Öngondoskodás

Így lehetsz sikeres nyugdíjas

Sokan az öregedésre és a nyugdíjas évekre félelemmel tekintenek, magányos, szomorú beteg és tehetetlen idős emberként vizualizálják magukat. Mások alig várják, hogy véget érjenek a kötött munkás évek sötét hétköznapjai, örömmel és büszkeséggel gondolnak arra, hogy gyermekeiket felnevelték és saját útjukra engedték és rengeteg kíváncsisággal, nyitottsággal várják nyugdíjas éveiket, amikor végre lesz idejük valóban azzal foglalkozni, ami érdekli őket, és mind szellemileg mind testileg megadják maguknak a gondoskodást, ápolást, örömteli tevékenységeket.

Mitől lesz valaki “sikeres nyugdíjas”?

Rowe és Kahn (1998) szerint a “Sikeres öregedés”-nek három alapvető pillére van:
1.alacsony kockázat a betegségekre és a funkcionális károsodásra
2. magas szintű szellemi és fizikális funkcionálás
3. aktív részvétel a mindennapi életben

Így lehetsz sikeres nyugdíjas

Ahhoz, hogy másoknak ne a terhére hanem segítségére és örömére legyünk, a legfontosabb, hogy mi magunk rendben legyünk. Ezt nem csak akkor nehéz megvalósítani, mikor elfogalaltak és túlhajszoltak vagyunk, hanem akkor is, mikor testünk kezd elfáradni és leépülni, nincsenek szigorú menetrendben kötött kötelességeink, több időnk jut aggodalmaskodni gyermekeinkért és magunkért, bosszankodni a szomszédokon és a világ dolgain. Ne hagyjuk, hogy győzedelmeskedjen rajtunk a tehetetlenség, örüljünk és tanuljuk meg kihasználni az új életszakaszt, amibe a nyugdíjjal érkezünk! Ha mi rendszeresen feltöltődünk, és fizikálisan szellemileg is karban tartjuk magunkat, minden esélyünk meglesz a hosszú, színes és örömteli nyugdíjra.

Mit tehetünk azért, hogy szuper nagyikká váljunk?

1. Vigyázzunk az egészségünkre! Attól, hogy valaki öregszik, még nem kell hipohonderré válni, de jó ha rendelkezünk megfelelő alázattal, elismerjük, hogy szerveink is öregednek. Ha problémánk, fájdalamaink vannak forduljunk azonnal emberhez, keressünk megfelelő orvosságot és terápiát, hogy ne keserítsék meg napjainkat a betegségeink. Figyelnünk kell a megelőzésre is, együnk vitaminokat, táplálék kiegészítő erősítőket, táplálkozzunk változatosan és egészségesen, mozogjunk rendszeresen képességeinknek megfelelően, de ne feledjük, hogy az öregség nem betegség, és igenis lehetünk nagyon frissek és energikusak, ha megfelelő figyelmet fordítunk a szervezetünkre és igényeinkre.

2. Legyünk nagyon aktívak! Az emberi agy, a közhiedelem ellenére egyre inkább tanulásképes, ez a képesség nem vész el az iskolapadban. Keressük meg érdeklődésünket, elégítsük ki szellemi igényeinket, pótoljuk be azt a tudást, amit elhanyagoltunk egész életünkben. Nyugodtan tanuljunk nyelveket, hiszen a fiatalok ma már gyakran kötöznek külföldre, előfordulhat, hogy unokéink külföldi párt választanak maguknak, de ha mi magunk adjuk utazásra a fejünket, a nyelvtudással értékes kapcsolatokat köthetünk. Tornáztassuk agyunkat szellemi játékokkal, logikai rejtvényekkel. Használjuk az internetet, ahol online játékokat is lehet találni. Fizikailag is legyünk aktívak, ne hagyjuk el magunkat. Minél gyakrabban menjünk friss levegőre, látogassuk meg ismerőseinket, találjunk olyan sportot, ami jól esik és kondiban tartja izületeinket, izomzatunkat. Élj stílusosan, legyél igényes, színes, vidám, és érezd azt, hogy kitágult számodra a világ.

