nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Kenyérből csak jót vagy még jobbat

Ha kenyér van otthon, nagy gond már nem lehet, villámgyorsan tudunk reggelit vagy vacsorát készíteni. Hogy a kenyér fehér, teljes kiőrlésű vagy épp gluténmentes, az mindegy is. A lényeg, hogy legyen pár használható recept, hogy ne mindig csak a szalámis szendvics legyen a gyors megoldás.
NLCafé
f Ajánlom

Hétköznapokon reggel és este nem érünk rá hosszasan bíbelődni a reggelivel, vacsorával. Gyors, finom ételekre van szükség ilyenkor, amit a gyerekek és a felnőttek is szívesen megesznek. Márpedig a kenyér egy tökéletes alapanyag ehhez – elég csak örök kedvencünkre, a bundás kenyérre gondolni, vagy készíteni egy adag retró szendvicset, és máris rájövünk, hogy milyen sokszor segített már ki minket pár szelet kenyér. Most is így van, ezért a klasszikus kedvencek mellé most új, de továbbra is egyszerű, gyors kenyeres recepteket válogattunk. 

Fahéjas bundás kenyérfalatok

Hozzávalók:

  • kenyér
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 2 ek. cukor
  • 1 csipetnyi őrölt fahéj

Egy tálban enyhén elhabarjuk a tojásokat, hozzáadjuk a vajat, a tejet, a cukrot és az őrölt fahéjat. A kenyeret csíkokra vágjuk, megmártjuk a tojásos keverékben, lecsepegtetjük, és forró olajban kisütjük.

Banános-mogyoróvajas tekercsek kenyérből

Hozzávalók:

  • 10 szelet toast kenyér
  • mogyoróvaj
  • banánszeletek
  • 3 tojás
  • 1 ek. tej
  • fél tk. fahéj
  • fél tk. vaníliakivonat

Vágd le a kenyérszeletek széleit, majd kend meg őket mogyoróvajjal és helyezz az egyik felükbe pár félbevágott banánszeletet. Tekerd fel szorosan!
A tojásokat a tej, a fahéj és a vanília hozzáadásával verd fel. Ebben mártsd meg a tekercseket, majd egy kivajazott serpenyőben süsd őket aranybarnára. Jó étvágyat!

Rántottás-gombás szendvics

Hozzávalók:

  • pár szelet (lehet sonka is) bacon
  • ízlés szerint fűszerzett, vajon pirított gomba
  • fejenként két szelet kenyér
  • ízlés szerint készült rántotta

A kenyerek mindkét oldalát megkenjük vajjal, majd serpenyőben 2-3 percig sütjük őket oldalanként. Ha megvagyunk, akkor a szendvicset a kép alapján összeépítjük, bacon-rántotta-gomba, majd melegen tálaljuk. Egy pohár sör vagy fröccs isteni mellé. 

Croque monsieur

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 10-12 dkg puha vaj
  • 1 ek. liszt
  • 1,8 dl tej
  • fél tk. mustár
  • 1 tojássárgája
  • só, bors, őrölt szerecsendió
  • 12 szelet fehér kenyér
  • 6 szelet sonka
  • 100-120 g reszelt gruyère sajt

Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, és 2-3 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a tejet és a mustárt, és kevergetve tovább főzzük, amíg a keverék be nem sűrűsödik. Ha kétharmadára sűrűsödött, levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgáját. Sózzuk, borsozzuk, és csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük, majd hagyjuk kihűlni.

A kenyérszeletek mindkét oldalát megkenjük vajjal, és összeállítjuk a szendvicseket: két (kívül-belül) megvajazott kenyér közé kerül 1 szelet sonka, 1 evőkanál szósz és egy adag reszelt sajt. Egy evőkanál vajat megolvasztunk egy serpenyőben, majd aranybarnára pirítjuk benne a szendvicseket.

Sajtos-sonkás kenyérpuding

Hozzávalók:

  • 500 g szendvicskenyér (megszikkadt kenyeret is használhatunk, vékonyra szeletelve)
  • 20 g vaj
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 300 g szeletelt ementáli sajt
  • 150 g szeletelt sonka
  • 1 csomó metélőhagyma (snidling)
  • só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió

A kenyérszeleteket megpirítjuk, egy lapos tűzálló tálat kivajazunk. A kivajazott tálba felváltva rakjuk, hogy kissé fedjék egymást, a kenyeret, a sajtot és a sonkát. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a tejjel és a tejszínnel elkeverjük, fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát. A fehérjét kemény habbá verjük, és lazán a tejszínes tömeghez keverjük. A masszát a tűzálló tálban lévő szeletekre öntjük, és előmelegített, forró sütőben megsütjük. Forrón, salátával tálaljuk.

