteknek. Sőt néhányan annyira megfontoltan és lassan irányítják az ágy felé a kapcsolatot, hogy az már a prüdériával határos, de inkább igazodnak megalkuvóan a társadalmi elvárásokhoz, mintsem a vágyaik szerint élveznék a szexet.

“A francia nőknek nincsenek ilyen aggályaik – mondja Maïa. – Nem tartjuk be ezeket a randevúi rituálékat, hanem inkább a közepébe vágunk, és szexszel indítjuk a dolgot. Ha jól sikerül, és megvolt az összhang, az jó alapot jelenthet egy komolyabb kapcsolat felépítéséhez. Ezenkívül ha sokáig halogatjuk az első szeretkezést, az túl feszültté teszi a viszonyt. Elkezded járatni az agyad, hogy vajon milyen lehet ez a fiú, vajon nem fogok-e csalódni benne, vagy ő bennem, biztos, hogy szabad-e, érdemes-e lefeküdnöm vele? Ha rögtön az ágyban, elvárások nélkül kezdődik az ismerkedés, akkor legfeljebb kellemes meglepetés érhet. 30 perc beszélgetés elég ahhoz, hogy eldöntsd, nem egy pszichopatával van dolgod, és ahhoz is, hogy kiderüljön, van-e fizikai vonzalom köztetek. Ha minden rendben, fél óra után már a lepedőn landolhatunk.”

Jogos női szempontok

Sokan felháborítónak és szemérmetlennek ítélhetik meg ezt a divatot és hozzáállást a párválasztáshoz. Valóban nem a hagyományos etikett szerint zajlanak ilyenkor a dolgok, de ugyanakkor nézzünk szembe azzal is, vajon nem józanabb, praktikusabb-e az ilyen gondolkodás, és hogy a stabil párkapcsolat építése szempontjából nincs-e létjogosultsága ebben a mi felgyorsult világunkban? A szexuális szokások és elvárások – különösen a nőjogi aktivisták nézetei szerint – erősen férfiközpontúak (amit a férfiak épp ellenkezően látnak természetesen), a nőknek pedig inkább az alkalmazkodás lehetősége jut. Ám a szégyenlősségnek és a közösség gyakran prűd és nyomorgató szabályainak hátat fordítva egy bátran kezdeményező nő a saját kezébe is veheti a sorsát, boldogságát. És valljuk be magunknak azt is: talán nem a jó szex a kapcsolatok egyik legfontosabb “ragasztóanyaga”? Hiába társ valaki lelkileg, hiába tudunk mellette szépen, békésen élni, ha az ágyban nincs öröm, csak unott, kényszeres maszatolás. A langyos, érdektelen szex bizony az egész kapcsolatot képes besavanyítani akár egy életen át, aminek végén ott állunk, és megkérdezzük magunktól: ugyan mi örömöm volt nekem ebben az életben? Ilyen szemszögből nézve Maïa és francia kolléganői nagyon is racionális megfontolás szerint járnak el: az idejüket és lelküket is kímélve az egyik legfontosabb kapcsolati próbát a lehető leghamarabb igyekeznek megejteni. Ha bejön, az ő esélyeik is javulnak egy boldog, hosszú kapcsolatra, ha nem, akkor nyilvánvaló, hogy vakvágányon futnának tovább az illető partnerrel, és okosabb más után nézni.

Van benne jócskán kockázat is

A stratégia persze veszélyeket is hordoz magában. Ha valaki nem képes kellő érzelmi távolságot tartani az ilyen szexuális “tesztek” alkalmával, bizony hamar kiéghet, súlyos lelki sérüléseket szerezhet. Másfelől fizikai vonatkozásai is lehetnek a dolognak: a szexuális úton terjedő betegségeket nagyobb eséllyel szerezhetjük be, ha gyakran tartunk “párválasztó szexrandit”, és egy nem kívánt terhesség is becsúszhat, ha nem védekezünk megfelelően. Ezeket az aspektusait is nagyon melegen ajánlott mérlegelnie minden nőnek, aki számára járható útnak tűnik a kapcsolatépítésnek ez a 21. századi módja. Szerencsére a nőknek jogukban áll, hogy saját testi-lelki alkatuknak, igényeiknek, életfelfogásuknak megfelelő módszert válasszanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top