Gasztro

3 hiba pizzasütéskor – így rontják el a legtöbben otthon a pizzát

A pizzának ezerféle változata van, közülük sok már köszönő viszonyban sincs az eredeti nápolyi recepttel, mert a különféle országok szakácsai és háziasszonyai a saját ízlésük szerint alakították át ezt a tőről metszett olasz ételt. Ettől azonban a pizzakészítésnek még vannak alapszabályai, és ezek betartásától függ, hogy igazi pizzát vagy csak valami halvány utánzatot gyártasz le otthon – és pont ezeken a pontokon szoktak a legtöbben hibázni.

Nem bonyolult dolog egy jó pizza elkészítése, mégis sokan elbuknak a legalapvetőbb műveleteknél. Ezek közül az alábbi a három legfontosabb.

3 hiba pizzasütéskor - így rontják el a legtöbben otthona pizzát

Nem fontos a pizza tésztája

A leggyakoribb hiba, amit a házi pizzasütéskor elkövetünk, hogy nem fordítunk elég figyelmet a tésztára, és csupán csak egy alátétnek tekintjük a szalámik, sonkák, sajtok és egyén ínyencségek vastag rétegei alatt. Holott a lényeg minden esetben a tészta, ez maga a pizza, és minden más csak a változatosság kedvéért szerepel rajta. Talán abból ered ez a téves szemlélet, hogy hozzászoktunk a mirelit pizzákhoz és az utcai árusok szeletekben kínált, gyorsfogyasztású termékeihez, amikben csak egy vékony, valóban jelentéktelen részlet a tészta, és a szaftos, mindent elborító, ropogósra sütött kolbász és a szétterülő sajttenger viszi a prímet. A valódi pizzák esetében a tészta adja az egész étel lelkét és értelmét, erre fordítják a profi szakácsok a nagyobb figyelmet – nem véletlen, hogy külön pizzalisztet használnak ehhez, és nem sajnálják az időt a fáradságos tésztagyúrásra, dagasztásra és kelesztésre. Az első dolog tehát, amit a jó pizzához be kell szereznünk, egy megbízható tésztarecept és a minőségi hozzávalók!

A sodrófa minden megold

A másik nagy tévhit is a pizzatésztához kapcsolódik: mégpedig az, hogy a legtöbb háziasszony a magyar hagyományokban gyökerező rutinból azonnal sodrófához nyúl, ha tésztát akar készíteni. Pedig a pizzatésztánál a sodrófás nyújtás nem célravezető, keménnyé és sűrűvé teszi a tésztát, márpedig annak könnyűnek és lazának kell lennie ideális esetben. Nem véletlen, hogy a profik a levegőbe dobálva és pörgetve nyújtják ki a tésztát – ettől lesz ugyanis tökéletese egyenletes vastagságú és állagú a matéria. Azt persze nem várható el senkitől, hogy mesterszakács módjára zsonglőrködjön a tésztával, ehelyett az is tökéletesen megteszi, ha az asztalon késszel nyújtogatjuk ki korong alakúra.

Jó lesz a konzerv is!

Nem, nem lesz jó a konzervzöldség és tubusos paradicsomszósz a pizzára, mint ahogy gyümölcsből sem a befőttes üveges verziót ajánljuk erre a célra. Ha komolyan veszed a szakácsművészeted és a nemes pizzatradíciókat, akkor ne csak a tésztát gyúrd meg saját kezűleg, hanem a feltéteket is a legautentikusabb forrásból válogasd össze. Legyen minden zöldség friss, a húsok inkább drágábbak, de jó minőségűek, és sajtból se az ömlesztet akciós árut válaszd, hanem a pizzához illő jó fajtát, a parmezánt és mozzarellát. A legjobb megoldás, ha mindig a szezonnak megfelelő pizzát készítesz, és az kerül a tészta tetejére, ami éppen megterem a konyhakertedben, vagy frissen érkezik a termelőtől a piacra.

3 hiba pizzasütéskor - így rontják el a legtöbben otthona pizzát

Még több pizza az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top