Gasztro

A nagy budapesti piacteszt

Szeretünk piacra járni, hiszen ezerszer jobb élmény, mint egy hipermarket folyosóin körözni a bevásárlókocsival. Úgy határoztunk, különböző szempontok alapján teszteljük az általunk gyakran látogatott fővárosi piacokat. Íme, az eredmény!

Bosnyák téri piac

A nagy budapesti piactesztKínálat

A piacot alapvetően két nagy részre bonthatjuk. Az első felében találhatóak a hentesek és a nagybani piac kínálatából dolgozó zöldségesek. Ezeknél a standoknál a kínálat nagyjából egyforma, a termékek valamivel olcsóbbak is, mint a piac hátsó felében található őstermelőknél, de messziről süt a zöldségek és gyümölcsök feléről, hogy sosem láttak termőföldet. A romantikából pedig az is jócskán visszavesz, hogy a válogatás a legtöbb helyen szigorúan tilos. Húsból senki ne keressen vadat, nyulat vagy bárányt, ezen a piacon alapvetően a hagyományos áru kerül főszerepbe, és a halpult kínálata sem mutat túl a lazacon és az afrikai harcsán. Aki szombaton megy, annak érdemes sietni, a hentesek ugyanis 11 felé nagyjából teljesen kifogynak az olcsóbb húsokból.

Árfekvés

Nem tartozik a legolcsóbb piacok közé, akciós terméket ritkán találni. Sokszor előfordul, hogy ugyanaz a zöldség 3-4 standdal arrébb számottevően olcsóbb.

Őstermelők vannak-e?

A piac második felében az őstermelők kapnak helyet, a legtöbb csak pénteken és szombaton árul, ezért akkor érdemes kimenni. Az őstermelők mindegyikénél lehet válogatni, a ritkábban kapható zöldségeket és gyümölcsöket is árulják, sőt füstölt kolbászt, lekvárt és mézet is találunk. Arra érdemes figyelni, hogy az őstermelő, aki nem enged válogatni, csak annak álcázza magát, de valójában ő is a nagybani piacon vásárol (ők leginkább a hátsó rész legszélső sorát lepték el).

Amiért mindenképpen érdemes kimenni

A piac belső részén igazi kincsre bukkanhatunk: a fűszeres emberre. Pénteken és szombaton mindig kint van, és szinte fillérekért árulja a friss fűszernövényeket egész évben. Aki nem jut dűlőre a vetőmagokkal, annak cserépben is kínál saját fűszerkertet, de csak megrendelésre. Nem messze a fűszerestől található néhány háztáji baromfit kínáló kofa, itt ajánlott vásárolnia annak, aki szabadban nevelt csirkére vágyik.

Parkolás

A környező utcákban kényelmesen meg lehet állni, 3-4 perces sétára érdemes felkészülni.

Esőben is mennénk-e?

A piac nagy része nem fedett, de az árusok különböző ponyvákkal próbálják vízhatlanná tenni a piacot, sikertelenül.

Milyen a hangulata?

Bár elég nagy piacnak mondható, a szűk folyosók miatt nem igazán barátságos. Hétvégén hatalmas a tömeg, ezért csak az vállalja be, akit nem idegesít egy kis tolakodás és lökdösődés. Az őstermelők kedvesek, velük könnyen beszédbe lehet elegyedni.

Lehel téri piac

A nagy budapesti piacteszt

Kínálat

Az árusok nagy része a nagybani piac kínálatát emeli át a saját standjára, hol alacsonyabb, hol magasabb árréssel. Válogatni a legtöbb helyen szigorúan tilos, így az eladó jóindulatára van bízva, hogy kapunk-e a csomagunkba agyonnyomott paradicsomot, jó drágán. Hentesből ugyan van bőven, de felesleges csodát várni, nyulat vagy bárányt csak elvétve találni, és a grillezéshez tökéletes steaket sem itt fogjuk megvásárolni. A halaspult sajnos nem túl izgalmas, nincs túl nagy választék. A piac felső szintjén minden megtalálható a postától a műanyagosig, akinek erre is van igénye egy piacon, szeretni fogja.

