Gasztro

Fantasztikus 2 in 1 desszert: a tiramisu-sajttorta

Ha te is nagy rajongója vagy a New York-i sajttortának és a tiramisunak is, van egy szenzációs hírünk: nem kell választanod! Az amerikai és az olasz emblematikus finomságot ugyanis simán összehozzuk most egy tányérra, a tiramisu-sajttortában.

Az eredeti New York-i sajttorta már sok mindenkit megihletett, így megszámlálhatatlan verziója létezik és kering is a világhálón. Mi most egy másik nagy kedvenccel, a tiramisuval kombináltuk. Az eredmény pedig fantasztikus.

Sajttorta, a nagy kedvenc

Azt semmiképpen sem szeretnénk állítani a tiramisu-sajttortáról, hogy egy könnyű desszert, tehát aki hajlamos a bűntudatra, annak inkább más ebéd utáni finomság után kell néznie. Bár létezik sokkal becsapósabb verziója is, hiszen az epres sajttortát a gyümölcs miatt nem is gondoljuk annyira vészesnek. Persze létezik egészen ígéretes rapid sajttorta, ami sütés nélkül készül, így az elfoglalt háziasszonyok imádni fogják. A legkisebbeknek pedig a színes unikornis-sajttorta lesz a tuti befutó.

A tiramisu-sajttorta hozzávalói (22 cm-es formához)

Az tortaalaphoz:

  • 20 dkg babapiskóta
  • 12,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 5 tojássárgája
  • 50 dkg mascarpone
  • 10 dkg cukor
  • fél dl tej
  • 2 csésze kávé
  • rumaroma
  • 3 db lapzselatin
  • cukrozatlan kakaópor

A tiramisu sajttora elkészítése

Fontos, hogy a tojások szoba-hőmérsékletűek legyenek, a mascarponét pedig fél órával előbb vegyük ki a hűtőből, mielőtt nekiállunk elkészíteni a tiramisu-sajttorát.

  • A babapiskótákat egy késes aprítógépben összetörjük egészen porállagúra, majd egy nagyobb edényben összedolgozzuk a vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal. Teljesen homogén állagúnak kell lenni.
  • A kapcsos tortaformát kibéleljük sütőpapírral, a masszát belenyomkodjuk egy evőkanál hátoldalával, és szépen elsimítjuk. Frissen tartó fóliával lefedve 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  • A zselatinlapokat közben hideg vízbe áztatjuk 10 percre. A tejet összeforraljuk a kávéval és a rumaromával. A beáztatott zselatinlapokat beletesszük a meleg kávéba, és feloldjuk, majd hagyjuk az egészet kihűlni.
  • Egy másik edényben alaposan összekeverjük a mascarponét a cukorral és a tojássárgájával, míg egy selymes krémet nem kapunk. A kávés zselatint is a krémhez adjuk, összekeverjük.
  • A hűtőben 1 órát pihent tortaalapról levesszük a fóliát, ráhalmozzuk a krémet, és szépen elsimítjuk. Legkevesebb 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük megdermedni.
  • Kakaóporral megszórva tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top