Gasztro

Ahogy még nem csináltad: a Hasselback-sütőtöktől a tökgalette-ig

Körülnéztem egy kicsit az Instagramon, hogy milyen új ötletekkel lehetne bővíteni idén a sütőtökösrecept-gyűjteményemet.

A sütőtökkrémleves egyet jelent az ősszel: minden héten készül egy adag, van, amikor a klasszikus verzió, máskor kókusztejjel, megint máskor pikáns fűszeres sütőtökkrémlevest készítünk. Nem lehet megunni, az elmúlt 10-15 évben egyértelműen az őszi hétköznapok része lett, ahogy a sült tök is óriási kedvenc kuckózós őszi estéken. Van még pár sütőtökös recept a tarsolyunkban, amit időről időre előveszünk, és lassan megbarátkozunk a gondolattal, hogy akár édességekben is használhatjuk a sütőtököt, de elég csak egy kicsit kalandozni az Instagramon, és rájövünk, hogy még ezeken felül is nagyon sok lehetőség van benne. 

Itt van mindjárt egy gyönyörű Hasselback-sütőtök, ami szuper jól mutathat a családi vacsoraasztalon vagy akár a borozgatós baráti vacsorákon. A Hasselback-technikát eddig főleg a krumplinál használtuk, de most a sütőtökön is ki fogjuk próbálni. Ehhez el kell távolítani a sütőtök héját, majd ketté kell vágni (a magokat kiszedni), és alaposan bedörzsölni olívaolajjal. Ezután sóval és borssal megszórjuk, vágott felével lefele sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200-220 fokos sütőbe toljuk. Kb. 15 percig sütjük, épp csak addig, míg kissé megpuhul a tök. Közben a tűzhelyen megolvasztunk egy lábasban 5 dkg vajat, és hozzáadunk fél dl juharszirupot/mézet. Ha letelt a 15 perc, kivesszük a sütőből a tököt, és egy éles késsel „beirdaljuk” – úgy, hogy ne vágjuk szét teljesen. Ha kész, néhány mélyedésbe babérlevelet dugdosunk, meglocsoljuk a sziruppal, sózzuk-borsozzuk, és visszatoljuk a sütőbe 40-50 percre. 10 percenként meglocsoljuk a sziruppal, és ha nagyon barnulna, akkor lazán letakarjuk alufóliával. Frissen tálaljuk.

A forma hasonló, de mégis teljesen más ez a színes csoda, ami még a legszürkébb őszi napot is garantáltan feldobja. A tököt itt egy olívaolaj, citrom facsart leve, fokhagyma, só, bors, petrezselyem keverékéből összeállított páccal locsoljuk meg, miután bevagdostuk. Sütőben megsütjük a tököt, közben lila édesburgonyát is teszünk a sütőbe alufóliába csomagolva, majd 20 perc elteltével kivesszük, a belsejét kikanalazzuk és pürésítjük. Adunk hozzá tejet/növényi tejet, őrölt szerecsendiót és egy pici sót, és összekeverjük. Ezzel és frissen párolt zöldborsóval és csicseriborsóval tálaljuk a sült fűszeres tököt. Ha nincs lila édesburgonya, akkor akár céklás burgonyapürét is készíthetünk, az is nagyon szép lesz. 

A galette-őrület továbbra is tart, és az alábbi recept alapján nagyon úgy tűnik, hogy a sütőtökrajongókat is utolérte. Kell hozzá egy sós alaptészta: a képen lévő vegán verzió tésztájába kókuszolaj, tönkölyliszt, só, víz és pár levél zsálya került, de készülhet hagyományos liszttel és vajjal is (ebben az esetben 220 g finomliszt, 100 g vaj, 1 tojás, 50 ml víz, 1 csipet só kell hozzá). 30 percig pihentetjük a tésztát, közben elkészítjük a tölteléket: kevés olívaolajat hevítünk, ezen megpárolunk egy fej apróra vágott lila hagymát, kevés sót és pár levél zsályát adunk hozzá. Ezzel kenjük meg a kör alakúra kinyújtott tésztát, majd alma- és sütőtökszeleteket fektetünk rá úgy, hogy a széleken üresen hagyunk egy kb. 2 cm-es részt, hogy rá tudjuk hajtani. Lekenjük kókuszolajjal/tojással, 180 fokon kb. 20 percig sütjük, és kész is a tökéletes gyors vacsora

A töltött sütőtök is egy nagyon jó felhasználási formája a töknek. Eddig főleg darált húsos töltelékekben gondolkodtunk, de most találtunk egy isteni sajtos-baconos töltött tököt, amit ki fogunk próbálni. Ehhez a tököt félbe kell vágni, a magokat kiszedni, és kiskanállal kikanalazni a tök húsát úgy, hogy nagyobb mélyedés legyen. Ebbe krémsajtot kanalazunk, megszórjuk felaprított snidlinggel és felkockázott baconnel, majd kecskesajtszeletekkel zárjuk a sort. 180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 60 percig sütjük. 

