Gasztro

Hétvégi menü azoknak, akik otthon töltik a hosszú hétvégét

Túl vagytok a nyaraláson, és a hosszú hétvégét otthon töltitek? Elő a kedvenc könyvekkel, filmekkel, menjetek sétálni egy nagyot, és egyetek jókat. Mi hozzuk a recepteket, a többi rajtatok múlik!

Paradicsomos, tárkonyos marinált csirkés szendvics

Hozzávalók (4 szendvicshez):

  • pár csipet só
  • 80 ml ketchup
  • 8 ml Worcestershire szósz
  • 30 g salotta
  • 15 g (friss) tárkony
  • 5 ml fehérborecet
  • 280 g (tanyasi, filé) csirkemell
  • ízlés szerint bors
  • 100 ml olaj
  • 5 g fokhagyma
  • 2 db baguette
Kategóriavacsora
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Add a salottát, fokhagymát,  tárkonyt, ecetet, olajat egy keverőtálban a ketchuphoz. Pirítsd a csirkét forró serpenyőben 10 percig, hagyd picit hűlni. Ha ez megtörtént, tépd apróbb falatokra, és add hozzá ezeket is a szószhoz, majd minimum egy órára tedd hűtőbe a ragut, hogy ízei összeérjenek. Ha elkészült, tégy 2-3 evőkanál marinált csirkét a bevágott kenyérbe, bolondítsd friss zöldsalátával, és tálald. 

 

Tárkonyos harcsapaprikás rakott tésztával

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 1,4 kg harcsa (fej nélkül)
  • fél csokor kapor
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 db paprika
  • 2 db paradicsom
  • 8 evőkanál olívaolaj
  • tepsihez vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 db tojás
  • 8 evőkanál tejföl
  • 25 dkg túró
  • 30 dkg csuszatészta
Kategóriaebéd
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A harcsát kb. 4 cm vastag szeletekre vágjuk, a farokrészből 25 dkg-ot félreteszünk. A vöröshagymát finomra vágjuk, olajon megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, 2 gerezd aprított fokhagymával, a kockára vágott paradicsommal és paprikával. Felengedjük fél-egy deci vízzel, visszatesszük a tűzhelyre, addig forraljuk, amíg a folyadék elpárolog. Ekkor hozzáadjuk a félretett farokrészeket, felengedjük 2 liter vízzel. Sóval ízesítjük, 1 órát főzzük, majd az egészet átszűrjük.
A felszeletelt harcsákat sózzuk, majd 4 evőkanál olajban mindkét oldalukat megpirítjuk. Ízesítjük a maradék aprított fokhagymával, és beletesszük a leszűrt lébe. Lassan, 10 perc alatt készre pároljuk. A halakat kivesszük, majd a szószt 3 evőkanál kikevert tejföllel dúsítjuk, ha szükséges, sóval még ízesítjük.

Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a túróval, 4 evőkanál tejföllel és a tojással. Sóval, vágott kaporral ízesítjük, majd kivajazott tepsibe vagy hőálló tálba helyezzük, 180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor a harcsaszeleteket visszatesszük a szószba, átmelegítjük, majd tejföllel és frissen vágott paprikával díszítjük.

 

 

Paradicsomos görögdinnye-saláta feta sajttal

Hozzávalók 2 főre:

  • só, bors
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 fej lila hagyma
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 1 citrom leve
  • 10 dkg feta
  • kevés menta
  • 50 dkg görögdinnye
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A citrom levét egy kisebb tálba csavarjuk. A lilahagymát megtisztítjuk, előbb félbe, majd vékony szeletekre vágjuk, és a citromléhez adjuk addig, amíg a többi hozzávalót elő nem készítjük. 

A görögdinnyét kimagozzuk, felkockázzuk. A paradicsomot a görögdinnyével azonos méretűre aprítjuk. A feta sajtot nagyobb darabokra törjük. 

Az egészet egy tálba tesszük a lila hagymával együtt. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és óvatosan összeforgatjuk. 

Tálaláskor néhány mentalevelet tépünk a salátára.

 

 

Még több ötlet a hétvégi menühöz az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top