Gasztro

A sütőtöktől a lencséig – tányérra az ősz nagyágyúival!

Akkor kezdődik igazán az ősz, amikor az első sütőtököt megsütjük, és először gondolunk arra, milyen jó lenne egy forró leves vacsorára. Most jött el ez a pont, ezért nem is várunk tovább, átadjuk a terepet az őszi recepteknek!

Hogy tudtunk élni sütőtök nélkül? Ma már nehéz elképzelni, hiszen évek óta a sütőtökkrémleves a legnagyobb őszi kedvencünk, és már attól sem zárkózunk el, hogy egyes sütemények tésztájába is sütőtököt tegyünk. Egészséges, szép, élénk színe még a legszürkébb őszi napokat is fel tudja dobni, és nagyon, de nagyon finom – akár sósan, akár édesen készítjük el. Ugyanez igaz az utóbbi évek felfedezettjére, az édesburgonyára is – sokoldalúan felhasználható, nagyon könnyű vele bánni, egészséges és finom. A reggelitől a vacsoráig, édes és sós ételeket egyaránt készíthetünk édesburgonyából. De nem maradhat ki egy őszi receptválogatásból a gomba, a lencse és a bab sem, így ezekből is hoztunk egy-egy gyors vacsorára, vagy ebédre tippet.

 

Klasszikus sütőtökkrémleves 

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 1 kg sütőtök (meghámozva és a magjait eltávolítva)
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma meghámozva, szeletekre vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 l víz
  • 1 zöldség- vagy csirkeleveskocka vagy levesalap
  • 2,5 dl tej vagy kókusztej
  • ízlés szerint só, bors

Hámozd meg a sütőtököt, távolítsd el a magjait, és kockázd fel, az így kapott mennyiség legyen egy kilónyi.

Serpenyőben hevítsd fel az olajat, dobd rá a vöröshagymát, 5 percig pirítsd, majd a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát is add hozzá. Folyamatos kevergetéssel, ügyelve nehogy a fokhagyma megégjen, egy percig hagyd a tűzön, majd vedd le az edényt.

A leveskockát vagy házias levesalapot a felforralt vízbe dobva 2-3 percig rotyogtasd. Add hozzá a pirított hagymát és a feldarabolt sütőtököt, amit kb. 10 perc alatt főzz puhára. Ízlés szerint sózd, borsozd. Botmixerrel vagy turmixgép segítségével krémesítsd. Tedd vissza az edényt a tűzre, öntsd hozzá a tejet vagy a kókusztejet, és forrald további két-három percig.

Pirított tökmaggal vagy vajon átforgatott kenyérkockákkal tálald a sütőtökkrémlevest.

Tejszínes gombakrémleves

Hozzávalók:

  • 40 dkg csiperkegomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • másfél dl tejszín
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 2 ek. olvasztott vaj vagy olívaolaj
  • só, bors, szerecsendió
  • ízlés szerint zöldhagyma, petrezselyemzöld

A vajat vagy az olívaolajat főzőedényben hevítsd fel és dobd rá az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsd meg a hagymát, majd a felszeletelt gombával együtt is pirítsd még néhány percig ügyelve, nehogy leégjen. Öntsd fel másfél liter vízzel, forrald fel. Közben a répát és a petrezselyemgyökeret tisztítsd meg, vágd karikákra. Tedd a forrásban lévő levesbe, sózd, borsozd ízlés szerint. Gyöngyöző vízben főzd puhára a zöldségeket.

Vöröslencse-fasírt fokhagymás joghurttal

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • ízlés szerint bors
  • fél csokor petrezselyemzöld
  • 15 dkg vörös lencse
  • 1 ek. zabpehely
  • 10 dkg főtt rizs

Mártogatós:

  • pár csipet só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. citromlé
  • 0,5 l natúr joghurt

A vörös lencsét megfőzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Amikor puha, leöntjük róla a maradék vizet, és leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a főtt rizst, a tojást, az apróra vágott petrezselymet, a lisztet. Szilikonos minimuffinsütő mélyedéseiben elosztjuk a masszát, és 180 fokon 35-40 percig sütjük. A mártogatós elkészítése nem ördöngösség: a joghurtba reszeljük a fokhagymát, majd sózzuk, citromlével ízesítjük.

