Gasztro

Mi már tudjuk, mi legyen a hétvégi menü

A rövid hétnek hipp-hopp vége is lett, előttünk a hétvége, már csak azt kellene kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü. Hoztunk pár tippet, így nektek már csak a bevásárlással kell foglalkoznotok.

Ha jöhet a hús, a sajt, a tejtermék, a liszt, és szeretitek a zöldségeket-gyümölcsöket is, akkor kezdjetek jegyzetelni, ezt a hétvégi menüt nektek találtuk ki! Most félretettük a mentest és diétást, és igazi mindenevőknek való hétvégi menüvel készültünk. Ránk is fér már nagyon most, hogy egyre hűvösebb van. 

Virsli szezámmagos tésztabundában

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 pár virsli
  • 275 g leveles tészta (előhűtött, kinyújtott, feltekert)
  • 1 tojás
  • 1 tk. só
  • 2 ek. szezámmag

A sütőt melegítsük elő 200 ˚C-ra. A 2-3 mm vékonyra nyújtott tésztát vágjuk fel 2-2,5 cm széles csíkokra, tekerjük körbe velük a virsliket. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a felvert, sózott tojással, szórjuk meg szezámmaggal. Süssük készre az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt. 

Tejfölös-tárkonyos rizsleves

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 10 dkg kerek szemű rizs (pl. arborio)  
  • 10 dkg sárgarépa 
  • 1 kis fej karalábé 
  • 2 szál szárzeller  
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 2 dl tejföl 
  • 2 ek. szárított tárkony 
  • fél citrom leve 
  • olaj
  • só, frissen őrölt bors

A felkockázott hagymát olajon dinszteljük meg, adjuk hozzá a hámozott, felkockázott zöldségeket, a rizst, a zúzott fokhagymát, pároljuk 3-4 percet a keveréket, majd öntsük fel 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a tárkonyt. Főzzük puhára a zöldségeket. Kevés forró levessel keverjük el a tejfölt, keverjük fokozatosan a levesbe. Frissen facsart citromlével, és ha szükséges, még tárkonnyal ízesítsük. 

Kacsamell karamelles-szőlős salátával

A káposztához:

  • 30 dkg lila káposzta
  • 5 dkg cukor
  • só, frissen őrölt bors
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1 ek. balzsamecet
  • 1 fürt fehér szőlő

A gnocchihoz:

  • 70 dkg héjában főtt, majd áttört krumpli 
  • 30 dkg (durum)liszt vagy rétesliszt + 2 ek. a szóráshoz 
  • 4 tojássárgája
  • 1 tk. só

A kacsához:

  • 4 kisebb kacsamell
  • tengeri só, bors

A káposztához a cukorból közepes lángon karamellt készítünk, közben a káposztát legyaluljuk. A karamellre rádobjuk a káposztát, és pár percig kevergetjük. Kicsit megsózzuk. Felöntjük a borral, a balzsamecettel, és lefedve pároljuk kb. 20-25 percig. A végén – ha szükséges – ízesítjük frissen őrölt borssal és sóval. A szőlőt leszemezzük, a káposztába keverjük.

A gnocchihoz a hideg áttört krumplihoz adjuk a tojássárgáját, a lisztet és a sót. Összegyúrjuk, majd kis gombócokat tépünk a tésztából, és 1,5-2 cm átmérőjű kígyókat sodrunk belőle. Ha tapad a tészta, lisztezzük. 3 cm-es darabokat vágunk a tésztából, majd forrásban lévő vízbe dobjuk őket. Miután feljönnek a víz tetejére, még egy percig főzzük. Leszűrjük.

A kacsamellet megmossuk, leszárítjuk, az esetlegesen lelógó darabokat levágjuk. A bőrét vékonyan beirdaljuk, vigyázzunk, nehogy belevágjunk a húsba! Egy serpenyőt közepes lángon melegítünk, a kacsamellet bőrös felével lefelé a serpenyőbe tesszük, és hagyjuk, hogy kiolvadjon belőle a zsír. A sütőt előmelegítjük 70 fokra. Ha nagyon sok a kacsamell alatt a zsír, célszerű egy pohárba kiönteni, és tovább folytatni a folyamatot, amíg ki nem alakul egy pörcös rész a bőrből. Ekkor feljebb vesszük a lángot, és a húsos részt borsozzuk, majd körbepirítjuk, kérgezzük. Ezt követően sütőtálba tesszük, és az előmelegített sütőben pihentetjük 10 percig, ezalatt lecsendesednek benne a nedvek. Ferdén szeleteljük, a tálalásnál megszórjuk tengeri sóval, majd a gnocchival és a lila káposztával tálaljuk.

Körtés csokitorta

Hozzávalók 8-10 szelethez:

  • 3-4 puha körte
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 3 dkg kakaópor
  • 15 dkg liszt
  • 1 dl meleg víz
  • 4 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

A csokoládémázhoz:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl joghurt
  • 4-5 dkg sötét kakaópor

Egy 15-20 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk-kilisztezünk. A meleg vizet, az olvasztott vajat és a kakaóport simára keverjük. A lisztet, a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot elkeverjük, hozzáadjuk a kakaós péphez, majd végül a tejfölt és a tojást is belekeverjük. Az így kapott masszát az előkészített tortaformába töltjük, és belenyomkodjuk a meghámozott, apróra vágott körtéket. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, ha szükséges, közben forgatunk rajta. 160 °C-ra mérsékeljük a hőmérsékletet, és további 20-25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, sütés után pedig hagyjuk kihűlni.

A csokoládémáz hozzávalóit kis lángon addig kevergetjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. Nem kell teljesen felmelegíteni. Ha kihűlt, a torta tetejére kenjük, és díszítésképpen megszórjuk fehércsokoládé-forgáccsal.

Kolbászos-hagymás pite

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg grillkolbász (nem paprikás)
  • 2 nagy fej lila hagyma
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • só, bors
  • 1 csapott ek. mustár

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A grillkolbászokat tegyük egy tűzálló tál aljára, halmozzuk köré a megtisztított, vastag szeletekre vágott lila hagymát. Keverjük el a tojást a tejjel és a liszttel. Ízesítsük a keveréket a mustárral, sóval, borssal. Öntsük a kolbászokra, majd süssük 40 perc alatt készre. Kitűnő, laktató sörkorcsolya.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top