Gasztro

10 tipp, mi mindenre jó a kakaópor

A Tutti Élelmiszeripari Kft. által több mint 25 éve forgalmazott, hazánk legismertebb holland kakaópora a jövőben az eredeti jelzőt viselve lesz megtalálható a boltok polcain TUTTI Eredeti Holland Kakaópor néven. Ez a változás hívja fel a figyelmet a minőségi különbségre a piacon fellelhető egyéb „holland kakaópor” elnevezésű termékekkel szemben.

De mitől eredeti a holland, és miért a holland az eredeti? Nyilvánvalóan nem attól, hogy a tulipánföldek között kis fapapucsban nevelik a kakaófákat. A helyes választ a feldolgozási folyamat rejti, hiszen az eredeti holland gyártási eljárás lényege, hogy a feldolgozás alatt lúgos kezelésnek vetik alá a héjától elválasztott és megtört kakaóbabot, ami közömbösíti a savasságát. Ennek köszönhetően nyeri el a kakaó sötétbarna színét, lágy, pozitív értelemben vett fás, földes ízvilágát.

Arra, hogy sütésen-főzésen kívül mire használható még a jó minőségű kakaópor, a Tutti tippjei a következők:

  • Alacsony koffein- és teobromintartalmának köszönhetően élénkítő hatású, serkenti az agyműködést. Ezért hatásos megerőltető szellemi tevékenység, például tanulás vagy munkavégzés alkalmával.
  • Hangulatjavító hatása régóta ismert, 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz, többek között szerotonint és dopamint, amelyek garantálják az instant jókedvet.
  • Napindító gyermekeknek: rengeteg  ásványi anyagot tartalmaz, többek között gazdag káliumban, magnéziumban és E-vitaminban, amelyek támogatják a gyermekek megfelelő fejlődését. Mindezek mellett kevesen tudják, hogy a kakaó közel 20% elemi rostot tartalmaz, amelyek segítik az emésztést.
  • Napi 1-2 kocka több mint 70%-os kakaóvaj-tartalmú étcsokoládé jótékony hatással van többek között a magas vérnyomásra, segít a szívelégtelenséggel küzdőknek, ugyanis gazdag flavonoidokban, amelyek pozitívan hatnak a vérerek rugalmasságára is.
  • Minél sötétebb a csokoládé, tehát minél magasabb a kakaóvaj-tartalma, annál nagyobb antioxidáns hatással bír. Ennek köszönhetően megengedhető pár kockányi még diéta során is, sőt a kakaópor fogyasztása hibátlanul beilleszthető a paleo étrendbe is.
  • Természetes kozmetikumként, otthonra: a kakaóporból készült arcmaszkok tisztítják és fiatalítják a bőrt, sőt gyulladáscsökkentő hatásuk miatt akár a pattanások elleni küzdelemben is remek partnerek.
  • Hajformázásra: száraz samponként – a kakaóport hintőporral összekeverve – is nagyszerűen funkcionál. Barna hajúak előnyben!
  • Különböző fajta olajokkal és vízzel keverve könnyedén készíthető belőle szappan, ami remek ajándék szeretteinknek, és mi is édesen illatozhatunk tőle.
  • Megfelelő mennyiségű hintőporral egy természetes alapanyagú bronzosító keverhető, amivel nemcsak nap csókolta hatás érhető el az arcon, testen vagy akár a dekoltázson, de még az illata is káprázatos.
  • A kakaómasszázs (csokimasszázs) a wellness-szolgáltatások legnépszerűbb kezelései közé tartozik. Nem véletlenül, hiszen amellett, hogy hidratáló és öregedésgátló hatása van bőrünkre, a narancsbőr egyik legnagyobb ellensége. Egy ilyen masszázsról garantáltan mosolyogva távozunk, ugyanis a kezelés során fokozódik az endorfintermelés, ami boldogság érzéssel tölti el az embert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top