Gasztro

Bejött a kampány, egyre több nyulat eszünk

Kis mértékben növekedett az áruházláncokban eladott nyúlhús mennyisége. A cél az, hogy a jelenlegi fejenként 20 deka fél kilóra nőjön.

A Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára szerint sikeres volt a nyúlhúsfogyasztás növelésére indított idei kampány. Ugron Ákos azt mondta: a promóciós program júniusban indult, és az azóta eltelt időszakban 6 százalékkal növekedett az áruházláncokban értékesített nyúlhús mennyisége.

Fontos célnak nevezte, hogy belföldön is elérhető áron és megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre a jó minőségű, egészséges, zsírmentes nyúlhús. A földművelésügyi tárca elkötelezett az egészséges élelmiszerek mellett, ezért is támogatja, hogy az egykor nagy hagyományokkal rendelkező hazai nyúltenyésztés ismét elnyerje méltó helyét az agráriumban.

Juráskó Róbert, a nyúl terméktanács elnöke elmondta: szeretnék elérni, hogy a jelenlegi 4-4,5 millió vágóállattal szemben 2020-ra 7 millió vágóállatot tenyésszenek a hazai kis- és nagytermelők.

Az országban az évi nyúlhúsfogyasztás fejenként mindössze 20 dekagramm, ezt szeretnék legalább fél kilogrammra növelni. A nyúltenyésztés jelenleg kifejezetten exportorientált ágazat, a Magyarországon előállított, évi több mint tízezer tonna nyúlhús 97-98 százaléka külföldi fogyasztókhoz kerül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top