Gasztro

Csokitorták kuckózós hétvégi napokra

A sok aktív hétvége után jöhet egy pihenős, kuckózós, lakásból ki nem mozdulós hétvége! Elő a kedvenc filmekkel és könyvekkel, főzzetek egy forró teát, süssetek egy jó csokitortát, és kezdődhet a feltöltődés!

 

Cukkinis csokoládétorta

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű tortához::

  • 20 dkg + a formához liszt
  • 1 teáskanál instant kávé
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 12,5 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 30 dkg cukkini
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra. Keverjük habosra a tojásokat a cukorral (elektromos habverővel 3-4 perc). Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, az olvasztott vajat vagy margarint, a kakaóport, a kávét, a sajtreszelőn lereszelt, majd kinyomkodott cukkinit, a tökreszelőn lereszelt étcsokoládét, csipet sót. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20 cm-es tortaformát, szedjük bele a tésztát. 50 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük, porcukorral szórva tálaljuk.

 

Duplán csokoládés brownie-torta

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához,:

  • 7 dkg (kikenéshez is) liszt
  • 25 dkg étcsokoládé
  • 20 dk cukor
  • 3 db tojás
  • 20 dkg (kikenéshez is) vaj
  • 5 dkg dió

Máz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Egy kapcsos tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. 20 dkg csokoládét, a vajat/margarint és a cukrot vízgőz fölött felolvasztjuk, néha megkeverjük, majd levesszük a gőzről, hagyjuk langyosra hűlni. A csokoládés keverékhez adjuk a tojássárgájákat, összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a maradék 5 dkg felaprított csokoládét, a lisztet és az aprított diót is. A tojásfehérjéből lágy habot verünk, óvatosan összeforgatjuk a csokoládés keverékkel. Az előkészített formába öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a teteje kérget kap, de belül még laza marad a tészta. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd egy késsel elválasztjuk a forma szélétől, és levesszük róla a formát. A csokoládémázhoz felmelegítjük a tejszínt. Épp forrás előtt lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a csokoládét. Addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad, és a massza fényes, sűrű lesz. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a tortára öntjük.

 

Konyakos-meggyes csokoládétorta

Hozzávalók a tésztához:

  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 6 db tojás
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 12 dkg búzaliszt

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg porcukor
  • 1 dl konyak
  • 15-20 dkg magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor felével, a kakaóporral  és a puha vajjal kihabosítjuk. A fehérjét a cukor másik felével habbá verjük, majd a masszába forgatjuk. Végül hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Egy kerek tortaformát kivajazunk-lisztezünk, és egyenletesen belekenjük a masszát. 160-170 °C-os sütőben 30-40 percig sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

A krémhez a kakaóport a konyakkal simára keverjük, hozzáadjuk a vajat és az átszitált porcukrot, majd sokáig habosítjuk. A tortakarikát 3 lapra vágjuk, és összerétegezzük a krémmel úgy, hogy a kimagozott meggyet a krémbe nyomkodjuk. Hagyjunk krémet a körbekenéshez is! Meggyel és csokoládéforgáccsal díszítjük

Tipp: a tésztalapokat is meglocsolhatjuk egy kis konyakkal, de ne túl sokkal!

 Még több isteni csokitorta az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top