Gasztro

Mangalicából finomabb! – sültek és más finomságok mangalicából

Amikor a hetvenes években – az utolsó pillanatban – védetté nyilvánították, már csak néhány tucat példány marad belőle, pedig egykor millió számra tartották ezt a régi magyar fajtát a Kárpát-medencében. Nagy kár lett volna érte, mert kitűnő húsából pompás ételek készíthetők, amit az utóbbi évtizedben itthon is újra felfedezett a csúcsgasztronómia – persze csak az után, hogy néhány mindenre elszánt tenyésztő erőfeszítéseinek köszönhetően a világban már szép hírnevet szerzett magának. Mivel az elit éttermek után ma már a családok asztalára is egyre gyakrabban kerül a húsa, nem árt, ha megismerkedünk egy könnyű, de remek mangalicarecepttel!

Ha bizonytalan vagy benne, hogy egyáltalán érdekel-e téged a mangalica, és azt sem tudod elképzelni, miféle ízű ételek készülnek belőle, akkor először tegyél egy próbát, ahol – ahogy mondani szokás – minden kötelezettség nélkül belekóstolhatsz a húsába. Ne aggódj, mert nem kell elutaznod ahhoz valamelyik bakonyi kis faluba, hogy friss mangalica disznótorost kaphass, már Budapesten is évente rendeznek mangalica fesztivált február elején, ezen kívül Debrecenben Székesfehérváron, Szegeden és Szombathelyen van ilyen ínycsiklandó esemény. Ha itt megtetszik a mangalica íze, akkor otthon is kipróbálhatod vele a főzőtudományod. Mi az alábbi receptet ajánljuk kezdetnek.

Mangalicából finomabb! – sültek és más finomságok mangalicából
 

Lassan sült mangalicatarja fokhagymás burgonyachipsszel

A mangalica húsáról – pontosabban a zsírjáról – elterjedt, hogy sokkal alacsonyabb a koleszterintartalma, mint az átlagos disznóhúsnak, és ezért egészségesebb is. Ezt a tenyésztők maguk is cáfolják (hozzátéve, hogy ha hagyományos makkoltató rideg tartásban nevelik a mangalicát, és engedik az állatot a saját ütemében növekedni, akkor az valóban kedvezőbb összetételű zsírt “növeszt magára”), viszont van egy másik szempont, amiből nézve a mangalica húsa valóban sokkal értékesebb és jobb a többi sertéshez képest. A mangalica viszonylag magas zsírtartalma nagyon finoman oszlik el a húsban, ezért jobban kezelhető a húsa, és kiválóan alkalmas lédús, ízletes pecsenyehúsok, steak jellegű sültek, valamint szalámifélék és érlelt sonka készítésére. Igen, a híres márványozottságról van szó, aminek fontosságát olyan gyakran felemlegetnek a csúcséttermek séfjei manapság. Egy mangalica sonkája (füstölve) például így néz ki:

Mangalicából finomabb! – sültek és más finomságok mangalicából
 

Mivel a mangalicahús márványozottsága olyan kitűnő, ezért egy szaftos sültet ajánlunk a kezdőknek első receptként – mert ezzel nem lesz nehéz megbirkózni, és garantált a sikerélmény. Egyébként a mangalica elkészítése nem sokban tér el a hagyományos disznóhúsétól. És most lássuk végre a receptet, amit Hernyák Tomitól kértünk kölcsön:

Hozzávalók

800 g mangalicatarja
800 g burgonya
100 g libazsír
4 gerezd fokhagyma
50 g Rama
kakukkfű
rozmaring
babérlevél

Elkészítés

A tarját besózzuk, majd olívaolaj és Rama keverékén lepirítjuk, azaz kérget sütünk rá. Minden oldalát 1-2 percig sütjük nagy lángon. Mellétesszük a fokhagymát és a fűszereket, majd az egészet egy tepsire fordítjuk.
Ezután 100 fokos sütőben további 1,5-2 óráig sütjük, majd lekapcsoljuk a sütőt, és nyitott sütőajtónál további 10 percig pihentetjük.

A burgonyákat megtisztítjuk, majd uborkaszeletelőn vékony chipseket vágunk belőle. Ezeket forró libazsíron ropogósra sütjük. Mielőtt készre sülnének, az utolsó fordításnál sózzuk, borsozzuk, és a finomra vágott fokhagymákkal ízesítjük. Igény szerint egy kis főzőtejszínnel nyakon önthetjük a legvégén, így egy más jellegű, de ugyanennyire finom köretet kapunk.

Mikor mindennel elkészültünk, szép ujjnyi szeleteket vágunk a tarjánkból és ezeket meleg sós Ramán még megforgatjuk.

Javaslom, hogy készítsünk hozzá fűszerolajat, melynek elkészítési módját megtalálod a receptjeim között! Ezzel aztán mind díszíteni, mind pedig fűszerezni tudjuk majd az ételünket.

Mangalicából finomabb! – sültek és más finomságok mangalicából

 

 

Még több sertéshúsrecept az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top