A galette mellett másik nagy kedvencünk, a focaccia is új életre kel egy kis sütőtökkel. A (30 dkg liszt, 1 csipet só, 1,5 ek. olaj, 1,5 dl víz és 1,5 dkg élesztőből gyúrt) megkelt tésztát kinyújtjuk és olívaolajjal vékonyan megkenjük. Lila hagymát (felszeletelve) megfonnyasztunk kevés olívaolajon, és felkockázunk egy adag sült tököt. Ezzel szórjuk meg az olajjal lekent tésztát, majd enyhén sózzuk, és kakukkfűvel szórjuk meg. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, vagy sütőformába tesszük, hogy még mutatósabb legyen. 200 fokos sütőben 30-35 percig sütjük, és langyosan tálaljuk. Magában is nagyon finom lehet, de különösen jól hangzik egy kis chutney-val és pár szem szőlővel kísérve.  

A karfiolpizza után tavaly már sütőtökalapú pizzával is próbálkoztunk, de most egy óvatosabb kombinációt fogunk kipróbálni: a tészta hagyományos pizzatészta lesz, és a feltétbe kerül sütőtök. Ez talán kevésbé lesz megosztó, és azok is szeretni fogják, akik igazi pizzaélményre vágynak. Ehhez a sült tök húsát kikanalazzuk és villával szétnyomkodjuk, és az így kapott sütőtökpürével kenjük meg a kinyújtott pizzatésztát. Feltét lehet például kék penészes sajt, ami nagyon jól illik a sütőtök ízéhez, de kerülhet rá egy komplett zöldségtál is: megfonnyasztott lilahagyma-szeletek, csicseriborsó, megpárolt brokkoli és a tetején az elmaradhatatlan sajt. Bátran lehet használni a fűszereket: rozmaring, zsálya, kakukkfű is mehet a só-bors mellé.

Sültkrumpli-rajongóknak érdemes kipróbálni a sütőtökös verziót is. Láttunk már persze sütőtökchipset, és ehhez hasonló nasit édesburgonyából is készítettünk, de ez a fűszeres sütőtökös rágcsa a mártogatós kencével nagyon jól hangzik. A sütőtököt kimagozás után csíkokra vágjuk, majd egy tálba tesszük, hideg vizet öntünk rá, és 30 percig (vagy kár több óráig) állni hagyjuk (így ropogósabb lesz). Leöntjük róla a vizet, papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet, és egy nagy zacskóba/tálba tesszük. Keményítőt/lisztet szórunk rá, meglocsoljuk olívaolajjal, és jól összerázzuk/összeforgatjuk. Megszórhatjuk chilivel is, vagy kakukkfűvel, bátran lehet kísérletezni a fűszerekkel. Ezután sütőpapíros tepsin elterítjük a sütőtökcsíkokat – lehetőleg ne túl sűrűn, inkább használjunk két tepsit, hogy jobban elférjen. 200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, közben egyszer átforgatjuk. A végén még lehet egy kis sót és/vagy egyéb fűszereket szórni rá. Nagyon finom lime-os-csípős szószba mártogatva.

A végére tartogattuk ezt a zöldségtortát, amit ráérős, esős napokon érdemes kipróbálni, mert nem tartozik a villámgyors receptek közé. Természetesen a látvány megéri a fáradságot, hiszen nem mindennap találkozunk ilyen különleges pitékkel. Kell hozzá egy sós pitetészta – de lehet akár leveles tésztát is használni –, amellyel kibélelünk egy pitetálat, és megkenjük az enyhén fűszerezett krémsajttal/tejföllel, majd pedig különféle zöldségekkel töltjük meg, amelyeket körkörösen helyezünk a tésztára. A sárgarépa-, zöld- és sárgacukkini-, sütőtökszeleteket szorosan egymáshoz illesztjük, és így tesszük az alapra – de kerülhet bele lilakáposzta-levél vagy akár cékla is. Arra kell csak figyelni, hogy nagyjából egyforma széles csíkokat vágjunk a különböző zöldségekből, hogy ne lógjon ki semmi, mert akkor az megpirulhat sütés közben. Olívaolajjal meglocsoljuk, és 180 fokos sütőben kb. 30-40 percig sütjük. Lehet miniformákban is sütni, vagy egészen nagy pitetálakban is – egy biztos, hogy az asztal dísze lesz.

Érdemes megnézni hozzá ezt a videót:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top