Árfekvés

Ennél a piacnál nagyon markánsan kijön, hogy hétvégére valamennyit emelnek az áron, ezért érdemes csütörtökön vagy pénteken menni, bár ilyenkor elég kevés az őstermelő. A húsok nem túl drágák, de a zöldségek és gyümölcsök között lehet nagy eltérés. Alapvetően közepes árfekvésű piacról beszélhetünk.

Őstermelők vannak-e?

Vannak, de nem túl sok, ők is inkább hétvégén, a kínálatuk ugyan szép, de valahogy megöli a dolog hangulatát a steril környezet.

Amiért mindenképpen érdemes kimenni

A középen található mézes standon szinte mindig van selyemfűméz, ami máshol ritkaságnak számít. Hétvégén az alkalmi gombásokat is érdemes felkutatni, akik vargányát vagy rókagombát is árulnak.

Parkolás

Külön parkoló tartozik hozzá, úgyhogy aki időben megy, biztosan elfér.

Esőben is mennénk-e?

 A piac nagy előnye, hogy teljesen fedett, ezért időjárástól függetlenül bármikor vásárolhatunk.

Milyen a hangulata?

A Lehel csarnok a felújítása óta teljesen elveszítette a hangulatát, az egykor lángosáról és őstermelőiről híres piac napjainkban csak árnyéka korábbi önmagának. Aki a Lehelt választja, ne számítson sokkal többre annál, mintha egy hiperben vásárolna.

Hunyadi téri piac

A nagy budapesti piacteszt

Kínálat

A város egyik legjobb és egyben legkisebb piaca. Csakúgy, mint a Bosnyák, ez is két részre osztható, a belső részben a szokásos nagybani áruval találkozunk, de kint (leginkább hétvégén) vár minket a zöldségkánaán. Különleges színű és formájú, itthon alig látott zöldségeket találunk, amelyekből mi választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelőeket. A húsos rész sajnos nem tökéletes, de aki nem vágyik olyan extrára, mint bárány vagy nyúl, annak tökéletesen megfelel, mert az áru friss és szép. A halas sajnos itt is csak kötelező elem, érdemben nem igazán tesz hozzá a kínálathoz.

Árfekvés

Meglepően olcsó piac ahhoz képest, hogy a belvárosban van.

Őstermelők vannak-e?

De még milyenek! A kézműves füstölt árukat kínáló árusok portékájából mindenképpen vigyünk haza, és a házi sajtokat is próbáljuk ki. Itt mindenki engedi, hogy magunk válogassunk, és nem fáj senkinek, ha nem tetszik az áru, bár ennél a piacnál ez szerencsére ritkán fordul elő.

Amiért mindenképpen érdemes kimenni

Egyértelműen az őstermelők standjai miatt kell megnéznünk, hogy mit is tud a Hunyadi téri piac. Ha valaki még nem evett tölgyfasalátát vagy sárga paradicsomot, kezdje itt a beavatást!

Parkolás

Szerencse kell hozzá, mint a belvárosban bárhol máshol.

Esőben is mennénk-e?

A belső rész fedett, az őstermelőknél nem megoldott az esőmentesítés, de megéri cipelni az esernyőt.

Milyen a hangulata?

A kinti rész egy nyári szombat délelőttön szinte megfizethetetlen élményt nyújt, olyan érzésünk van, mintha Franciaországban lennénk, a sokféle áru és őstermelő sajátos miliőt teremt. A csarnokon belül sincs gond, de a kinti résznél jóval sterilebb.

Fővám téri Vásárcsarnok

A nagy budapesti piacteszt

Kínálat

A világ egyik legszebb piacának választott Fővám téri csarnokra egy szavunk sem lehet, a kínálat minden évszakban bőséges, eper és málna még januárban is szokott lenni, vagyonokért ugyan, de legalább van. A középső részen található zöldségesek általában fényesre törölt áruval csalogatják a vevőket, és leginkább a turistákat célozzák meg, ezért aki valamivel olcsóbban szeretne vásárolni, az a Fővám térnek háttal állva a bal szélső soron próbálkozzon. (A jobb szélső soron drágábban vásárolhatunk, de hozzájuthatunk ritkább árukhoz is.) Húsokból és halakból egyértelműen a Vásárcsarnok viszi a prímet, a középső sor végében például szinte mindig van kecske és bárány is. Az alagsorban található hentesnél az áru kimondottan szép, rengeteg máshol nem kapható termék van, de sokszor arcpirítóan drága. Szintén az alagsorban találhatjuk a halasokat, vadhúsosokat is, akiknél bátran vásárolhatunk, mert az áru mindig kifogástalanul friss.

