Gasztro

Pékségbe vasárnap? Inkább süsd meg a kedvenceket te magad!

Jó lenne valami finomság vacsorára, esetleg holnap reggelire, vagy a tízórais dobozba. Egyszerű lenne beugrani a közeli pékségbe, és lekapni a polcról a kedvenc péksüteményeket, de mi most mégis inkább otthoni sütögetésre buzdítunk.

Hétköznapokon nem vagy legalábbis nem mindig fér bele az időnkbe a sütögetés, de ilyenkor hétvégén érdemes rászánni az időt a házi péksüteményekre. Érdemes egyszerűbb receptekkel kezdeni a gyakorlást, aztán fokozatosan lehet haladni a bonyolultabbak felé, és bár a croissant-sütés már tényleg igényel némi rutint és időt, az is megéri a fáradtságot! A saját készítésű péksüteményeknél egyszerűen nincs jobb. Elég csak arra az illatra gondolni, ami belengi a lakást… És akkor az ízekről még nem is beszéltünk, és arról a nem elhanyagolható tényről sem, hogy ezekben a péksüteményekben tényleg az lesz, amit Ti beletesztek. 

Túrós batyu

Hozzávalók kb. 15 db közepes méretű túrós batyuhoz:

  • 1 tasak (7 gramm) porélesztő
  • 2,5 dl tej
  • 450 g búzaliszt
  • 80 g cukor
  • 70 g vaj

A töltelékhez:

  • 500 g túró
  • 5 ek. cukor
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 nagyobb tojás sárgája
  • 100 g mazsola (aki szereti:)
  • 1 tojás a tetejére

A vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és simára gyúrjuk. Letakarjuk, és duplájára kelesztjük meleg helyen. Közben elkészítjük a tölteléket: Az alapanyagokat alaposan összekeverjük. Ha mazsolát is adunk hozzá, akkor azt előtte forró vízbe áztatjuk kb. 10 percre, majd lecsepegtetve keverjük a túrós masszához. Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és kb. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. A tésztanégyzetek közepére egy adag tölteléket teszünk, majd az egymással szemben lévő sarkokat kicsit széthúzzuk, az egyik sarkot ráhajtjuk a töltelékre, majd ráhajtjuk a másikat, ami szemben van vele. Ezután a másik két sarkot is széthúzzuk és ugyanúgy ráhajtjuk (keresztben) és kicsit rányomkodjuk, hogy lehetőleg ne nagyon nyíljon szét sütés közben. A kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük tojással, és 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. (Az a jó, ha már szép barnásra sül a teteje).

Lekváros / mogyorókrémes csiga

Hozzávalók 8 db csigához:

  • 30 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 dl tej
  • 1 ek. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl natúr joghurt
  • 4 dkg vaj, olvasztva
  • csipet só
  • 2 dl erdeigyümölcs-dzsem / csokis mogyorókrém

Keverjük el a tejet a cukorral, langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, hagyjuk 10 percet állni. Keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a joghurtot, az olvasztott vajat és a csipet sót. Dagasszuk ki alaposan a tésztát, míg teljesen homogén, ruganyos és matt lesz. Szobahőmérsékleten kelesszük 1,5 órán át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjük meg a lekvárral, szorosan tekerjük fel, majd vágjuk 8 szeletre a rudat. Helyezzük a csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre, enyhén nyomkodjuk le őket, majd 20 perc alatt süssük készre 220 °C-ra előmelegített sütőben.

Tipp: A lekvárral kent csigákat készítsük el előző este, tegyük hűtőbe őket, majd sütés előtt 30 perccel vegyük ki a hűtőből, és süssük készre.

Csokis zsemle

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

  • 300 g BL 80 liszt
  • 300 g BL 55 liszt
  • 135 ml szoba-hőmérsékletű víz
  • 135 ml meleg tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tojás
  • 110 g kristálycukor
  • 50 g puha vaj
  • 80 g süthető étcsokoládé-pasztilla
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 1 ek. méz
  • csipetnyi só
  • a kenéshez 1 felvert tojás

