Gasztro

Hétvégi menü, amit már ma elkészíthetsz

Ezt a hétvégét még a szabadban töltjük – ki tudja, mikor lesz megint ilyen jó idő, ki kell használni addig, amíg lehet. Ezért most a hétvégi menü minden egyes receptje olyan, amit ma délután vagy este el lehet készíteni.

Lesz még alkalmunk bőven ráérős receptekkel bíbelődni, és ha hirtelen hideg lesz, jól is fog esni, ha a hétvégi menüvel egy kicsit át is melegedünk a konyhában, de most még inkább egy kicsit élvezzük az indián nyarat. A sütés-főzést ma este megejtjük, így a hétvégi menüre nem lesz gondunk: elő kell csak venni a hűtőből, ha hazaérünk a kirándulásról, és már ehetünk is. 

Csokis-narancsos chiapuding

Hozzávalók:

  • 1 csésze (240 ml) növényi tej
  • 1/4 csésze (40 g) chiamag
  • 3 ek. kakaópor
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 ek. friss narancslé
  • 1 tk. narancshéj
  • 1-2 ek. választott édesítőszer (méz, juharszirup, agavészirup)

Minden hozzávalót keverj össze alaposan egy zárható edényben. Minimum 2-3 órára tedd be a hűtőbe, de bent hagyhatod egész éjszakára is. Tálald csokichipsszel, narancsszeletekkel.

Gordon Ramsay egyszerű brokkolikrémlevese

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej brokkoli
  • 3 tk. só
  • frissen őrölt fekete bors (4-5 tekerés a malommal)
  • víz
  • olívaolaj
  • kecskesajt – tálanként 2 szelet
  • dióbél – tálanként 5 db

Egy nagy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk egy nagy csipet sót, majd a rózsáira szedett brokkolit, újabb csipetnyi sót, és magas lángon újra felforraljuk (4-5 perc). Érdemes már ekkor felszeletelni a kecskesajtot. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzhelyről, leszűrjük (a főzővizet megőrizzük!!), és a brokkolit egy mixer táljába tesszük. A főzővízzel felöntjük kb. a brokkoli magasságáig, még forrón krémesre turmixoljuk, majd kóstolás után ízlés szerint újra sózzuk. A tányérokba néhány szem dióbelet teszünk, ráhelyezzük a kecskesajtszeleteket, borsot darálunk rá, és köré öntjük a brokkolikrémlevest. Kevés olívaolajat csepegtetünk rá, és tálaljuk.

 

Quiche zöldségekkel és vörös lencsével

Tészta:
  • 20 dkg liszt
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 4-5 ek. víz
Töltelék:
  • 30 dkg vörös lencse
  • 3 fej gomba
  • 8 dkg parmezán
  • 2 dl tejszín
  • csipet őrölt bors
  • 3 ek. olaj
  • 10 dkg bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 1 édeskömény
A tészta:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, és a vízzel összeállítjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk és 30 percet hűtjük.

A töltelék:

A vörös lencsét annyi vízben, amennyi ellepi, fogkeményre főzzük, leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk, a gombát felkockázzuk, az édesköményt felcsíkozzuk. Egy serpenyőt felmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, megfonnyasztjuk benne. Ezt követően hozzáadjuk egyszerre a gombát és az édesköményt, és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, végül hozzákeverjük a vörös lencsét. Belereszeljük a parmezánt. A tejszínhez adjuk a felvert tojásokat, majd belekeverjük a zöldségeket. A tésztát kinyújtjuk és a formába simítjuk. A kilógó részeit levágjuk. Megböködjük, majd beleöntjük a masszát és 40-45 percig 200 fokon sütjük. A szalonnát közben megpirítjuk és a tálaláskor a quiche-re szórjuk.

Villámgyors mogyoróvajas csokigolyók

Hozzávalók kb. 12–15 db-hoz:

  • 10 dkg darált mandula
  • 5 ek. mogyoróvaj (peanut butter)
  • 2-3 ek. juharszirup/méz
  • 2 tk. cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg tejcsokoládé vagy csokicseppek
  • 2 tk. kókuszolaj (elhagyható)
  • kb. 5 dkg sós földimogyoró

A tejcsokoládét és a sós földimogyorót felaprítjuk. Összekeverjük a darált mandulát a kakaóporral, a mogyoróvajjal és a juharsziruppal, majd hozzáadjuk a kókuszolajat, a felaprított csokoládét, és összegyúrjuk. Diónyi gombócokat formázunk a masszából és natúran vagy a felaprított mogyoróban megforgatva hűtőbe tesszük. Kapszliba ültetve vagy saslikpálcikára húzva tálaljuk.

Tipp: A darált mandulát helyettesíthetjük darált dióval, kesudióval is.

Fűszeres-narancsos sütőtöklé

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség) 
  • 20 dkg alma (2 nagyobb) 
  • 1 dl frissen facsart narancslé 
  • negyed citrom
  • méz (nagyjából 4-5 ek) 
  • 1 nagyobb rúd fahéj 
  • 2-4 szegfűszeg 
  • 1 csapott mk. őrölt fahéj

A hámozott tököt és az almát kockázzuk fel, tegyük fazékba, adjunk hozzá 1 liter vizet. Adjuk hozzá a fűszereket, főzzük, míg a tök és az alma megpuhul. Halásszuk ki belőle a fahéjat és a szegfűszegeket, majd turmixoljuk le, amilyen simára csak tudjuk. Adjuk hozzá a narancslevet és a mézet, kevés frissen facsart citromlevet. Szűrjük át, melegen is nagyon finom!

 

Zöldséges-sonkás rétes

Hozzávalók 2 rúdhoz:

  • a rétes megkenéséhez 1 tojás
  • a lapok megkenéséhez 1 dl olaj
  • 1 csomag (6-8 lap) réteslap

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg trappista sajt
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 45 dkg vegyes, kockára vágott (lehet mirelit is) zöldség
  • 15 dkg csíkokra vágott csirkesonka
  • só, bors, étolaj

Az olajon megpároljuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, a tejszínnel felöntjük, és ha már elég puha, egy kevés vízzel elkevert keményítőt adunk hozzá. Ez azért kell, mert a zöldség valószínűleg majd levet enged a pároláskor – ha nem engedne, nyugodtan hozzáönthetünk 1 dl vizet.

Ezután belekeverjük a lereszelt sajtot és a sonkacsíkokat, majd az olajjal megkent réteslapokra tesszük a tölteléket (3-4 lapra a felét). Feltekerjük, megkenjük tojással, esetleg megszórjuk olajos magvakkal. 170-180 fokos sütőben pirosra sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top