Gasztro

Régi kedvenc új formában: mákosguba-torta

A mákos guba, más néven bobajka egy igazi karácsonyi ünnepi édesség, amit a hagyomány szerint azért készítettek elődeink, hogy a sok apró szemű mák sok szerencsét, sok pénzt hozzon az új esztendőben.
Régi kedvenc új formában: mákosguba torta

Vannak, akik ebédre eszik, másoknál ez a hagyományos desszert – és bár őseink szigorúan csak az ünnepek alatt ették, ma már gyakran készül év közben is.

Az eredeti recept szerint kelt tésztából készítik, és a 20. század elején még a kemence földjén, a kenyerek mellett sütötték, ma azonban már legtöbbször szikkadt kiflikből készül, és sütőben sütjük. A mákos guba eredeti formájában is tökéletes ünnepi desszert, de most egy kicsit elegánsabban, tortaként született újjá. Hasonlóan készült, mint a klasszikus verzió, csak most tortaformában sütöttük ki, és tejszínhabbal tálaltuk, de lehetne a hab helyett vaníliapudinggal vagy akár vaníliafagylalttal is kínálni.

Nagyon jól illik a mákhoz a citrom- és a narancs(héj), de szórhatunk bele aszalt gyümölcsöket vagy almadarabkákat, és nagyon finom a mézeskalácsfűszerrel ízesített mákos guba is. Érdemes kipróbálni darált dióval, sőt akár kétszintes tortát is készíthetünk: egy réteg diós guba és egy réteg mákos guba vaníliás krémmel töltve.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:

  • 5-6 db kifli
  • 6 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
  • fél rúd Dr. Oetker Bourbon Vaníliarúd
  • 4 tojássárgája
  • 20 dkg darált mák

A tortaforma kikenéséhez:

  • kevés vaj

A tetejére:

  • 2,5 dl habtejszín
  • 2 ek. porcukor
  • fél rúd Dr. Oetker Bourbon Vaníliarúd
  • 1 csomag Dr. Oetker Habfixáló

Tovább a teljes recepthez >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top