nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ezeket a sütiket készítsd el a halloweenbulira

Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a halloweenbulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbáljuk a frászt hozni rájuk, vagy épp tökfaragó versenyre hívjuk ki őket. És ha már buli, érdemes az ételek terén is illeszkedni a témához.
NLCafé
f Ajánlom

Egy átlagos hétköznapon nem biztos, hogy örülnénk egy múmiás sütinek vagy egy vértócsára emlékeztető karamelles csokikrémnek, de egyszer egy évben, halloween idején pont ezekre van szükség 

 

Múmiás sütőtökös kenyérpuding

Hozzávalók:

  • 1 bögre* barna cukor
  • ½ teáskanál egész szegfűszeg
  • 3 rúd fahéj
  • 3 egész csillagánizs
  • 1 narancs, héjastul felszeletelve

*1 bögre =2,5 dl

A sütőtökös kenyérpudinghoz:

  • 2 bögre teljes tej
  • 1 bögre konzerv sütőtökpüré
  • ½ bögre barna cukor
  • ¼ bögre sótlan vaj, megolvasztva
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ¾ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ¼ teáskanál só
  • ⅛ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 db tojás, felverve
  • 6 bögre száraz kenyér, felkockázva
  • 1 bögre Gouda sajt, lereszelve
  • ¼ bögre mandula, felszeletelve
  • ¼ bögre arany mazsola
  • összetört fahéjas keksz + 6 db egészben (pl. Biscoff)

A churros elkészítéséhez:

  • ½ bögre sótlan vaj
  • ½ teáskanál só
  • 1 bögre simaliszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 db tojás
  • ½ fahéjas cukor keverék
  • 170 g fehér csokoládé, megolvasztva
  • cukorkaszemek (pl. Smarties) a díszítéshez

Különleges eszköz: 6 db 15 cm x 8 cm-es mini-veknisütőforma.

A szirup elkészítéséhez egy lábost közepesen magas lángon felmelegítünk, és beleöntünk 1 bögre vizet, a barna cukort, a szegfűszeget, a fahéjat, a csillagánizst és a narancsszeleteket. Jól összekeverjük és felforraljuk, majd a lángot közepesre vesszük, és fedő nélkül 8-10 percig főzzük. Egy apró lyukú szűrőn átszűrjük, és kidobjuk a szilárd összetevőket.

A kenyérpuding elkészítéséhez először is a sütőt 180 °C fokosra felmelegítjük. Egy nagy tálban összekeverjük a tejet, a sütőtökpürét, a barna cukrot, a vajat, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót, a szegfűszeget és a tojásokat. Egy másik nagy tálban a kenyérdarabokat vegyítjük össze ¼ bögre híján az egész sziruppal. A megmaradt ¼ bögre szirupot félretesszük. A tejes keveréket a kenyérre öntjük, és azt finoman megforgatjuk benne. Hozzáadunk ¾ bögre reszelt sajtot, a mandulát és a mazsolát, majd jól összekeverjük. A keveréket egyenlő arányban elosztjuk a 6 mini-veknisütőforma között, majd 25-30 percig sütjük, míg a közepébe szúrt kést tisztán ki lehet húzni a süteményből.

Amíg a puding még meleg, a 6 sütemény tetejére öntjük a megmaradt ¼ bögre szirupot, és meghintjük a megmaradt ¼ bögre sajttal. Ezután a veknik tetejére szórjuk az összetört kekszdarabokat, hogy úgy nézzen ki, mint a temető földje.

A churros elkészítéséhez egy közepes lábosban összekeverjük a vajat, a sót és 1 bögre vizet, majd közepesen nagy lángon felforraljuk. Levesszük a tűzről, az egész lisztet egyszerre hozzáöntjük, és fakanállal gyorsan összekeverjük, hogy összeálljon. Belekeverjük a vaníliát, majd aztán egyenként hozzáadjuk a felvert tojást, úgy, hogy a keveréket alaposan megkeverjük, mielőtt a következő tojást hozzáadnánk. Minden egyes tojás hozzáadása után a keverék fényes és sima lesz, de amikor összeáll, inkább a burgonyapüré sűrűségére emlékeztet. A tésztát egy habzsákba kanalazzuk, mely nagy, ( 9,5–12 mm) kerek kinyomócsővel van szerelve. Egy sütőlapot sütő spray-jel enyhén befújunk, vagy sütőpapírral kibéleljük. A lapra egymástól legalább 2,5 cm távolságra 10 cm hosszú sorokat nyomunk ki a zsákból. A churrost körülbelül 25 perc alatt aranybarnára sütjük, míg a közepébe szúrt fogpiszkálót tisztán ki lehet belőle húzni.

