Öngondoskodás

Mi kell a babaszobába?

A babavárás örömteli időszak a párok életében, ami persze egyúttal gondot és kiadásokat is jelent. De kilenc hónap bőven elegendő rá, hogy ezekre felkészüljünk, és az alábbi nélkülözhetetlen és kevésbé fontos, de igen praktikus felszereléseket beszerezzük a születendő kisgyermek szobájába.

Egy jó babaszoba jellemzője, hogy nem csak a csecsemő, hanem az édesanya igényeinek is megfelel. Nem kell ehhez feltétlenül rózsaszín fodros tündérbirodalom, amelynek minden egyes berendezési tárgya vagyonokba került és elkápráztatja a hozzánk a látogató rokonságot és ismerősöket. A babaszoba kellékeinek beszerzésekor sokkal fontosabb szempont a baba igénye és a praktikum: elsősorban olyan dolgokat vásároljunk meg, amik kényelmessé teszik az édesanya számára az újszülöttről való gondoskodást, és a csecsemő ellátásához, egészségéhez feltétlenül szükségesek. Csak ezután foglalkozzunk az extrákkal.

Mi kell a babaszobába?

Egy újszülöttnek alapvetően négy dologra van szüksége, egészséges és biztonságos fekhelyre, könnyen tisztán tartható fürdetőhelyre, kényelmesen használható, praktikus pelenkázóra és tárolókra, ahol a ruhákat és a különféle “babaszerszámokat”, piperéket elhelyezhetjük. Ezen kívül még igen hasznos lehet egy kényelmes szék vagy fotel a szoptatáshoz.

Ágy és matrac

A babaágy legfontosabb kelléke a matrac. Fontos, hogy ez megfelelő keménységű legyen, hogy jól tartsa a gyermek gerincét és teljesen kitöltse az ágykeretet, hogy még véletlenül se szorulhasson be a baba keze vagy lába. Ugyanakkor nagyon fontos szempont az is, hogy jól szelőzzön, mert így nem telepednek meg benne az atkák. Manapság a kókuszmartacot tartják a legjobb megoldásnak, mert ez a fenti szempontnak kiválóan megfelel, de szivacsból is találhatunk a baba igényeinek megfelelőt. Az egyszerű szivacsmatrac 3 ezer forint körül már megvehető, a kókuszmatracok ennél drágábbak: 10-60 ezer forint között mozog az áruk. A matrac fontos kiegészítője a rá húzott, lehetőleg gumis szélű, 100 százalék pamutból készült lepedő, amely jó nedvszívó és könnyen tisztítható.

Maga az ágy többféle lehet: egyszerű vagy kombinált, amelyhez a pelenkázót és a tárolókat is hozzáépítették. Általában 120×60 cm-es illetve 140×70 cm matracmérettel készülnek, ez utóbbi a rácsokat levéve akár 6-7 éves koráig fekhelyként szolgálhat a gyermeknek. A kombi ágyak természetesen nagyobb helyet foglalnak el, így mielőtt ilyet vennénk, feltétlenül mérjük meg a babaszobát, hogy egyáltalán befér-e az ágy.
Fontos, hogy elég sűrű és magas legyen a kiságy rácsozata, és az alja pedig ne zárt, hanem lyukacsos vagy ágyrácsos legyen, hogy a matrac kelően szelőzhessen. A legjobb, ha a kiságy természetes anyagból, például fából készül, és nincs kezelve semmilyen festékkel, felületvédő anyaggal, mert ezek akár károsak is lehetnek a gyermek egészségére.
Praktikus extra egy babaágynál, ha állítható a matrac magassága: ennek segítségével könnyebben kiemelhetjük a gyermeket az ágyból.
Egy egyszerűbb ágykeret 10 ezer forint körül megvásárolható, a kombi ágyak ára 40 ezer forintnál kezdődik, és akár többszázezerig is felszaladhat.

Mi kell a babaszobába?

Az ágyba természetesen ágynemű is kell. A legjobb választás itt is a 100 százalék pamut, lehetőleg szőtt mintával, minél színesebb.

Az ágy hasznos, de nem elengedhetetlen kiegészítője az elfordulás gátló bölcsőpárna, amely megakadályozza, hogy a gyermek alvás közben akaratlanul hasra fordulhasson, a csecsemőt oldalfekvésben tartja, nyugodt alvást biztosít. Ugyancsak nélkülözhető, de igen jó dolog, ha egy babaágy felett színes, forgó játék van. Egy ilyen felfüggesztet eszköz leköti a baba figyelmét, elbűvöli, és emellett fejleszti a szín- és térérzékelését és mozgásra is készteti.

