Gasztro

Vedd elő a bevásárlólistát, meghoztuk a hétvégi menüt

Már megint itt a hétvége, és még fogalmad sincs, hogy mit főzz? Nekünk van egy pár ötletünk, és abban is biztosak vagyunk, hogy a vörösboros forró csoki lesz a hétvége fénypontja.

Lehet, sőt biztos, hogy ez nem egy diétás hétvégi menü, és azt sem mondhatjuk, hogy gyorsan el lehet készíteni a recepteket, de hogy változatos és nagyon finom, az is biztos! Milyen is lehetne az a hétvégi menü, amit palacsintával indítunk, és az ebéd végére tartogatott churros után még beiktatunk délutánra egy kis vörösboros forró csokit is. Jól hangzik, ugye?

Almás palacsinta

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 kk. élesztőpor
  • 2 alma
  • 3 ek. cukor
  • csipetnyi só
  • a sütéshez: vaj

A lisztet keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe ütjük a tojásokat. A tejben simára keverjük az élesztőt, és apránként ezt is a tésztához adjuk. Sima masszává keverjük, majd 20 percig állni hagyjuk. A meghámozott almák húsát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A cukorral összekeverjük, majd a sóval együtt rögtön a tésztához dolgozzuk. Kis merőkanál segítségével vajban mindkét oldalukat pirosra sütjük (2-3 darabot készíthetünk egyszerre). Melegen, cukorral megszórva tálaljuk.

Norvég halleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg tőkehalfilé
  • 3 tk. barnacukor
  • 4 ek. fehér borecet
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 1 póréhagyma
  • 1 fehérrépa
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 6 dkg vaj
  • ízesítéshez petrezselyem
  • 2 sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 3 dl crème fraiche
  • ízesítéshez só

A hagymát apróra vágom, a répát, gyökeret és a pórét felkarikázom, az alaplevet felforralom, beleteszem a halat, pár percig főzöm, majd kiszedem, és egy tálba teszem. Egy másik lábosban megolvasztom a vajat, hozzáadom a zöldségeket, majd lefedve, időnként megkeverve 20 percig párolom. Rászűröm az alaplevet, majd hozzáadom a borecetet, cukrot, sót, borsot. A crème fraiche-t a legvégén a hallal együtt teszem a levesbe. Petrezselyemmel megszórva tálalom.

Spenótos-sütőtökös nudli

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
  • 1 tojás
  • liszt
  • 25 dkg leveles spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 3 dl főzőtejszín
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 2,5 dkg vaj

Daraboljuk fel, majd alufóliával lefedve süssük meg a tököt. Villával pürésítsük a teljesen kihűlt tököt, keverjük el egy tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz. Sózzuk a tésztát, majd lisztezett kézzel formázzunk belőle nudlikat. Lobogó, sós vízben főzzük ki a nudlikat, szedjük tűzálló tálba. A megmosott, lecsöpögtetett spenótot az aprított fokhagymával együtt épphogy fonnyasszuk meg a vajon, sózzuk, borsozzuk, öntsük rá a tejszínt, forraljuk össze a mártást. Keverjük el a spenótos mártást a kifőtt nudlikkal, és 220 ºC-os sütőben 25 perc alatt süssük össze. A frissen reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Churros

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 230 g finomliszt
  • 450 ml víz
  • 2 ek. olívaolaj
  • csipet só
  • 80 g kristálycukor
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 1 liter étolaj a sütéshez

A csokoládészószhoz:

  • 150 ml habtejszín
  • 100 g étcsokoládé
  • nagy csipet só
  • 1 ek. kristálycukor (ha szükséges)

A churros bevonatához a cukrot összekeverjük a fahéjjal. Félretesszük. A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval.
A vizet egy lábasba öntjük az olívaolajjal együtt, majd felforraljuk. Mikor felforrt, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a lisztet. Addig kavarjuk, amíg össze nem áll. Néhány percig hűlni hagyjuk. Egy csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát. Ha nincs ilyen eszközünk, a tésztát vékonyra is sodorhatjuk, és így vágjunk 10 cm hosszú csíkokat.
Az olajat nagy lángon felforrósítjuk. Fontos, hogy nagyon meleg legyen az olaj, így lesz tökéletes állaga a fánknak.
A nyomózsákból a forró olajba nyomunk 10 cm hosszú csíkokat, majd ollóval levágjuk. Addig süssük, míg szép aranybarnák lesznek. Papírtörlőre szedjük a kész churrost, és még melegen megforgatjuk a fahéjas cukorban.
A csokoládészószhoz a tejszínt felforraljuk, és a felaprított csokoládéra öntjük. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd simára keverjük.

Vörösboros forró csoki

Nagyjából másfél csésze (viszonylag zsíros) tejet és 1/3 csésze apróra tört étcsokoládét olvasszunk fel egy serpenyőben, és folyamatosan kevergessük, míg a csoki szépen elegyedik a folyadékkal. Ha már megvan a krémes keverék, öntsünk hozzá 1 csésze testes vörösbort, és folytassuk a kevergetést még néhány percig.

Almás lencsesaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 alma
  • 1 tk. méz
  • 1 csokor koriander
  • 1 citrom
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 25 dkg lencse
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej salátahagyma

Sós vízben a megtisztított fokhagymagerezddel együtt főzzük puhára a lencsét 35-40 perc alatt. Mikor megfőtt, szűrjük le. Az olívaolajat keverjük el a mézzel és fél citrom levével. Az almákat mossuk meg, kockázzuk fel, keverjük el gyorsan az olajos páccal. A hagymát vékonyan szeljük fel. Keverjük el az almát a leszűrt lencsével és a hagymával. A korianderzöldet aprítsuk fel, keverjük el a salátával. Őröljünk rá borsot, szórjuk meg kevés tengeri sóval. Tegyük a hűtőszekrénybe érni pár órára. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top