Gasztro

Fagyasztott egértetemekről, állatkínzásról vall a budai egzotikus kávézó volt dolgozója

Amennyiben igaz, amit a budai exZootic Café egykori alkalmazottja kitálalt a hvg.hu-nak, akkor egészen elképesztő, hogy még mindig üzemelhet a vendégeket egzotikus állatottal szórakoztató hely. Az embereknek szánt ételek mellett tárolt fagyasztott egértetemekről, a fagyis hűtőben megölt gekkókról és állatkínzásról beszélt a volt dolgozó.

A hvg.hu újságírója néhány hete járt először az exZOOtic Café nevű budai vendéglátóhelyen, ahol a kávézó és étkező vendégeket olyan egzotikus állatokkal szórakoztatják, mint a kenguru, a szurikáta, a kínai törpemalac vagy a boa. Az újságíró azért kereste fel a helyet, mert civil állatvédők szerint állatkínzás történik a kávézóban, nem tartják megfelelő körülmények között az állatokat. 

A cikk megjelenését követően aztán a lapot felkereste az exZOOtic egy volt munkatársa is, aki korábban a helyen pultosként, illetve az állatokért felelős alkalmazottként is dolgozott. Ő határozottan állítja, hogy az állatok itt szenvednek. Elmeséli, hogy a vendégek nem mindig figyelnek a számukra kihozott állatokra, így történhetett meg, hogy egy göndör szőrű tarantulának például kiszakadt a lába és a pók hamarosan elpusztult. A beteg állatok nem kapnak megfelelő kezelést – mondja –, pedig sokan közülük rászorulnának: a kenguru véreset pisilt, a leguán bőrbeteg, és nagyon fázik, mert nem tartják folyamatosan a szükséges infralámpa alatt.

Borzasztó higiéniai körülmények

A forrás szerint még ennél is nagyobb baj a higiénia teljes hiánya. A hűtőben és fagyasztóládákban együtt tárolják az embereknek szánt ételeket, reszelt sajtot, hamburgerhúst, az állatoknak szánt eledellel, így a kígyóknak fenntartott mirelit patkány- és egértetemekkel. Erről egy fotót is mutatott. Az is előfordult már állítólag, hogy a beteg gekkókat a fagyis hűtőben segítették halálba. Ennél a fajnál a legkíméletesebb mód az eutanáziára a fagyasztás, csakhogy a gekkókat oda helyezték el, ahol a fagylaltos tégelyek is voltak. 

Mint mondja: „lehetetlen tisztán tartani” az ilyen állatok tartására alkalmatlan helyet. Az állatok mindenhova odapiszkítanak, és hiába hipóznak, hívják a rovarirtókat, a csótányok így is hemzsegnek a pult mögött. 

A vendégekre is veszélyesek

A korábbi dolgozó arról is kitálal, hogy az állatok nemegyszer támadtak már rá, vagy a dolgozókra, vagy a vendégekre. A csüngőhasú malac például szerinte kifejezetten agresszív, egyszer megharapott egy kisfiút. Nagy baj nem lett, de vérzett a gyerek sebe, azonnal fertőtleníteni kellett. Az egyik vörös farkú boa pedig már többször rátámadt az alkalmazottakra – nincs ugyan méregfoga, de harapása fájdalmas.

Az ügyvezető szabotázsról beszél

A hvg.hu megkereste Oláh Győző ügyvezetőt, akit szembesítettek a korábbi munkatárs állításaival. Oláh szerint van külön hűtőjük arra a célra, hogy a fagyasztott egértetemeket és mirelit patkányokat tárolják, nem érti, hogy kerülhettek egy képre a reszelt sajtokkal. Szerinte szabotázs történhetett, a nekik rosszat akaró konkurencia állhat a sokkoló fotó mögött. Megerősítette, hogy a Süti névre hallgató, csüngőhasú malac tényleg harap, de „be van oltva”, és mindig szólnak előre, hogy lehetőleg ne abajgassák az állatot. Vissza fogják adni a tenyésztőnek Sütit, és hoznak helyette egy kismalacot. A harapós boával kapcsolatban Oláh Győző azt mondta, hogy a dolgozó hibája, hogy a keze után kapott a kígyó, mert kezet kellett volna mosnia, ha előtte más állat volt nála, annak a szagát érezhette a hüllő.

Sok függ a vendég a „kisugárzásától” is, fejtegette: szerinte van, akinél egyszerűen megvadulnak az állatok. Közölte, hogy az állatvédők támadásai ellenére sem fogja bezárni az exZootic Cafét, de azért pár dolgon változtatni fog. Így legalább egy napra, hétfőnként bezárnak majd, akkor alaposabb takarításra, alomcserére lenne mód. Lehet, hogy 10 helyett csak délben nyitnának, amúgy sem délelőtt jönnek a legtöbben – ez pár órával kevesebb igénybevételt jelentene az állatoknak.

A lap azt írja, hogy az üggyel két szervezet is foglalkozik, az Állatmentő Szolgálat és Országos Állatvédőrség Alapítvány, hiába fordultak azonban már több szervezethez is, a katasztrófavédelemtől kezdve az ÁNTSZ-en át a Nébihig. Érdemi intézkedés nem történt, mert egyik hatóság sem vizsgálja komplexen a sok szabály közt lavírozó kávézót. Hivatalosan az ugyanis melegkonyhás vendéglátóhelynek számít, így nem is vizsgálják, hogy a bemutatott állatokra nézve nem teljesülnek az állatkerti feltételeket szabályozó jogszabályok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top