Árfekvés

Meglepő módon nem számít drága piacnak, hétvégén sem emelkednek az árak látványosan, de azzal érdemes számolni, hogy alaposan be kell járni a piacot, ugyanis az egyes standok árai jelentősen eltérhetnek.

Őstermelők vannak-e? 

A piac hátsó részében találunk gombát, tojást, zöldségeket és mézet áruló őstermelőket, itt érdemes intézni a tejtermékvásárlást is, hiszen van Fuchs és Cserpes stand is.

Amiért mindenképpen érdemes kimenni

Egyértelműen a húsok, halak és a ritkább zöldségek azok, amiben a Vásárcsarnok verhetetlen, de érdemes szétnézni a magosok környékén is, sokszor bukkanhatunk igazi különlegességekre (például kuszkusz kimérve). A sajtfüggők mindenképpen kóstolják meg a középső sor elején kapható francia hegyi sajtot, ami ár/érték arányban az egyik legjobb a városban. Aki régebben az alagsori Ázsia-boltért járt ide, annak se kell sokat mennie, hiszen a piac mellett lévő Pipa utca sarkára költöztek.

Parkolás

Amióta átalakították a környező utcákat, egyre nehezebb megállni, és mivel szeretik lebilincselni az autókat, érdemes figyelni. Számoljunk néhány perces sétával, illetve azzal, hogy a Ráday utca környékéig kell mennünk helyért.

Esőben is mennénk-e?

Igen, a piac ugyanis teljesen fedett.

Milyen a hangulata?

A sok turista és a töméntelen mennyiségű paprikafüzér miatt elég sajátos a piac hangulata, a felső, szuveníreket kínáló emeletre viszont csak akkor menjünk, ha nagyon muszáj, mondjuk sült kolbászért vagy lángosért.

Fény utcai piac

A nagy budapesti piacteszt

Kínálat

Talán ennél a piacnál vehetünk észre leginkább minőségbeli különbséget a piac különböző részei között. Amíg az alsó szint a hét második felében roskadozik az őstermelők által kínált gyümölcsöktől és zöldségektől, addig a felső szinten a sarki zöldségboltokból ismert, sokszor leharcolt kínálattal találkozhatunk. Érdemes figyelni a lenti részen azokat az árusokat is, akik szezonálisan csak 1-2 termékkel foglalkoznak, híresen finom szokott lenni például a málna. A hentesboltok kínálata is igen változó, de aki igazán jót akar, a felső szinten nézelődik. Nem ritka a kecske, a nyúl, sőt a szürkemarha sem.

Árfekvés

A piac a város egyik legdrágább kerületében található, az árakat is ehhez igazítják az árusok, különösen az őstermelők szállnak el az árakkal. Jó hír viszont, hogy sokuknál lehet alkudozni.

Őstermelők vannak-e?

Vannak, ráadásul nemcsak zöldségekben, hanem füstölt áruban és tejtermékben is utaznak. A házi sajtokat például kötelező megkóstolni, és aki bírja, kecsketejből is feltankolhat.

Amiért mindenképpen érdemes kimenni:

Azt szokták mondani, hogy aki nem evett még lángost a Fény utcai piacon, nem is tudja, mi a jó, ez pedig teljesen igaz. A város egyik legfinomabb lángosa itt van, de nagyon jók a mézek is. Igazi különlegesség a kizárólag aszalt, kandírozott gyümölcsöket és magvakat áruló üzlet is, itt a bolti ár töredékéért vásárolhatunk kimért árut.