A fahéjas cukrot egy lapos, négyszögletű tepsibe öntjük. A churrókat sütőspray-jel finoman befújjuk, és mindegyiket belemártjuk a fahéjascukor-keverékbe, és jól megforgatjuk, hogy a keverék mindenhol rátapadjon.

Az olvasztott fehér csokoládét egy habzsákba öntjük (használhatunk műanyag uzsonnászacskót is, melynek egyik sarkát lecsípjük). A csokoládét gyorsan, cikkcakk mintában ráfolyatjuk a churrosra, hogy úgy nézzen ki, mintha gyolcsba betekert múmia lenne, majd drazséból szemet készítünk a múmiának. A múmiákat a kenyérpudingsírokba fektetjük, és a kekszet mint fejfát állítjuk a múmia fejéhez.

A szakács megjegyzése: a teasütemény-darabokat megforgathatjuk szürkére színezett olvasztott fehér csokoládéban a kísértetiesebb hatás kedvéért.

Csokikrém „véres” karamellel

Hozzávalók:

A csokoládés pohárkrémekhez:

  • 1 bögre* teljes tejszín
  • 1 bögre teljes tej
  • ½-¾ bögre cukor
  • 4 db tojás sárgája
  • 2 evőkanál fűszeres rum
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 170 g étcsokoládé, apró daraboka vágva

*1 bögre =2,5 dl

A véres krémkaramellához:

  • 3 evőkanál sótlan vaj
  • ½ bögre világos barna cukor
  • ¾ bögre teljes tejszín
  • 1 teáskanál durva szemű só
  • piros ételfesték

A pohárkrém elkészítéséhez a sütőt 140 °C fokosra előmelegítjük. A tejet és a tejszínt egy közepes fazékban nagy lángon melegítjük addig, amíg már majdnem forr, ekkor levesszük a tűzről. Egy tálban könnyű és habos állagúra felverjük a tojássárgáját és a cukrot (kb. 1 perc alatt). A sárgáját felmelegítjük (temperáljuk) úgy, hogy lassan egy kevés forró tejszínt öntünk rá, és közben erőteljesen kevergetjük. Ezután a tojáskeveréket a tejszínbe öntjük, és az edényt nem tesszük vissza a tűzhelyre. Beleöntjük a rumot, a vaníliát, és hozzáadjuk a csokoládét is, majd lassan addig kevergetjük, míg a csokoládé elolvad, és a keverék teljesen összeáll. A keveréket a 6 ramekinbe öntjük, és vízfürdőbe állítva körülbelül 1 órát sütjük, míg a krém megdermed.

Hűtőszekrényben egy éjszakán át hűtjük, míg teljesen lehűl.

A krémkaramella elkészítéséhez a vajat egy közepes lábosban, közepesen magas hőmérsékleten megolvasztjuk. Hozzáadjuk a barna cukrot, és addig keverjük, míg szétolvad. Addig főzzük, míg a cukor besűrűsödik, és a süteményhőmérő 110 °C fokot mutat, ekkor a cukor éppen csak elkezd barnulni. Lassan belekeverjük a tejszínt és a sót – óvatosan csináljuk, mert a tejszín gőzölni fog, a cukorkeverék pedig összecsomósodhat.  Addig főzzük és keverjük, amíg sima állagú nem lesz. Ezután levesszük a tűzről, és annyi ételfestéket adunk hozzá, hogy az öntet „véres” legyen. A pohárkrémeket felszolgálás előtt lelocsoljuk a „véres” krémkaramellával.

A szakács megjegyzése: az öntet sűrűségét a teljes tejszín mennyiségével, édességét pedig a cukor adagolásával szabályozhatjuk, ízlés szerint akár ¾ bögre cukrot is használhatunk.