Fürdető

A fürdetés alapvetően három különböző alkalmatosságban oldható meg: önálló kiskádban, fürdető szekrényen, és állványos fürdetőben. Ezen kívül a saját fürdőszobában, a nagykádban is lehet füröszteni, de ez nem a legbiztonságosabb megoldás: jobb, ha a fürdő mérete a gyermekhez igazodik.
A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldást az önálló kiskádak jelentik: ez lehet dézsa alakú vagy ovális és ezeken belül még számtalan kivitelű 2-3 forintos darabtól 10-15 ezer forintig. A fél évnél fiatalabb babáknak a kádba helyezhető biztonsági fürdetőbetétet is ajánlják, amely szinte formatervezett fotelnak tűnik – tartja a kicsi hátát, így a fürdetés anyának is, babának is biztonságossá és egyszerűvé válik.
Praktikus, ha állvány is tartozik a kádhoz, mert nem kell hajolgatni, ám ezek ára valamivel magasabb a szimpla kádakénál. A legmagasabb árfekvésben azok kombi kádak találhatók, amelyeket a pelenkázóval építenek egybe illetve az önálló fürdető szekrények, amelyeknél a kád alatt tárolók is vannak. Ezek előnye, hogy stabilak, ugyanakkor több helyet foglalnak el és drágábbak is: áruk 20-60 ezer forint között mozog.

Mi kell a babaszobába?

Pelenkázó és tároló

Helytakarékosság szempontjából ideális megoldás, ha a pelenkázó és a tároló egyetlen, összeépített bútordarab. Maga a tároló bármilyen szekrényke lehet, amiben több, változó méretű fiók található. Ideális, ha nyitott polcok, kihúzható fiókok és ajtóval zárható polcos tároló része is van. Anyagát tekintve a kezeletlen fa jó választás, de a könnyen tisztán tartható műanyag is praktikus. Praktikus, ha a tároló méretben, stílusban és színben igazodik a kiságyhoz, így ezeket egymás mellé tolhatjuk majd amikor a pelenkázós és a rácsos ágyas időszak véget ért, a pelenkázót önálló szekrényként is használhatjuk a szobában.
Létezik olyan pelenkázó is, amely hordozható és a kiságyra is felhelyezhető. Fontos, hogy ennek alján legyen csúszásgátló és olyan ütközőperem, ami meggátolja, hogy a kiságy keretéről bármelyik irányba lecsússzon a pelenkázó. Egy egyszerűbb pelenkázó pár ezer forintból kijön, egy komplett tárolós változat ára 10-90 ezer forint körül mozog.
A pelenkázónál két dolog fontos: hogy elférjen rajta kényelmesen a baba és az anyának vagy az apának ne kelljen hétrét görnyednie ahhoz, hogy a pelenkázás műveletét elvégezze. A tároló vásárlásakor azt kell figyelembe venni, hogy minden eszköz, ami a baba gondozásához a szobában kell jól elkülöníthetően elférjen benne. Ezeknek a dolgoknak a sora elég hosszú akkor is, ha csak a feltétlenül szükséges holmikat vesszük meg: babaruhák, ágynemű, cumisüveg, hőmérő, cipő, babaszappan, hintőpor, pelenkák, babaolaj, vatta, fültisztító, pléd, orrszívó, törölköző, takaró, játékok.

Mi kell a babaszobába?

Választható extrák

Az imént felsorolt alapvető felszereléseken túl még sok minden extra lehet egy babaszobában, ami jó szolgálatot tehet. Ha ilyenekre is akarunk költeni, akkor tárolónak elég nagy méretű darabot válasszunk. Vehetünk például bébiőrt, légzésfigyelőt, nyugtató muzsikát játszó zenedobozt, különféle játékokat (ezeket sose hagyjuk a gyerek mellett az ágyban, mikor alszik!), hordozható babszékez, gyerekhintát, pihenőszéket, éjjel is látható számlapú órát, állítható fényerejű kislámpát, mérleget, párásítót, babapozícionálót a fekhelyre, és még számos különféle csecsebecsét, amire a bababoltban rá tudnak beszélni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top