Gasztro

3 szupergyors süti, ami megállja a helyét az ünnepi asztalon

A karácsony meghitt hangulata a szeretetről, az összetartozásról és a békességről szól. Ám az ünnepet megelőző napokra mindezt nem lehet elmondani.

A legtöbbször nagyon stresszes az ünnepi készülődés a sok tennivaló miatt. Hiszen nemcsak takarítani és vásárolni kell, hanem a fadíszítés és az ajándékcsomagolás mellett a sütés-főzés a legfontosabb dolog. Van úgy, hogy az ember elhatározza, hogy mennyi isteni finomságot készít majd az ünnepre, aztán a végén annak is örül, ha le tud ülni szenteste a megterített asztal mellé. Az is gyakran előfordul, hogy nem marad idő a kiválasztott süti elkészítésére. Ha így alakul, akkor sincsen gond, hiszen vannak olyan finomságok, amelyek nagyon gyorsan elkészülnek és megállják a helyüket az ünnepi asztalon is, ha minőségi alapanyagokból állnak.

Diós rudak

Ha karácsony, akkor jöhet a dió! Az isteni, porcukorba hempergetett sütemény nemcsak olcsó, hanem kiadós is. Aki ezt a receptet választja, annak több mint 100 apró finomság kerül az asztalára, könnyen és gyorsan.

Hozzávalók:

  • 3 bögre fehér finomliszt
  • 1 bögre porcukor
  • 1 mk sütőpor
  • 25 dkg puha vaj
  • 1 bögre darált dió
  • 1 tojás
  • 1-2 ek tejföl
  • porcukor a hempergetéshez

Gyúrd össze a hozzávalókat. Ha száraz, akkor adj hozzá tejfölt. Tedd a puha tésztát lisztezett felületre, és nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Aztán vágd csíkokra, szimpatikus méretűre. Rakd azokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd készre 15 perc alatt 180 fokon. Forrón hempergesd porcukorba.

3 szupergyors süti, ami megállja a helyét az ünnepi asztalon

Bögrés mákos

A karácsony másik elhagyhatatlan tölteléke a mák. Ha viszont nincs időd hozzálátni a jó öreg mákos bejglihez, csinálhatsz egy jóval egyszerűbb sütit, amit gyorsan és könnyen összedobhatsz és az íze is csodás.

Hozzávalók:

  • fél bögre darált mák
  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 2/3 bögre tej
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál mascarpone
  • fél kk sütőpor
  • fél kk szódabikarbóna
  • egy fél biocitrom reszelt héja leve

Kenj ki vajjal egy püspökkenyérformát és szórj rá lisztet. Szórd a mákot a tejbe, és keverd el. A liszthez add hozzá a szódabikarbónát, a sütőport és a citrom reszelt héját. Habverővel dolgozd el a tojásokat a cukorral. Öntsd fel a mákos tejjel. Mozgasd át fakanállal és szórd bele a lisztet, add hozzá a citromlevet és a mascarponét. 180 fokon, előmelegített sütőben süsd 35-40 percig.

Mascarponés töltött papucskák

Ha nem édességet, hanem sós sütit készítenél gyorsan, választhatod ezt a fagyasztott leveles tésztából készülő finomságot. Igazán könnyen össze tudod dobni, de mégsem
hétköznapi.

  • 2 fagyasztott leveles tészta
  • 1 tojás
  • 1 doboz mascarpone
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint

Olvaszd fel a leveles tésztát, és késsel vágd fel 12-12 kockára. Sózd ízlés szerint, majd tégy egy kevés mascarponét minden lapra. Hajtsd fel a tészta két oldalát átlósan, nyomkodd össze, hogy a sajt a sülés közben ne folyjon ki belőle. A préselt fokhagymát tedd a tojásba és azzal kend a sütiket. Sütőpapíron, 190 fokon fél óra alatt sül ropogósra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top