Gasztro

Aranygaluska, ahogyan nagymama készíti – recept

Van egy mennyei sütemény, aminek senki sem tud ellenállni. Ezt a diós csodát legalább egyszer mindenkinek meg kell kóstolni. Utána pedig már úgysem lesz megállás.

Az aranygaluska a magyar gasztronómia egyik csodája. A mennyei diós finomság nem is hiányzik az ünnepi asztalokról. Nemcsak karácsonykor, hanem az esküvőkön is hagyománya van az aranygaluska-evésnek. Ugyan az elkészítése bonyolultnak tűnik, ám akik már sütöttek aranygaluskát, tudják, hogy nem megalapozott a félelem, ugyanis semmi ördöngösség nincsen a kivitelezésben. A siker viszont annál nagyobb, amikor mindenki megnyalja a tíz ujját a varázslatos diós édesség után.

A aranygaluskát már az egész világon ismerik. Nancy Reagan a nyolcvanas években a Fehér Ház karácsonyi ünnepi étrendjébe is felvette a mennyei süteményt, akkor nagyon sokan megismerték a magyar csodát.

Aranygaluska

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor

Töltelékhez

  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
Aranygaluska, ahogyan nagymama készíti - recept

Futtasd fel a cukros tejben az élesztőt. A liszthez add hozzá a sót, majd öntsd bele a tejet, tedd bele a tojásokat és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a lágy tésztát, és hagyd kelni. Amíg kel a tészta, vajazd ki a sütőformát, és szórd meg cukros darált dióval az egészet jó vastagon. A megkelt tésztát a lisztezett gyúródeszkán, nyújtsd 1 centi vastagra és vágd 2 centi széles csíkokra. A csíkokat szeld 2 centis kockákra.

A tésztácskákat mártsd meg olvasztott vajban és tedd őket a formába, de csak lazán, hogy amikor megszórod azokat, minden darabot érjen a cukros dió. Rétegezd, amíg a forma engedi. Aki szereti, mazsolát is tehet bele. Ha készen van, kelj egy kicsit, majd 180 fokos sütőben fél óra alatt süsd aranybarnára. Ha kihűlt, borítsd ki a formából az aranygaluskát, és ízlés szerint tálald vanília- vagy borsodóval.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top