Az élesztőt 10 g cukorral a meleg tejbe morzsoljuk, és 10-15 percig állni hagyjuk.
A liszteket a maradék cukorral, a sóval, a vízzel és a tojással dagasztógép keverőtáljába helyezzük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd az egészet legalább 5 percig dagasztjuk. Ekkor vékony sugárban belecsorgatjuk a mézet, a vaníliakivonatot, és amikor ezek teljesen elvegyülnek a tésztában, apró darabokban hozzáadjuk a puha vajat, majd végül a csokoládépasztillákat is.
A tésztát kivajazott tálba helyezzük, folpackkal lefedjük, és szobahőmérsékleten kb. 2,5 óra alatt 2,5-szeresére kelesztjük. A hólyagosra kelt tésztát munkalapra helyezzük, és vigyázva arra, hogy a légbuborékokat ne nyomjuk ki belőle, kissé széthúzzuk. Ezután először jobbról és balról, utána fentről és lentről behajtjuk, és tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig kelni hagyjuk.
A tésztát kb. 45 grammos darabokra vágjuk, zsömle alakúra formázzuk (gömbölyítjük, majd a szélüket befelé húzzuk mindaddig, amíg a felületük szép feszes lesz).
A zsömlécskéket sütőpapírral kibélelt tepsibe ültetjük, és letakarva még 30-40 percig kelni hagyjuk. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és 180 °C -ra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük, és rácson hagyjuk kihűlni. (Légmentesen lezárt nejlonzacskóban 2-3 napig frissek maradnak.)

Ciabatta

Hozzávalók 4 darabhoz:

  • 4,5 dl BL 80-as liszt 
  • 3 dl durumliszt 
  • 3,5 dl víz
  • 1/4 tk szárított élesztő 
  • 1,5 tk só

Érdemes este bekeverni a tésztát, mert kb. 12 óra kelésre lesz szüksége. Keverjük el a liszteket, keverjük hozzá a sót és a szárított élesztőt. Öntsük hozzá a vizet, keverjük el a masszát egy kanállal. Nagyon sűrű nokedlitészta-állagot kapunk, amelyet nem kell kidolgozni simára, mert a tészta majd eldolgozza önmagát a hosszú kelés közben. Csak arra figyeljünk, hogy száraz részek ne maradjanak benne. Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük a tésztát reggelig (vagy 12 óráig). Ekkor belisztezett kézzel hajtogassuk át a tálban a kovásszerű masszát. Ne gyúrható tésztára számítsunk! Pihenjen még a tálban minimum fél órát. Minél többet kel, annál finomabb lesz. Közben a sütőt melegítsük elő 250 °C-ra. Lisztezett sütőlemezre formázzunk négy téglalapformát a tésztából, a közepükön tekerjünk egyet, és süssük ki kb. 30-35 percig az előmelegített sütőben.

 

Perec házilag
 

Hozzávalók kb. 8 db-hoz:

A tésztához:

  • 600 g finomliszt
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g) vagy 25 g friss
  • 2 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 350 ml langyos víz
  • 50 g puha vaj

A főzéshez:

  • 2 l víz
  • 1 csomag szódabikarbóna

A tetejére:

  • durva szemű tengeri só

Egy tálba mérjük a lisztet, majd a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel elkeverjük. Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni. A liszthez adjuk a vizet és a puha vajat. Lisztezett felületre téve rugalmas tésztát dagasztunk belőle. A tálba visszatéve tiszta konyharuhával lefedve langyos helyen duplájára kelesztjük.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A megkelt tésztát nyolc egyenlő méretű darabra vágjuk, majd mindegyikből körülbelül 50 cm-es hengereket sodrunk. A rudak két végét megfogva pereceket formázunk belőlük.
Egy nagy lábasban felforraljuk a vizet, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát. A lángot takarékra vesszük, és a perecek mindkét oldalát 30-30 másodpercig főzzük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifőzött pereceket, megszórjuk mindegyiket durva szemű tengeri sóval. Az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette. 

 
Leopárd kalács 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 gramm élesztő
  • 4 ek. barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • egy csipet só

A kakaós tésztákhoz:

  • 2 + 1 ek. cukormentes kakaópor
  • 1-2 ek. tej

A tetejére:

  • 1 tojás

A tejet meglangyosítottam, belemorzsoltan az élesztőt, egy csipet cukrot adtam hozzá, majd megvártam míg felfut. A többi hozzávalót egy keverőtálba tettem, majd robotgéppel összekevertem, hozzáadva a felfutott élesztőt is. A robotgép dagasztófejével egynemű tésztává kevertem.

Utána három gombóccá vágtam, két egyforma lett, meg egy kicsit nagyobb. A két egyforma lesz a kakaós. Az egyikbe egy kanál kis tejben kikevert kakaóport tettem, a másikba pedig két kanál kakaóport. Utána meleg helyen duplájára kelesztettem mindhárom tésztagombócot.