Olasz melegszendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • 4 paradicsom
  • 25 dkg mozzarella
  • 2 ek. bazsalikomos pesto
  • 4 ciabatta
  • ízlés szerint vaj
  • só, bors
  • 1 marék friss bazsalikom

A ciabattákat félbevágjuk, megvajazzuk. A mozzarellát és a paradicsomokat vékonyan felkarikázzuk, a ciabatta alsó felére tesszük. Enyhén sózzuk, frissen őrölt borsot tekerünk rá, majd elrendezzük rajta a bazsalikomleveleket. A zsemle felső részét megkenjük a pestóval, összenyomjuk a ciabattát, végül forró kontakt grillsütőben 5 perc alatt megsütjük.

Welsh rarebit Jamie-módra

Hozzávalók 4 szelethez:

  • 2 tojássárgája
  • 150 g krémsajt
  • 1 kk. mustár
  • 100 g reszelt cheddar sajt
  • só, bors
  • (4 ek. csililekvár/csilis csatni) – elhagyható
  • 4 nagy szelet fehér kenyér
  • Worcester-szósz

A krémsajthoz hozzáadjuk a mustárt és a tojássárgáját, és alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt cheddar sajtot, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük. 
Megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát, (vékonyan megkenjük a csililekvárral), és rákenjük a szendvicskrémet. Addig grillezzük, amíg megolvad a krém, és enyhén bugyogni kezd. Ha kész, tányérokra tesszük, késheggyel berácsozzuk a tetejét és Worcester-szósszal locsoljuk meg.

BLT – (bacon, lettuce, tomato, vagyis szalonna, saláta, paradicsom)

Hozzávalók:

  • kenyér/baguette
  • vaj és/vagy majonéz
  • szalonna
  • paradicsom
  • salátalevelek

A szalonnaszeleteket egy serpenyőben közepesnél kisebb lángon ropogósra sütjük. A kenyeret, baguette-et megkenjük vajjal, majonézzel, majd ráhalmozunk egy nagy adag ropogósra sütött bacont, paradicsomszeleteket fektetünk rá, enyhén sózzuk, borsozzuk, salátadarabokkal, végül egy másik kenyérszelettel zárjuk.

Tipp: A péksüteményt meg is piríthatjuk, az eredeti BLT is úgy készül – bár szerintünk a puha kenyérrel készült verzió finomabb!

 

Aszalt paradicsomos melegszendvics

Hozzávalók 4 szelet kenyérhez:

  • hagymás/fokhagymás kenyér (ha nem kapunk, egyszerű rozskenyér is megteszi)
  • 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom 
  • 5-10 dkg félkemény sajt (edámi, gouda, trappista)
  • vaj

Megvajazzuk a kenyérszeleteket, majd elhelyezünk rajtuk néhány darab aszalt paradicsomot, hagyva, hogy egy kis olaj is rácsöpögjön. Megszórjuk őket reszelt sajttal, majd betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, míg ráolvad a sajt (körülbelül 5 perc).

Háromsajtos szendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

  • 8 szelet kenyér
  • 8 dkg (reszelt) gouda
  • 8 dkg (reszelt) ementali sajt
  • 8 dkg (reszelt) cheddar sajt

A kenyérszeleteket megkenjük vajjal, 4 szeletre ráhalmozzuk a reszelt sajtokat. Befedjük egy-egy kenyérszelettel, majd kontakt grillsütőben 3 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A sajtokat szabadon variálhatjuk, csak arra ügyeljünk, hogy mindegyik könnyen olvadjon.  

 

Almás kenyérpuding

Hozzávalók:
Az almához:

  • 100 g barna cukor
  • 100 g vaj
  • 6 alma, felszeletelve

A kenyérpudinghoz:

  • fél kiló kenyér (kb. 400 g) kockákra tördelve
  • 200 ml tejszín
  • 200 ml tej
  • 2 tojás

A vajat egy felhevített serpenyőben olvaszd fel, hozzákeverve a barna cukrot. Ha felolvadt, dobd hozzá az almákat, hagyd őket puhulni pár percet, majd vedd le a tűzről.
Az almaszeleteket 3/4-ét helyezd egy kerámiatál aljába, szórd rájuk a kenyeret. Pár szeletet a kenyerek tetejére is tegyél. Ezután keverd el a tejet, a tejszínt és a tojást és locsold meg vele az almás kenyeret.
180 fokos sütőben 1 óráig süsd.
Melegítsd fel újra a maradék karamellás szószt, és locsold a kész sütire! A csúcshatás érdekében tálald vaníliafagyival.

Megosztás Facebookon