Öngondoskodás

Ma előrelátás – holnap segítség: a jövőnkről már most magunk dönthetünk (x)

Nemrég járta körbe az internetet egy nőknek íródott "házassági kódex", amely szerint a feleség feladata, hogy legyen szép és jókedvű, mindenkor tegyen a férje kedvére, ha pedig az későn érne haza a munkából, vagy gyakran van távol, ne kérdezzen, tegyen úgy, mintha mi sem történt volna. Mai szemmel azt hihetnénk, évszázadokkal ezelőtt gondolkodtak így a férfi-női szerepekről - pedig a szabálygyűjtemény az 1950-es években íródott.
Ma előrelátás – holnap segítség: a jövőnkről már most magunk dönthetünk

Mára azonban – mint azt a legtöbben tapasztalatból is tudjuk – megváltozott a helyzet. Szerencsés esetben magunk dönthetjük el, hogy háziasszonyként vagy a munkánkban akarunk-e kiteljesedni, többségünk azonban mindkét fronton embert próbáló teljesítményt nyújt. És nem csak a jelenben. Általában a családi jövőtervezés és az előrelátó (ön)gondoskodás is a modern nő feladatává vált.

Schaub Erikának családanyaként és a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatójaként is nap mint nap felelnie kell ezekre a kihívásokra, ezért igyekszik előre tervezni, bár – állítása szerint – ez nála szakmai ártalom is. “Amíg fiatalabbak vagyunk, jellemzően a napi gondok, az aktuális teendők mellett nem gondolunk bele, inkább nem is merünk belegondolni, hogy mi lesz velünk később, akár egészségünkről, akár időskori létbiztonságunkról legyen szó. Pedig attól, hogy ezt nem tesszük, a kérdés még mindig fennáll. Magunk mellett természetesen családtagjainkkal is törődnünk kell, aligha van olyan szülő, aki ne szeretné például biztonságban, minden segítséget megadva elindítani gyermekét saját önálló élete felé. Ma már számos lehetőségünk van arra, hogy a jelenben hatással legyünk jövőnkre. Sok kicsi sokra megy, amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra – mondták anyáink és nagyanyáink. Bár közhelynek tűnhet, ezek a tanácsok most is megszívlelendők.Gondoljunk a nyugodt jövőre például a Generali Élethelyzet programokkal!”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top