A megkelt tésztát hét egyforma részre vágtam, és kis gombócokat formáztam belőle. A világos barna tésztából hosszú rudakat formáztam. Kinyújtottam a sötétbarna tésztát, és beletekertem a világosbarnát. Majd kinyújtottam a világos tésztát is, és szintén beletekertem a barna tésztát. 

A sütőformát kivajaztam, kiliszteztem, majd egymásra raktam a tésztarudakat. 
A tetejét megkentem tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütöttem.

A receptet Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere készítette.

Croissant

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 250 g fehér kenyérliszt 
  • 20 g, illetve 1,5 ek. kristálycukor
  • 5 g, illetve 1 tk. só
  • 10 g friss vagy 5 g szárított élesztő
  • 125 g (ml) langyos víz
  • 150 g szoba-hőmérsékletű vaj
  • 1 közepes tojás, csipetnyi sóval felverve, a kenéshez
  • sütőpapírral bélelt sütőlap

 
Egy kisebb tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót! Ez a száraz keverék. Egy nagy tálban oldd fel az élesztőt a langyos vízben! Ez a nedves keverék.  A száraz keveréket szórd a nedves keverékbe, és jól dolgozd össze! Fedd le a kisebb keverőtállal, amelyben a száraz keverék volt! Hagyd pihenni 10 percig!

(A) A 10 perc elteltével a tészta készen áll a dagasztásra. Anélkül, hogy kivennéd az edényből, a tészta egyik szélét húzd felfelé, majd nyomd bele a közepébe. Kissé fordítsd el az edényt, és ismételd meg a folyamatot egy másik darabbal a tésztából! Ismételd meg további 8 alkalommal. Az egész folyamat nagyjából 10 másodpercig tart, és a végén már érezhető, hogy a tészta kezd ruganyosabbá válni. (B) Újra fedd le a tálat, és hagyd pihenni 10 percig! Kétszer ismételd meg az A és B lépést, és még egyszer az A lépést. Fedd le, és egy éjszakára tedd a hűtőszekrénybe. Amennyiben szárított élesztőt használsz, előbb hagyd a tésztát 30 percig kelni szobahőmérsékleten, utána tedd be a hűtőszekrénybe! Így hamarabb működésbe lép az élesztő.

Vedd ki a tésztát a hűtőszekrényből! Borítsd ki egy munkalapra. Kézzel formálj a tésztából egy kb. 12×12 cm-es négyzetet! A vajat vágd egy nagyjából feleakkora téglalapra, mint a tészta! A tészta ugyanolyan vastag legyen, mint a vaj.  A vajat helyezd átlósan a tésztára! A tészta sarkait hajtsd rá a vajra, mintha egy borítékot készítenél, és csomagold be a vajat. Ha szükséges, kissé húzd ki a tésztát, hogy tökéletesen befedd vele a vajat. Egy nyújtófával sodord laposra a tésztát, ügyelve arra, hogy a vajat egyenletesen oszlasd el a tésztaboríték belsejében. Nyújtsd ki a tésztát hosszában, amíg egy kb. 1 cm vastag téglalapot kapsz.

A tészta alsó harmadát hajtsd középre! Hajtsd rá a tészta felső harmadát! Most három réteg tészta van egymáson – ez volt az első hajtás. Enyhén nyomd bele az egyik ujjadat a tésztába, ezzel megjelölve, hogy az első hajtásnál tartasz.  Csomagold a tésztát egy frissen tartó fóliába, és tedd 20 percre a hűtőszekrénybe!

Vedd ki a tésztát, csomagold ki, és kétszer ismételd meg a *-gal megjelölt résztől a lépéseket. Ezzel már háromszor hajtogattad a tésztát, így három jelölést hagytál a felszínén.  Csomagold a tésztát egy frissen tartó fóliába, és tedd 40 percre a hűtőszekrénybe! Vedd ki a hűtőszekrényből, csomagold ki, és nyújtsd egy kb. 24×38 cm-es lappá. Vágd a tésztalapot hosszú, keskeny háromszögekre, ahogy a fotón látható. 8-9 háromszöget kapsz. Mindegyik háromszöget tekerd fel, a szélesebb végénél kezdve. Helyezd a croissant-okat az előkészített sütőlapra, nem túl közel egymáshoz, hogy legyen elegendő helyük szépen megkelni. Addig keleszd, amíg a tészta rétegei kezdenek kissé szétválni!