3. Ápoljuk az ismeretségeinket! Fizikai és szellemi frissességünknek és egészségünknek is egyik legfontosabb támaszpontja a szociális háló és a kötődések. Élete későbbi szakaszában mindenki rengeteg emlékkel rendelkezik, melyeket szeretünk felidézni, sőt családunk is szívesen meghallgatja nosztalgiánkat párszor. És egy ideig. De! Ne veszítsük el tudatosságunkat, lássuk, értsük és érezzük azt a kort, amelyben most élünk, így rokonainkhoz és a körülöttünk élőkhöz is sokkal közelebb kerülhetünk, és igazi társaikká válhatunk. Jó az, ha bármikor számíthat ránk a családunk és szeretettel vesszük körül egymást, de ne legyenek elvárásaink. Nekik nem biztos, hogy annyi idejük van ránk, mint a mi végtelen szabadidőnk, melyben csak velük szeretnénk foglalkozni. Akkor lehetünk teljesen velük, ha a fennmaradó időben keresünk saját elfoglaltságot és társaságot, és éljük továbbra is saját életünket.

Így lehetsz sikeres nyugdíjas

Saját szabadidő – nem csak a húszéveseknek jár

Használd ki, keresd meg, mit szeretsz csinálni, és keress saját barátokat ugyanúgy, mint húszévesen!Keresd az interneten, a helyi lapokban a hirdetéseket, lehetőségeket! Ha idegenkedünk a számítógéptől, internettől, akkor kérjünk segítséget a fiataloktól, akik szívesen megmutatnak nekünk pár olyan oldalt, ahol online kommunikálhatunk, játszhatunk, tanulhatunk, ismerkedhetünk otthonunkból is, és megmutatják azt is, hogyan keressünk meg bármit, amire szükségünk van.
Az, hogy valaki lakhelyéhez képest vagy érdeklődése alapján talál saját társaságot, az mindegy. Leginkább bátorság kell ahhoz, hogy felálljunk a fotelból, eldobjuk a horgolótűt és felemeljük a telefont, hogy megkezdhessük nyugdíjas kalandozásainkat. Fontos, hogy ha elsőre nem sikerül megfelelő közösséget találni, akkor ne érezzünk csalódottságot, hanem keressünk tovább. Fiatalon is voltak olyan társaságok, melyekbe jobban illettünk, és voltak, amelyből kilógtunk.

Magyarországon szinte minden településen alapítottak nyugdíjas klubokat, egyesületeket, de körzetenként egész biztos, hogy találunk olyan szervezetet, akik segítenek megtalálni a hozzánk közel állókat. Az, hogy egy közösség milyen elfoglaltságot talál magának és egyénenként milyen rendszerességgel veszünk részt rajta, az mind tőlünk függ. Ezek a közösségek szerveznek tornaórákat, táncmulatságokat, kézműves foglalkozásokat, kórusokat, kirándulásokat, a legkülönfélébb témájú beszélgetős fórumokat, aktívan részt vesznek a falunapokon, kulturális vásárokon, melyeken a fiatalok nyitottsággal és szeretettel fogadják őket.
Rengeteg közösség csoportosul az utazás körül, hiszen sokaknak nem volt idejük és pénzük eleget látni a világból, amíg dolgoztak. Az ilyen szervezetek jól értesültek a nyugdíjas kedvezményekről, aktív szervezői vannak, akiknek örömteli elfoglaltság megtervezni és levezényelni a meghirdetett kirándulásokat, esetleg belföldi vagy külföldi körutazásokat, kiállítás látogatásokat. Bátran csatlakozzunk hozzájuk, biztosan lesz olyan, aki kedvesen megszólít minket, és külön barátságok is köthetőek, de már csak a világlátás miatt is érdemes csatlakozni.

Kényeztetés mindenkit megillet

Aki kipróbálta egyszer, az rabja lesz a különböző rekreációs tevékenységeknek, ahol a kényeztetés mellet szintén lehetőség van az ismerkedésre, de saját barátnőinket is elcsalhatjuk néha fürdőbe, belföldi üdülésekre, gyógytornára, tánctanfolyamra stb. Nyugdíjasoknak jelentősen olcsóbban kínálják az ilyen szolgáltatásokat is.
Közösséget biztosítanak a különböző egyházak is, ahol nem akadály általában, ha aktív korunkban nem voltunk a gyülekezet gyakori résztvevői. Biztosan szeretettel befogadják a keresőket, és mindenki számára nagy támaszt nyújthat a közös beszélgetés, imádkozás, süteménysütés, ezért bátran látogassuk meg a vasárnapi szertartásokon kívül a külön templomi programokat is.
Ha valamiért nehezen közlekedünk és nem tudunk kimozdulni otthonunkból, már egy-egy ilyen személyes alkalommal kötött ismerkedésünk során szert tehetünk olyan érdekes emberek nyitottságára, akik szívesen meglátogatnak minket mert ők is társaságra vágynak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top