Limara péksége: pogácsák hétvégére

Legyen omlós, meleg, friss, tepertős és hagymás. És készüljön belőle nagyon sok. Ez a pogácsa titka. Figyelem, a tepertős függőséget okoz!

Tönkölyös-tepertős pogácsa

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 2 dl tejföl
  • 1 + 1 (a lekenéshez) tojás
  • 3-4 evőkanál fehérbor
  • 1 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 3,5 dkg élesztő
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 40 dkg, darálva tepertő
Kategória desszert
Elkészítési idő 150 perc
Nehézségi szint közepes
Tönkölyös-tepertős  pogácsa

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt. Elkeverjük és félretesszük, hogy felfusson. A kétféle lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, és alaposan összekeverjük. Elmorzsoljuk a zsiradékkal, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük a tejfölt, a tojást, a bort és a közben felfutott élesztőt. A tésztát alaposan begyúrjuk, majd lazán fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe egy-két órára. Ezután kivesszük, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságú lappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a darált tepertő körülbelül háromnegyedét, majd háromba hajtjuk. Ehhez gondolatban három részre osztjuk a tésztát, a középsőre hajtjuk a bal szélsőt, majd annak a tetejére a jobb szélsőt. Az így kapott tésztacsíkra kenjük a maradék tepertőkrémet és ismét háromba hajtjuk. A hajtogatott tésztát lazán becsomagoljuk, és legalább két órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Végül lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét egy éles késsel berácsozzuk és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat és fél órán át újrakelesztjük. Ezután lekenjük őket egy egész felvert tojással, óvatosan, hogy az oldalán ne csorogjon le, mert akkor nem lesz szép leveles. 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 18 perc alatt pirosra sütjük.

 

Hagymás pogácsa

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 2 dl tejföl
  • 1 + 1 (a lekenéshez) tojás
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 3 dkg (friss) élesztő
  • 4 evőkanál kacsazsír
Kategória desszert
Elkészítési idő 180 perc
Nehézségi szint közepes
Hagymás pogácsa

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejfölt, a tojást és a közben felfutott élesztőt. Alaposan begyúrjuk a tésztát, majd lazán fóliába csomagoljuk és 2 órára hűtőbe tesszük. Míg a tészta pihen, megpirítjuk a hagymát. Ehhez a hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A kacsazsírt egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát, és gyakori kevergetés mellett aranysárgára pirítjuk. Félretesszük, kihűtjük. A hűtőben megkelt tésztát egy lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük a pirított hagyma háromnegyedével és háromba hajtjuk. A tészta középső részére a jobb szélsőt, majd annak a tetejére a bal szélsőt. Az így kapott tésztacsíkra kenjük a maradék hagymát, majd azt is háromba hajtogatjuk. Lazán becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább két órára, de akár egész éjszaka is ott pihenhet. Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét egy éles késsel berácsozzuk és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire ültetjük, egy fél óráig pihentetjük, kelesztjük a pogácsákat, majd egy egész felvert tojással lekenjük a tetejüket. 200 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt pirosra sütjük.

 

 

Hajdinapogácsa (glutén- és tejmentes)

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 + 1 (a kenéshez) tojás
  • 1 teáskanál almaecet
  • 2 dkg (friss) élesztő
  • 10 dkg, főtt és áttörve burgonya
  • 1 dl rizstej
  • 5 dkg rizsliszt
  • 5 dkg margarin
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 20 dkg hajdinaliszt
  • 5 dkg tápiókakeményítő
Kategória desszert
Elkészítési idő 90 perc
Nehézségi szint közepes
Hajdinapogácsa (glutén- és tejmentes)

Elkészítés

A rizstejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel. Tálba mérjük a hajdinalisztet, a rizslisztet és a tápiókakeményítőt. Elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojást, az almaecetet, a főtt, áttört burgonyát, az őrölt köményt és a közben kissé felfutott élesztőt. A tésztát alaposan elkeverjük, kissé lágyabb, ragadós masszát kapunk. Rizsliszttel megszórjuk a munkalapot, ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és a tetejét egy éles késsel berácsozzuk. Egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk. Azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással, majd 45-50 percig hagyjuk kelni. Ezután még egyszer lekenjük tojással, megszórjuk a tetejét köménymaggal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 15-20 perc alatt sülnek meg. Kihűtjük és csak utána tálaljuk.

 

Süsd meg Limara ellenállhatatlan csigáit is!

 

Címkék: olcsó, pogácsa, gasztro

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

antironia 2013-11-05 20:02

Micsoda hülyeség, hogy egészségtelen!

 

A víz is egészségtelen, ha 15 litert megiszol belőle... Meg a konyhasó is, ha negyedkilót együltőhelyedben megeszel....

 

MÉRTÉKKEL bármit lehet enni. 

 

 

Dativus 2013-11-05 16:34

A liszt (szénhidrát) miatt nyilván. Ettől függetlenül a blog zseniális. Én ha sütök csak teljes kiörlésű tönkölybúzalisztet használok, elvileg jobb mint a fehér és nem hetente készítek ilyesmit.

Xanthia 2013-11-05 14:26

Hát ja, az a marha sok finomliszt...meg általában lisztes kaja..

 

Amúgy szimpatikus a nő és tényleg guszta dolgokat csinál. 

*Diorella* 2013-11-05 13:28

Nem bezabálni kell. Szerintem a hajdinás az olyan tömös is lehet, kevés is elég belőle és jól lehet lakni. Ha valaki azon túl eszik, az már nem az éhség miatt. Az meg nem a pogácsa hibája.

asztanaviszta 2013-11-05 13:07

Szerintem a mértéken van a hangsúly.

Moncsikám 2013-11-05 12:30

Miért egézségtelen szerinted?

Torolt_felhasznalo_733359 2013-11-05 11:55

Nem rossz a Limara főleg a mézeskalács karácsonyra recept, de hogy marha egészségtelen kaják az biztos. Ezekre itt ránézek és 100 kilót hizok.

Nők Lapja Cafe 2013-11-05 11:55

Legyen omlós, meleg, friss, tepertős és hagymás. És készüljön belőle nagyon sok. Ez a pogácsa titka. Figyelem, a tepertős függőséget okoz!

Nők Lapja Café: Limara péksége: pogácsák hétvégére

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>