Melegítsd elő a sütőt 240 fokra! Tégy egy tepsit a sütő aljára! Készíts elő egy pohár vizet! Amikor a croissant megkelt, kend meg a tekercseket a felvert tojással! Helyezd a sütőlapot az előmelegített sütőbe, az oda készített pohár vizet öntsd a felforrósított tepsibe, a hőmérsékletet pedig csökkentsd 220 fokra! Süsd 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák lesznek. Ne aggódj, ha sütés közben azt látod, hogy a vaj szivárog a tésztából, a croissant később úgyis magába fogja szívni, miközben lehűl. Fogyasztás előtt hagyd a croissant-okat kissé kihűlni egy sütőrácson!

Császárzsemle

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 70 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
  • 2,2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl víz
  • 2 dkg (friss) élesztő
  • 10 ek. szezámmag

A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, de nem futtatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet, az élesztős tejet. Dagasztani kezdjük, közben két-három részletben hozzáadjuk a puha Rama Vajas ízt is. Addig dagasztjuk, míg elválik az edény falától, a felülete szép fényes, hólyagos lesz. Letakarjuk, és 35-40 percig kelesztjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyforma darabba vágjuk, majd a darabokat egyesével gömbölyítjük. Letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük a gombócokat. Egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük, majd laza csomót kötünk minden szálból. A csomó mellett lelógó két tésztavéget visszahajtjuk a csomó közepére. A fenti szálat fentről, a lenti pedig alulról bújtatjuk át.

Kibélelünk két nagy sütőlemezt sütőpapírral, és a megformázott zsemléket egymástól kissé távolabb ráfektetjük. A tepsiket letakarjuk, 30-40 percig pihenni hagyjuk a zsemléket, közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A megkelt zsemléket alaposan lepermetezzük vízzel (legjobb egy virágpermetezővel). Megszórjuk szezámmaggal, majd megint lepermetezzük vízzel, így a magok nem fognak leesni.

Kb. 20 perc alatt pirosra sütjük, majd rácson kihűtjük őket.

 

Mini sajtos baguette

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 50 dkg (BL-80) liszt
  • 1 csipet cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2 dkg (friss) élesztő
  • 5 dkg reszelt sajt

A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, de nem futtatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az élesztős tejet, a vizet és az olajat. Dagasztani kezdjük, ha gombóccá összeállt, kitesszük a deszkára, és addig folytatjuk a dagasztást, míg a tésztánk szép sima, fényes és hólyagos felületű lesz. Visszatesszük a tálba, letakarjuk, 35-40 percig pihenni hagyjuk. Lisztezett felületre borítjuk, és 10 egyforma darabba vágjuk. Gömbölyítjük őket, letakarjuk, és megint pihenni hagyjuk kb. 10-15 percig. 

A megkelt gombócokból hosszú, keskeny csíkot nyújtunk, amit hosszában kettéhajtunk, hogy kb. 7 cm széles legyen. Feltekerjük, sütőpapíros tepsire fektetjük. Kb. 30 percig pihentetjük a kifliket, a sütőt ezalatt előmelegítjük 200 °C-ra. Végül minden kiflinek a tetejére teszünk egy-egy nagy csipet reszelt sajtot. Alaposan lepermetezzük vízzel, majd a forró sütőbe toljuk. Kb. 20 perc alatt sülnek szép pirosra.

Bagel

Bagel on the wood

Hozzávalók 8-10 darabhoz:

  • 50 dkg fehér liszt 
  • 7 g szárított élesztő 
  • 2 ek. méz
  • 2 csapott tk só 
  • 5 ek. olívaolaj
  • 3 dl meleg víz
  • mák, szezámmag a tetejére (elhagyható)

Keverjük el a lisztet az élesztővel és a sóval, a mézet pedig a vízzel és az olívaolajjal, majd ez utóbbit adjuk a lisztes keverékhez. Gyúrjunk belőle rugalmas, homogén tésztát. Kelesszük minimum 1,5 órát. Az első kelesztés után gyúrjuk át alaposan a tésztát, osszuk 8-10 részre, gyúrjunk belőle kukacokat, majd a végeket vízzel tapasszuk össze, hogy karikákat kapjunk. Takarjuk le konyharuhával a tésztagyűrűket, és kelesszük még 30 percig. Közben forraljunk fel vizet egy lábosban, és melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A lobogó vízben egyenként addig főzzük a karikákat, amíg láthatóan megpuffadnak. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre, szórjuk meg ízlés szerint egész mákkal, szezámmaggal, majd az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt süssük őket aranysárgára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top