Csokis-mogyorós torta

Hozzávalók:

A tortához:

  • 150 g süteményliszt
  • 30 g kakaó por
  • 1 ¼ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál szódabikarbóna
  • 170 g cukor
  • 100 g vaj
  • 2 db tojás
  • 150 g tejföl
  • 60 g mogyorókrém
  • ¼ bögre* étolaj
  • 55 g étcsokoládé, megolvasztva
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

*1 bögre =2,5 dl

A csokoládés-mogyorós vajkrémhez:

  • 255 g cukor
  • 4 db tojásfehérje
  • 450 g vaj, apró darabokra vágva
  • 125 g étcsokoládé, megolvasztva
  • 75 g mogyorókrém

A sós karamellához:

  • 190 g cukor
  • 145 g glükózszirup
  • 350 g teljes tejszín
  • 1 teáskanál só
  • 2 rúd vanília, hosszában kettévágva, a magok kikaparva

A torta elkészítéséhez a sütőt 175 °C fokra felmelegítjük, és egy 20 centiméteres tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. Egy tálba összeszitáljuk a süteménylisztet, a kakaóport, a sütőport és a szódabikarbónát. Egy keverőlapáttal szerelt konyhai robotgéppel krémesítjük a vajat és a cukrot. A tojásokat egyenként ütjük rá, és nagy sebességgel mixeljük, hogy jól összeálljon. Hozzáadjuk a tejfölt, a mogyorókrémet és az olajat, majd alaposan összemixeljük. Ezután hozzáadjuk a csokoládét és a vaníliakivonatot, ezúttal alacsony sebességen mixeljük, hogy nagyon alaposan elkeveredjen. Végül a száraz hozzávalókat szórjuk a keverékbe, és összemixeljük.

A tésztát elterítjük az előkészített sütőformában. 25-30 percig sütjük, míg a torta teteje érintésre rugalmasan visszaugrik vagy a hústűt tisztán ki lehet húzni a közepéből. Egy rácson 10 percig hagyjuk a sütőformában hűlni, majd kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokoládés-mogyorós vajkrém elkészítéséhez forró vízfürdő fölé helyezzük a konyhai robotgép keverőedényét. Kézi habverővel összekeverjük benne a tojásfehérjét és a cukrot, és addig kevergetjük, míg a keverék hőmérséklete eléri a 60 °C -t.  Ekkor átrakjuk a keverőedényt a konyhai robotgépbe és a habverővel nagy sebességen 8-10 percig mixeljük, amíg kemény csúcsok képződnek benne. A vajat néhány darabonként adagoljuk hozzá, és folyamatosan krémesítjük. Végül a csokoládét és a mogyorókrémet adjuk a keverékhez, és addig mixeljük, míg jól összeáll.

A sós karamella elkészítéséhez a cukrot és a glükózszirupot egy lábasban közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor megolvad és karamellizálódik. Ekkor levesszük a tűzről, és ráöntjük a teljes tejszínt, hozzáadjuk a sót és a vaníliamagokat (ha használunk), majd jól összekeverjük. Az edényt visszahelyezzük a tűzhelyre, és addig melegítjük, míg a karamell forrni kezd. Ekkor levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.

A torta összeállítása: a tortát vízszintesen 3 darab, kb. 8-9 mm vastag körszeletre vágjuk. Az egyik szeletet tortaállványra vagy tálalótálra helyezzük, és a tetejére csepegtetjük a sós karamellát, majd egy spatulával vajkrémet kenünk a tortaszeletre. Ezt megismételjük a többi réteggel, majd a torta oldalaira visszük fel a vajkrémet, és a spatulával elegyengetjük. Körülbelül 30 percig hűtőben tároljuk, míg a vajkrém kissé megkeményedik.

Ez így bármilyen alkalomra megfelelő, de halloweenkor önthetünk rá málna- vagy meggyszirupot, ami „véres” hatást kelt.

A Food Network tévécsatornán hétköznaponként 19:00-tól látható a Halloweeni sütőbajnokság c. sorozat, ebből válogattuk a recepteket.

Olvass tovább

{PostTitle}

Megosztás Facebookon