Öngondoskodás

Útravaló az élethez: mennyibe kerül felnevelni egy gyereket ma? (x)

Sokan anyagi lehetőségeik miatt félnek családot alapítani, vagy újabb gyermeket vállalni – és talán Ön is egy azon szülők közül, akiknek hasonló kétségei vannak. Egy felmérés szerint egy gyerek felnevelése 18 éves koráig átlagosan 13-15 millió forintba kerül. Az összeg ijesztő, de sok kicsi ebben az esetben is sokra megy: aki időben gondol a jövőre, gondoskodhat arról, hogy az álmok megvalósulhassanak.
Útravaló az élethez: mennyibe kerül felnevelni egy gyereket ma?

Babaszoba, babakocsi etetőszék..majd tankönyvek, különórák, tandíj, albérlet, saját lakás és esküvő…Minden család szeretné biztonságban elindítani gyermekét az önálló élet felé, megalapozni a fiatalok boldogulását, jól tudjuk azonban, hogy ez komoly anyagi áldozattal jár.

A Generali Biztosító felmérése szerint havonta átlagosan 30-40 ezer forint költséggel jár a gyermeknevelés, ami, ahogyan idősebb lesz a lurkó, akár 90 ezer forint is lehet a szülők és a gyermeket tervezők becslése alapján. Azaz az egyetem vagy főiskola elvégzéséig egy gyerek átlagosan 13-15 millió forint költséget jelent a családnak. A gyerekek növekedésével a szülők részéről enyhén csökken az anyagi felelősségvállalás, de minden második családban a felnőtt, dolgozó gyermeket is támogatják. Talán nem meglepő, hogy a megkérdezettek számára a legfontosabb célok – amiben segítik a gyermekeiket – a továbbtanulás (73%) és az otthonteremtés elősegítése (57%).

A boldogságot, amit egy gyermek jelent a családjának természetesen a fenti számok ellenére sem lehet anyagiakban mérni, de a jövőjére gondolni kell. Előrelátással könnyebben megvalósíthatóvá válnak a tervek, és felkészülhetünk a váratlan helyzetekre, eseményekre is. Persze nincs két egyforma család: a Generali Gyermekjövő Program ezért többféle megtakarítási illetve biztosítási megoldást is kínál. Az oldalunkon található kalkulátorral ráadásul egyszerűen elkészíthető a saját “költségvetés” is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top