Parkolás

A környéken is találhatunk parkolót, de a szomszédos bevásárlóközpontban garantáltan lesz hely, ott persze hétvégén is fizetni kell.

Esőben is mennénk-e?

A piac széle fedett, a közepe viszont nyitott, esőben nem igazán jó, főleg azért, mert az őstermelők zömmel a középső részen árulnak.

Milyen a hangulata?

A hangulat nagyban függ attól, hogy mikor megy az ember, szombat reggel nagy a tömeg és sok a türelmetlen vásárló, pénteken a legjobb ide jönni.

Fehérvári úti piac

A nagy budapesti piactesztKínálat

A budai piac csak elsőre tűnik nagynak, a szélső soron jórészt csak virágosokat találni, ami jó hír, mert kevés mostanában az olyan piac, ahol vágott virágot kaphatunk nem túl drágán. Az alsó szinten találjuk a nagybani zöldségeseket, akik mérhetetlenül drágán kínálják fényesre polírozott portékájukat. Sokan a piac rossz elrendezése miatt bedőlnek nekik, pedig az igazán jó áru fent van az emeleten. Sajnos a Fehérvári úti piac elég gyenge húsban, van ugyan néhány hentes, de nem túl bőséges a kínálat, és az ár sem túl kedvező.

Árfekvés

Elég nagy a különbség a kofák és a nagybaniról áruló zöldségesek között, a kofák sokszor engednek az árból a nap végére, ezzel érdemes számolni. A piac egyébként a közepesen drágák közé tartozik.

Őstermelők vannak-e?

Vannak, és különösen érdemes megkeresni azokat, akik saját készítésű füstölt árut kínálnak.

Amiért mindenképpen érdemes kimenni:

Az emeleten van egy halas étterem, ahol nagyon finom halászlét főznek, ha másért nem, azért biztos érdemes kinézni.

Parkolás

A közelben lévő kis utcákban lehet parkolni, és a szomszédos bevásárlóközpontban is találhatunk parkolót.

Esőben is mennénk-e?

Mivel a piac teljes egészében fedett, időjárástól függetlenül bármikor érdemes elmenni.

Milyen a hangulata?

Nagyon furcsán hangzik ugyan, de ennek a piacnak semmilyen hangulata sincs, ami van, az is inkább barátságtalan… De az emeleten lévő étkezdék körül mindig ráakadunk egy-két barátságos társaságra.

Békásmegyeri piac

A nagy budapesti piacteszt

Kínálat

A Békásmegyeri piac a III. kerület igen jelentős részét ellátja. Alapvetően két részre bontható piac, a belső zárt részen vannak a hentesek, a savanyúságosok és néhány nagybani zöldséges, a külső részen pedig a nagybani piacosok és őstermelők váltják egymást. A piac nagy erőssége a középen található húsos rész, ahol különösen nagy választék van sertésből és baromfiból, mindez elég kedvező áron. Aki viszont különleges húsokat keres, nem itt fogja megtalálni.

Árfekvés

A város egyik legolcsóbb piaca, bár az egyes árusok között igen nagy eltérés lehet.

Őstermelők vannak-e?

Vannak, jellemzően a kinti részen, virágot, zöldséget és gyümölcsöt árulnak.

Amiért mindenképpen érdemes kimenni

A tesztelt piacok közül ez az egyetlen, ahol a szépséghibás zöldségeket és gyümölcsöket külön beárazzák, így akár fillérekért juthatunk tökéletes minőségű, de végtelenül görbe répához vagy uborkához. Aki szeretne befőzni, mindenképpen látogasson ki. Az sem mellékes, hogy elképesztően finom csemegekukoricát árul egy néni július közepétől szeptember közepéig.

Parkolás

A környező utcákban könnyen parkolhatunk.

Esőben is mennénk-e?

A fedett részre igen, a külső részt ugyan az árusok próbálják befedni, de nem ér túl sokat.

Milyen a hangulata?

Sok idős emberrel és kisgyerekessel találkozhatunk, ettől pedig családias a hangulat.

A cikk a Nők Lapja Konyha legújabb számában jelent meg. Fizess elő rá te is! 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top