Öngondoskodás

Ennyibe kerülnek a magániskolák

Minden szülő vágya, hogy gyermeke ne csupán boldog legyen, hanem boldoguljon is az életben. A sikerességnek számos összetevője van az egyéni adottságoktól a szerencséig, amelyek közül a megszerezhető tudás és a hozzá vezető tanulás fontosságát senki sem vitatja. Az már más kérdés, hogy ezt a tudást milyen áron szeri meg a nebuló? Csak szorgalom és kitartásba kerül vagy a szülőknek egy sápasztóan nagy összeget kell áldozniuk az érettségiig? Számba vettük, ma mekkora tandíjakkal kell számolni, aki magasabb színvonalú, de fizetős képzést szeretne biztosítani a gyermekének.

2014-ben Magyarországon kétszázezernél is több diák kezdte el az iskolaévet valamilyen alapítványi vagy magánoktatási intézményben abban a reményben, hogy ott magasabb színvonalú, versenyképesebb tudásra tehetnek majd szert.

Ennyibe kerülnek a magániskolák

Zárójelben jegyezzük meg rögtön az elején, hogy egy drága magániskola önmagában legfeljebb arra garancia, hogy egy jobb módú társadalmi réteg csemetéivel barátkozva koptathatja a padot a gyermek. Ez persze komoly előnyt jelent majd a felnőttkori kapcsolati háló kialakításakor, de azt a bizonyos versenyképes tudást itt sem képesek a tanárok tölcsérrel tölteni a nebulók fejébe, bármenyit is fizetnek nekik ezért. A tudásért legalább annyira meg kell dolgoznia a diáknak egy magániskolában, mint egy átlagos színvonalú, ingyenes állami iskolában, ahol egyébként ugyanúgy hozzájuthat a gyermek mindahhoz az ismerethez, amely egy sikeres karrier építéséhez szükséges lehet. Szóval esély mindenhol van, de mégsem egyenlő mértékben.

A fizetős iskolák ideálisabb körülményeket, felkészültebb oktatókat és számos más hozzáadott értéket tudnak biztosítani. A tananyag és az oktatási módszerek jellemzően korszerűbb, rugalmasabb, a kor követelményeihez jobban alkalmazkodó. Emellett nagyobb figyelmet tudnak fordítani a gyermek személyiségére, igényeire. Boldogan élne is a legtöbb szülő a fizetős iskolák előnyeivel, ha ki tudná fizetni. Átlagos bérből ez azonban nem igazán megy, csak azoknak, akik már hosszú ideje tudatosan képeznek megtakarítást a gyermek oktatására vagy eleve jó az anyagi hátterük. Különféle kategóriák természetesen a fizetős iskolák között is vannak: havi néhány tízezer forinttól a többmilliós éves tandíjig.

Ugyanazt, pénzért

A legolcsóbb fizetős középiskolák – jellemzően gimnáziumok – tandíja havi 6-20 ezer forint körül alakul. Ez még a megengedhető kategória és ráadásul több helyen a tanulmányi átlaghoz kötik tandíjat – a jó tanulók akár ingyen is járhatnak az iskolába. Cserébe viszont általában nem igen különbözik az oktatás minősége egy hátköznapi állami iskolától, legfeljebb nagyobb választékot kínálnak a különórák és szakkörök – például idegen nyelvek – terén.

A következő kategóriában már jelentősebb tandíjjal kell számolni: 3-500 ezer forint közötti éves ráfordítást jelent a szülőknek, ha ilyen intézményekbe íratja a gyermeket. Továbbra is középiskolákról van szó, ám ezek oktatási színvonala érezhetően magasabb már: kisebb tanulási csoportokban több személyes figyelmet, támogatást kapnak bennük a gyerekek. A fővároson kívül az ország nagyobb megyeszékhelyein találhatók ilyen intézmények, nem túl nagy számban: kb fél tucat ilyen iskola működik jelenleg.

Ennyibe kerülnek a magániskolák

Magas minőség, drágábban

Meglepő módon a következő, drágább kategóriában nagyobb a verseny: az évi 500 ezer és 1 millió forint közötti tandíjat kérő alapítványi és magánkézben lévő középiskolák döntő többsége viszont Budapesten, vagy annak közvetlen környékén található. Magas színvonalú, a lexikális műveltség és a személyiség fejlődését éppen olyan fontos tényezőnek tekintő intézményekről van szó, amikbe magas a túljelentkezés, és amikből jó eséllyel jut majd tovább sikeres felvételivel felsőoktatási intézménybe a nebuló.

Elitképzés az elitnek

A középiskolák luxuskategóriájában a tandíj olyan magas egy évben, amennyiből az orvosi egyetemet félig el lehet végezni. Márpedig jelen pillanatban ez Magyarországon a legdrágább egyetem a maga kb. 12 milliós teljes “diplomaköltségével”. Ezek az iskolák jellemzően külföldi magántulajdonú tanintézmények: német, angol, amerikai és francia pénzügyi háttérrel és know how-val veszik szárnyaik alá az okosodni vágyó ifjúságot. Bár itt a tandíj 1,1 millió forinttól 20,5 ezer dollárig (4,6 millió Ft) terjed, mégis igen szép kereslet mutatkozik rájuk: csak a fővárosban 9 ilyen iskolából válogathatunk. Míg a korábbi kategóriákba tartozó iskolák szégyenlősen leplezik a tandíjukat vagy éppenséggel nem is tandíjnak, hanem hozzájárulásnak hívják a szülő pénztárcáját terhelő költségeket, ezek az iskolák nyíltan üzleti alapon működnek, és a magas “vételárért” rendszerint prémium minőségű “terméket” – vagyis oktatást nyújtanak. Ezek tényleg az elitnek szólnak, az ide járó diákokkal nemigen fut össze átlagos gimnazista: úgy ugyanis akár már 3 éves kortól egészen az érettségiig végigjárhatnak benne minden tanulmányi létrafokát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top