Gasztro

Hungarikum lett a szikvíz és a gyulai kolbász

Öt új taggal bővült a hungarikumok gyűjteménye, a Magyar Értéktár pedig ugyancsak öt új elemmel gazdagodott.

Immár hungarikumnak számít Puskás Ferenc életműve, Kassai Lajos lovasíjász módszere, a gyulai kolbász, a szikvíz és a magyar operett.

Puskás Ferenc életművét azért tartotta fontosnak a Hungarikum Bizottság, mert a sportolót a világ minden részén ismerik, és teljesítményét Magyarországgal azonosítják. Kassai Lajos a magyar hagyományőrzés kiemelkedő személyisége, az íjászat újjáteremtésén fáradozik, amely a magyar identitásban, gondolkodásmódban rendkívül fontos szerepet tölt be. A gyulai kolbász is felkerült a listára, mivel a hagyományos ízvilágot megjelenítő élelmiszer, és elkészítési módja is hungarikum. Szintén hungarikumnak minősül már a szikvíz, a magyar találmányt ugyanis jól ismerik a határokon túl is. A magyar operett is gyarapítja a listát, hiszen a magyar identitás része, és a világban képviseli az országot.

A Magyar Értéktárba szintén öt új elem került bele: Mathiász János szőlőnemesítő életműve, a Hercz és a Pick téliszalámi, a Zsolnay porcelán és kerámia, valamint az őshonos magyar badacsonyi kéknyelű szőlőfajta.

A hungarikumok gyűjteményének már jó hosszú a sora. Eddig már felvették a pálinkát és a törkölypálinkát, a matyó népművészetet, a táncház módszert, a tokaji történelmi borvidék kultúrtájat, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátságot és természeti környezetét, Budapestet, a Fertő/Neusiedlersee kultúrtájat, a herendi porcelánt, Hollókő ófalut és környezetét, a Hortobágyi Nemzeti Parkot, a mohácsi busójárást, Pécs (Sopianae) ókeresztény temetőjét, a solymászatot, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait, a karcagi birkapörköltet, legutóbb pedig a csabai kolbászt, a hízott libából előállított termékeket, a tokaji aszút, valamint a Béres-cseppet.

Szerinted mi kerüljön még be a hungarikumok közé? Írd meg kommentben a javaslatodat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top