Gasztro

Meghalt F. Nagy Angéla, akitől generációk tanultak meg főzni

F. Nagy Angéla újságíró, gasztronómus szakíró a Magyar Konyha főszerkesztője volt 16 éven át, 25 szakácskönyvét pedig több millió példányban adták el.

Elhunyt szerdán, 90. életévében F. Nagy Angéla aranytollas újságíró, gasztronómus szakíró, a Magyar Konyha egykori főszerkesztője, aki teljes generációkat tanított meg a polgári konyha alapvető fogásaira – tudatta a család. Az összegzés felidézi, hogy életművének minden darabja az arisztokrata-polgári étkezéskultúra és a magyar gasztronómia legnemesebb hagyományaihoz kötődik.

Kultúrtörténeti fűszerezéssel tálalt írásait elsőként a Magyar Nemzet közölte, majd rövid kitérővel az Újítók Lapjánál helyezkedett el, később második, orvos férje révén a Medicina Kiadóhoz került.

A hetvenes évek végétől 16 éven át volt főszerkesztője a Magyar Konyhának, és saját rovata is volt a Nők Lapjában. Több millió példányban eladott 25 szakácskönyvéből generációk tanultak meg főzni, különösen A család szakácskönyve az, amelyet mindenki ismer.

A szegénységet és a gazdagságot is stílusosan kell megélni – vallotta meg ars poeticáját F. Nagy Angéla az Isten fizesse meg! című kötetben korábban megjelent interjúban.

A Magyar Konyha egykori főszerkesztőjének, Örkény István volt feleségének a gazdagságot sosem a pénz jelentette, hanem a család, az ízlés, a műveltség, a barátok, a gyökerek, a kitartás és a kultúra – olvasható a család közleményében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top