Gasztro

Allergiát okozhatnak a színes ételek

Akkor, ha túl sok bennük az ételfesték vagy más adalékanyag. Újabban húsokat is festenek.

Üdítőitalokban megszokott az ételfesték, illetve a feltűnően élénk és természetellenes színű ételeknél is biztosak lehetünk benne, hogy sok ételfesték került az élelmiszerbe. Az is egyre gyakoribb, hogy sertésből marhát, üzemben tenyésztett csirkéből tanyasit festenek például kurkuma segítségével. Ilyesmi is előfordulhat az élelmiszeriparban, ám ha túl sok ételfestéket használnak, akár allergiás tüneteket is produkálhatnak a fogyasztók.

Kék csirke (fotó: Lawrie Brown)

Kék csirke: ez azért extrém eset (fotó: Lawrie Brown)

A TV2 által megkérdezett allergológus szerint gyanakodhatunk az ételfestékre vagy más adalékanyagokra, ha étkezés után szem- és orrviszketést, tüsszögést vagy enyhez szájödémát tapasztalunk. Ebben az esetben érdemes lehet orvoshoz fordulni, a továbbiakban pedig elkerülni a hasonló ételeket.

(Címlapi kép: Lawrie Brown)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top