Gasztro

Nagyi praktikái: ettől lesznek még finomabbak az ünnepi sütik

Azok a titkok, praktikák, amelyeket nagyszüleink őriznek, igazi kincsek a konyhában. Ugyan a nagyvárosok forgatagában hamarabb elfelejtették a fortélyokat, amiket a háztartásban használtak az őseink, manapság egyre nagyobb divat újra felfedezni azokat. Hiszen a módszerek javarészt nemcsak hatékonyak, hanem természetesek is.

Számtalan olyan házi praktikáról hallottunk már, amelyet a nagyiktól tanulhattunk meg. Nemcsak a takarításhoz használjuk az ősök tapasztalatait, hanem a sütés-főzés kapcsán is olyan ötleteket csenhetünk tőlük, amik megkönnyítik az életünket.

Sütik nagyi módra

A sütemények készítése során több olyan nélkülözhetetlen fortélyt is használtak a nagyanyáink, amiket minden süteményhez érdemes kipróbálni. Az egyik ilyen fontos folyamat a liszt átszitálása, ezt azért kell megtenni, hogy a tészta könnyű és laza szerkezetű lehessen, a süti ezáltal sokkal élvezhetőbbé válik. Vannak tészták, amik akkor lesznek igazán finomak, ha egy éjszakára a hőtőben tároljuk őket: ilyen a karácsonykor népszerű mézes és a pogácsa is.

Nagyi praktikái: ettől lesznek még finomabbak az ünnepi sütik

A sütik kapcsán az is fontos, hogy a frissen sült finomságot ne egy porcelán- vagy üvegtányérra tegyük, ha kivesszük a sütőből, mert a gőz lecsapódik, és a tésztánk alja elázik. Inkább rácsra érdemes tenni a tésztát, és ott kell hagyni, amíg ki nem hűl.

Azt tudtad, hogy nagyon könnyen megelőzheted, hogy a sült olaj szaga átjárja a házat? Annyi a dolgod csupán, hogy ilyenkor néhány szál petrezselymet tégy az olajba, az pedig semlegesíti a kellemetlen szagokat. Nemcsak a sütésnél, hanem a főzésnél is van mit tanulnunk a nagyszülőktől. Például a tojásfőzésnél. Ha nem szeretnéd, hogy a tojás héja kirepedjen, miközben fő, tegyél egy kevés sót a vízbe.

Nagyi praktikái: ettől lesznek még finomabbak az ünnepi sütik

Így használd a vágódeszkát

Ha a vágódeszka fából van, használat előtt érdemes hideg vízzel átmosni. Így a fa nem szívja majd magába a nyers ételt szagát, vagy amit rajta vágsz. Ha halat készítesz, és nem szeretnéd, hogy a szaga ráragadjon a kezedre, készíts ki egy kis citromos vizet és mártogasd abba a kezed. Ha olyan étel fő, aminek nem túl jó az illata, csak tegyél pár csepp ecetet bele, miközben készül, és elűzöd a kellemetlen szagokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top