Nem kell hozzá más, csak egy alapmuffinrecept, egy kis kézügyesség, néhány díszítőelem, és már kész is a gyönyörű karácsonyi desszert.
Alapreceptként használható az alábbi:
Hozzávalók 10 db-hoz:
- 2 db tojás
- 80 ml olaj
- 15 dkg natúr joghurt
- 1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor
- 10 dkg cukor
- 25 dkg finomliszt
- fél csomag Dr. Oetker Sütőpor
- 1 narancs reszelt héja
A tojásokat enyhén felverjük, hozzáadjuk az olajat, a joghurtot és a narancs reszelt héját, és összekeverjük. A lisztet összeforgatjuk a cukrokkal és a sütőporral, majd a joghurtos keverékhez adjuk, és alaposan összekeverjük. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és előkészítünk egy muffintepsit. A masszát a kivajazott-kilisztezett vagy muffinpapírral bélelt muffintepsi mélyedéseibe adagoljuk úgy, hogy kb. 2/3 magasságig érjen a massza.Kb. 20 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni a muffinokat.
A kihűlt muffinokat különféleképpen díszíthetjük.
A legegyszerűbb díszítési megoldás, ha az alapmuffinunkat (habfixálóval készített) tejszínhabbal vagy vajkrémes krémmel díszítjük. Érdemes nyomócsővel/habzsákkal nyomni a habot, hogy szép mintája legyen, majd különféle ünnepi szórócukrokkal megszórni, és szép muffinpapírba ültetni a kész díszes muffinokat.
Ragaszthatunk a muffin tetejére egy szép mézeskalácsot. Érdemes egy kis lekvárt vagy csokikrémet nyomni a mézeskalács hátának közepére, és ezzel ráragasztani a kihűlt muffin tetejére.