Öngondoskodás

Időskori gondoskodás

Idős korára a legtöbb ember sajnos olyannyira kiszolgáltatott helyzetben kerül, hogy mások segítsége nélkül reménytelen feladatnak látszik még a legszerényebb életvitel fenntartása is. Nem csak a törékeny vagy a nagyon leromlott egészségügyi állapot nehezíti ilyenkor a mindennapokat, hanem a szűkös anyagi lehetőségek is.

Ma már nem elegendő, ha valaki pusztán a saját nyugdíjas éveit tervezi meg előre és anyagilag is felkészül erre az időszakra. Az alacsony juttatások miatt a nyugdíjas éveikhez közeledő és a már azokat töltő idősek hozzátartozóinak is előre kell gondolkodni, és tanácsos pénzt félretenni azért, hogy szeretteiknek biztosítva legyen minden, ami a komfortos élethez szükséges.

Időskori gondoskodás

Az idősek igényei általában kevesebb pénzből is kielégíthetők, de ha a korral járó betegségek miatt gyógyszeres kezelésre, orvosi ápolásra szorulnak, akkor szinte biztos, hogy egy átlagos nyugdíj nem fogja fedezni a kiadásaikat. Ilyenkor az aktív, kereső gyermekek támogatására szorulnak, hiszen annak a generációnak, amelyik most tölti nyugdíjas éveit még nem volt lehetősége arra, hogy különféle befektetésekkel, megtakarítási eszközökkel tartalékot képezzen. Az öngondoskodás fogalma és lehetőségei az ő idejükben nem voltak divatban.

Saját otthonban vagy öregek házában?

Idős korára az emberek többsége már nemigen vágyik nagyobb változásra, és ha csak lehet, inkább otthon, megszokott környezetükben töltik az idejüket. Az idősgondozásnak az a formája, amely a saját otthonban történik rájuk nézve ezért mindenképpen előnyösebb, kivéve természetesen, ha olyan egészségügyi problémájuk van, ami állandó felügyeletet igényel hozzáértő embertől. Ugyanakkor sokan azért vágynak ilyen otthonba, mert állandó társaság veszi őket körül, és hozzáértő ápolók gondoskodnak róluk, valamint így leveszik a velük járó törődés terhének javarészét a család válláról.

Milyen otthonok közül választhatunk?

A családtagok szempontjából anyagilag mindenképpen kedvezőbb ez változat, hiszen nem igényel olyan nagyobb ráfordítást, mint amikor a hozzátartozó egy idősotthonba költözik. Ebben az esetben a költségek igen változóak, hiszen mind az otthonok színvonala, mind pedig szolgáltatásai jellege eltérő. Alapvetően két fő kategóriába sorolhatók az ilyen otthonok: az un. átmeneti és az állandó otthonok. Ez előbbibe fél/egy évig biztosítanak lakhatást ami rendszerint egy alkalommal meghosszabbítható, míg a “normál” idősotthonokban élethosszig lakhatnak. Ezen túl a fenntartók tekintetében is két csoport van: az állami, és az egyéb fenntartású intézetek (például egyházi kezelésben, alapítványok, közhasznú szervezetek és magánvállalkozások kezében működő otthonok).

Időskori gondoskodás

Költségek az otthonokban

Az átmeneti otthonokban általában a nyugdíj 60 százalékát kérik el térítési díjként, illetve ez annak függvényében emelkedhet, hogy a beköltöző kér-e egy ágyas szobát és további plusz szolgáltatásokat. Erre jön természetesen még a gyógyszerek költsége. A nem önkormányzati fenntartók fix díjat állapítanak meg, amely nagyságrendileg 100 ezer Ft körül. Ha az idős embernek nincs ennyi nyugdíja, akkor a hozzátartozók pótolják ki a hiányzó díjat.

Az élethosszig tartó “normál” idősotthonokban önkormányzati esetében a havidíj a nyugdíj 80%-a alapesetben. Az apartman (szoba) bekerülési költsége belépéskor 5-600 ezer Ft-tól több milliós nagyságrendig terjedhet, de olyan is akad, ahol nem kell “beugrót” fizetni..
A magánkezelésben álló otthonok díja ezeknél rendszerint magasabb, és az estek többségében az ellátás színvonala is jobb. Az otthonokban töltött nyugdíjas évek tehát viszonylag költségesek, amit sokszor csak úgy tud egy nyugdíjas vagy annak családja fedezni, hogy eladja a korábbi otthonát.

Ellátás a saját otthonban segítséggel

A saját otthonban történő ellátás kevesebb pénzbe, de több időráfordításba kerül, különösen, ha ezt az idős ember egészségi állapota külön megköveteli. Ezzel együtt a modern technika is segítségére van azoknak, akik inkább saját otthonában szeretnék a nyugalmat, gondoskodást és a komfortot biztosítani idős szeretteiknek a nyugdíjas években. A telefon már szinte sehol nem számít extra felszerelésnek és a mobilt a nehezen mozgó idősek is kényelmesen használhatják. Ezen felül azonban a kifejezetten ilyen célra kitalált távfelügyeleti eszközökkel is megkönnyíthető a napi kapcsolattartás és gondozás. A 24 órás személyi távfelügyelet sokaknak jelent megoldást, hiszen az idős családtagnál hagyott segélyhívót megnyomva azonnali segítséget kérhet az előre beprogramozott számokon családtagjaitól, vagy a távfelügyeleti szolgáltatótól, diszpécsertől.

Az egészségügyi távfelügyelet biztonságot ad idősebb korú személyeknek és azoknak az egészségügyi problémákkal együtt élőknek, akiknél még felesleges, hogy állandóan ápoló tartózkodjon körülöttük. Azoknak, akiknek elegendő, hogy néhány egyszerű műszer nyomon kövesse az állapotukat – a vérnyomásuk, vércukorértékeik változását –, és probléma esetén haladéktalanul tájékoztassa, ha kell, riadóztassa az illetékes orvost és/vagy a családtagokat.

Ezek a rendszerek gyakran rendelkeznek már GPS alapú helymeghatározással és lépésszámlálóval is, így ennek köszönhetően a család mindig pontosan tudhatja, merre jár hozzátartozója, és az idős, esetleg eltévedésre hajlamos személyek tartózkodási helye és mozgása folyamatosan nyomon követhető.

A technikai megoldások mellett igénybe vehető az emberi segítség is. A falugondnokok külön fizetség nélkül is elintéznek kisebb ügyeket az időseknek, rendszeresen találkoznak velük “rájuk néznek”. A jövőben ráadásul várhatóan még több segítő kéz lesz, hiszen a tervek szerint a 80 év felettiek gondozásába bevonnák a közfoglalkoztatás keretein belül alkalmazott embereket is, illetve lehetőségük van diákoknak is lehetőségük van rá, hogy így tegyenek eleget a köznevelési törvényben előírt 50 órás közösségi szolgálati kötelezettségüknek. Várhatóan az ő közreműködésükre nagy szükség lesz, hiszen a napjainkban körülbelül 475 ezer 80 év feletti idős ember él az országban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top