Gasztro

Ez a tökéletes mézeskalács titka

Ha nem csak a mécsestartóból szeretnél mézeskalácsillatot érezni az ünnepeken, akkor készíts te is karácsonyra ilyen isteni sütit. Ha megfogadod ezeket a tanácsokat, biztosan jól sikerül.

Ha mézeskalácsot készítesz, készülj fel, hogy van egy nagy probléma, amit nem tudsz elkerülni: mégpedig az, hogy egyszerűen nem lehet eleget sütni belőle. Főleg ha nemcsak tányérra teszed, hanem a fenyőfára is szeretnél mézest akasztani, vagy esetleg az ajándékokat díszítenél vele. A tréfát félretéve tényleg akadnak fortélyok, amelyeket jó tudnod ahhoz, hogy tökéletes csemegét süss. Ugye már most is érzed a mézeskalács csodás illatát?

Fontos a jó liszt

A jó mézeskalács nem hódol be a diétának, ugyanis csak akkor lesz tökéletes a tésztája, ha az fehér lisztből készül. A legjobb hozzá a BL 55 jelölésű liszt, amelyben megfelelő mennyiségű sikér van. A reformétkezők kedvét ne vegye el ez, hiszen ha mértékkel fogyasztják, nem lesz semmi problémájuk belőle. Főleg annak tükrében, hogy minden évben csak egyszer van karácsony.

Az is fontos, hogy jó minőségű lisztet válasszunk, és azt a sütés előtt szitáljuk át, hogy még könnyebb legyen a tészta. A pihentetésről se feledkezzünk meg, a legtöbb recept ugyanis előírja, hogy tartsuk a mézeskalács tésztáját egy északára a hűtőben. Az sem mindegy, hogyan sütjük a süteményt: csak előmelegített sütőbe szabad betenni a formázott sütiket, és kerüljük a túl alacsony vagy a túl magas hőfokot.

Ez a tökéletes mézeskalács  titka

Tökéletes mézeskalács hozzávalói

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg méz
  • 3 tojás
  • 6 dkg vaj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 1 ek mézeskalács-fűszerkeverék, amit te is elkészíthetsz őrölt fahéjból, szegfűszegből, csillagánizsból, szerecsendióból, gyömbérből, kardamomból, vaníliából.
  • kevés só

Lassan melegítsd a mézet, majd öntsd hozzá a cukrot. Kevergesd oldódásig. Ha készen van, vedd le a tűzhelyről, keverd el benne a vajat, és tedd félre, hogy hűljön. A liszthez add hozzá a sót, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a reszelt citromhéjat. Verd fel a tojásokat, a kihűlt mézhez adagokban keverd hozzá, majd öntsd hozzá a lisztet, és alaposan dolgozd össze a tésztát. Csomagold fóliába, és egy napig pihentesd a hűtőben. Másnap gyúrd át és nyújtsd ki 3-4 milliméter vékonyra. Ha fényes sütit szeretnél, kend meg a mézeskalács tetejét felvert tojással. A 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig, pirosodásig süsd a mézeskalácsokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top