Gasztro

A csokit is csokival ennéd? Akkor süss karácsonyra is brownie-t!

Az amerikai eredetű csokis süti az egyik legenda szerint úgy született, hogy valaki egyszer csokitortát akart sütni, de kifelejtette belőle a sütőport, az így készült sütit azonban nem akarta kidobni, és ha már csokitorta nem lett belőle, felszeletelte, és így tálalta. Mivel a tömény csokis sütinek sikere volt, megtartották a receptet, és később brownie néven kezdték emlegetni.
Karácsonyi brownie

A jó brownie-t arról lehet megismerni, hogy sok vaj és csokoládé van benne, ezeken nem is érdemes spórolni, mert különben nem lesz tökéletes a brownie-nk. A jó minőségű alapanyagokon túl még három dologra mindenképpen érdemes odafigyelni: ne keverjük túl a tésztát, mert akkor gumis állagú lesz; kerüljön a tepsibe sütőpapír; és a sütési idő lejártakor zárjuk el a sütőt, különben kiszárad a brownie.

A csokis alaptésztát sokféleképpen variálhatjuk: szórhatunk bele durvára darabolt mogyorót, mandulát, pisztáciát, nagyon jól illik hozzá a málna, az eper és a banán, de ízesíthetjük a tésztáját akár (bio)narancs vagy (bio)citrom reszelt héjával, őrölt fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal, kombinálhatjuk mogyoróvajjal, natúr krémsajttal, vagy akár csokis mogyorókrémmel is.

Ebbe a mai brownie-ba darabolt dió és mézeskalácsfűszer került, így akár az ünnepi sütiválasztékot is bővíthetjük vele, isteni finom karácsonyi ízvilágú brownie!

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók egy kb. 20×25 cm-es tepsihez:

  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg étcsokoládé
  • 4 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • 5 dkg Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
  • 2 evőkanál mézeskalácsfűszer
  • 8-10 dkg dióbél

Tovább a teljes recepthez >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top