Gasztro

Hogyan legyen tökéletes a madártejhab? 3+1 ötletünk van rá

Aki már főzött madártejet, az tudja, hogy a nagy mumus mindig a hab. A HAB. Ami összeesik, kilapul, kemény lesz, vagy pont folyós marad, és sikítani tudnánk tőle, hogy nem sikerül tökéletesre.

Ez történt velem is a minap, amikor madártejért kiáltott a család egy emberként, és én mint hős anya, neki is álltam, hogy megfőzzem, életem legrosszabb habjával. Vagyis nem is életem legrosszabbjával, mert az azt feltételezné, hogy volt már jó hab is, ami kikerült a kezeim közül, pedig nem. Nekem még sosem sikerült olyanra, mint a nagymámé, ami könnyű volt, habos, édes és nem lehetett abbahagyni.

Esetemben ez a “nem lehetett abbahagyni” szó szerint így van, mivel teljesen madártejfüggő voltam egész gyerekkoromban. Minden egyes ünnepre, legyen szó karácsonyról, névnapról vagy szülinapról, mindig madártejet kértem ajándékba a mamától, aki készségesen meg is főzött nekem egy csekély, 5 liternyi adagot. Nem osztoztam, mind az 5 litert én magam ettem meg, ha nem is egy ültő helyemben, de harmadnapra már nyoma sem volt.

Hogyan legyen tökéletes az a madártej hab?

Ilyen előzményekkel egyszerűen becsületbeli üggyé vált számomra, hogy tökéletes habot készítsek mostantól a madártej tetejére. Az internet széles tengere szerencsére a segítségemre van mindig, és leltem is megoldásokat, amiket végig kell próbálnom, úgyhogy most pár napig madártej fog folyni nálunk, a gyerekeim nagy örömére. A három elkészítési módot, amire a legtöbben esküsznek, megosztom itt is veletek.

1. Tudományos megközelítésű tojáshab

Kémiailag levezetve találtam rá arra a megoldásra, amihez összegzem a tudnivalókat, hogy nektek már ne kelljen átrágni magatokat a tudományos körítésen:

  • a tojás legyen hideg mikor elválasztod a fehérjét a sárgájától, de a fehérjével várd meg, míg felmelegszik szobahőmérsékletűre, mielőtt felvered
  • fél teáskanál citromlé vagy pár csepp ecet magasabbá és stabilabbá teszi a habodat
  • sose használj műanyag edényt, réz- vagy üvegtálad legyen hozzá
  • sót véletlenül se tegyél bele
  • a cukrot a végén add csak hozzá
  • esős napon ne is kezdj bele – ez az egy pont kivitelezhetetlen
  • épp csak 1-1 percig főzd mindkét oldalát
Hogyan legyen tökéletes az a madártej hab?

2. Az új kor mikrós tojáshabja

Neki már köze nincs a nagyanyáink receptjéhez, a régi szakácskönyvekben nyilván nem találunk ilyet, hogy mikrózd a tojáshabot egy percig. Most azonban sokan erre a módszerre esküsznek, ami azért mindenképpen szimpatikus, mert könnyűnek tűnik, nem kell ott állni hosszú perceken át a fazék mellett, és csak egy gombnyomásnyi választ el a tökéletes habtól.

  • 5 tojásfehérjét 2 evőkanál cukorral verj kemény habbá
  • vizes kanállal lapos tányérra halmozz kupacokat belőle, kis távolságot hagyva köztük
  • 900 Watton 1 percig vagy 800 Watton 1,5 percig mikrózd meg

3. “A tej hőfokán múlik minden” tojáshab

Ennél a praktikánál nincsenek pontokba szedett lépések, csupán annyi a tanács, hogy a tej ne legyen forrásban. Mert ha forrásban van, akkor egyrészt leég, másrészt befellegzik a tojáshabunknak. Ahogy olvastam, a “pöszög” szó a szakértői kifejezés arra, amit a tej művel a lábosban, amikor beleszaggatjuk a tojásgaluskánkat. Tehát pöszögjön épphogy csak. És ne feledjük, hogy a lábosunk kétharmadánál feljebb ne érjen a tej véletlenül sem.

+1. A mama legjobb tojáshabja

Megkérdeztem a nagymamámat mint teljesen autentikus forrást, hogy mégis, árulja már el, mi az ő tökéletes tojáshabjának a titka. Mert olyat, mint ő, senki sem tud. Sajnos nem jutottam közelebb a megoldáshoz, mert a válasza csupán ennyi volt: “Nem tudom, a habot mindig a nagyapád csinálta.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top