Pizza édesburgonyából

Hozzávalók:

  • 2-3 közepes méretű édesburgonya
  • 1 csésze mandulaliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 ek. olasz fűszerkeverék
  • 1 tk. só
  • fél csésze pizzaszósz
  • fél csésze reszelt mozzarella
  • bazsalikom, koktélparadicsom

A sütőt 200 fokra melegítsd elő, és tegyél oda főni egy nagy edényben vizet.
A megpucolt, felszeletelt édesburgonyát főzd meg puhára, nagyjából 20 perc alatt.
Öntsd le a burgonyáról a vizet, és egy villával nyomkodd pépesre. Keverd hozzá a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszert és a sót. A kezeddel gyúrd össze, míg végül olyan nem lesz, mint egy narancssárga pizzatészta.
Nyújtsd ki a tésztát kör alakúra, majd helyezd egy vékonyan kiolajozott sütőpapírral borított tepsire. 15-20 percig süsd.
Ha eléggé megpirult a széle, vedd ki a sütőből, kend meg a pizzaszósszal, szórd rá a sajtot és a feltéteket. Tedd vissza további 5-10 percre, amíg a sajt megolvad. Jó étvágyat hozzá!

Darált húsos, sütőtökös quiche

Hozzávalók 4 személyre: 
A tésztához: 

  • 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 12,5 dkg vaj, felkockázva
  • fél tk. só
  • 1 tojás
  • 2 ek. hideg víz 

A töltelékhez: 

  • 1 csokor újhagyma 
  • 1 fej lila hagyma
  • 5+1 ek. olaj 
  • 30 dkg darált hús 
  • 1 paradicsom
  • só, bors
  • 20 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
  • 2 tojás 
  • 20 dkg feta sajt
  • 2 dl főzőtejszín

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva fél órát hűtjük. A töltelékhez az újhagymát felkarikázzuk, a lila hagymát félbevágjuk, így aprítjuk. Serpenyőben 5 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a hagymákat, hozzáadjuk a darált húst, és „morzsásra” pirítjuk. A  paradicsomot felkockázva a darált húshoz adjuk, öt percig főzzük, sózzuk, borsozzuk. A sütőtököt megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, és mindkét oldalát az 1 evőkanál olajon megpirítjuk. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, 24 cm átmérőjű piteformába simítjuk, sütőpapírral letakarjuk, sütőbabot öntünk rá, majd 180°C-on 15 percig elősütjük. A babokat leöntjük róla. A tojásokat felverjük, elkeverjük a fetával és a tejszínnel. A darált hússal összeforgatjuk, majd a tésztára teszünk egy réteg sütőtököt, ráöntjük a darált húst. A tetején elrendezzük a maradék sütőtökszeleteket, és 180°C-on további 25-30 percig sütjük.

Spenótos édesburgonya-tészta kesudiószósszal

Hozzávalók:

  • 2 csésze bébispenót
  • 4 nagyobb édesburgonya
  • 1 ek. olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél tk. só
  • 3/4 csésze víz
  • só, bors
  • kevés olívaolaj
  • marék bazsalikom
  • 1 csésze natúr kesudió

 A kesudiót öntsd fel vízzel, takard le és hagyd 2 órát állni. Csepegtesd le, szárítgasd meg, majd tedd aprítógépbe a 3/4 csésze vízzel, a sóval és a fokhagymával. Dolgoztasd addig a gépet, amíg krémes állagú szószt nem kapsz. A meghámozott édesburgonyákat vágd nagyon vékony szeletekre, vagy spirálozó segítségével készíts belőlük vékony szálakat. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben vagy wokban, és dobd bele az édesburgonyatésztát! 6-7 percig süsd. Vedd le a tűzről, és keverd hozzá a bébispenótot, ami pillanatok alatt megfonnyad majd benne. Keverd a tésztához a kesudiószósz és a bazsalikom felét, sózd, borsozd, önts rá egy kevés olívaolajat! Ha túl ragacsosnak találod, egy kis vízzel hígíthatsz rajta. Jó étvágyat!

Krémes lencsesaláta

Hozzávalók:

  • 2 ek. olaj vagy vaj
  • 2 répa meghámozva és felkarikázva
  • 1/2 fej vöröshagyma felkockázva
  • 2 szál zeller felvágva
  • 1/2 csésze száraz fehérbor
  • 2 csésze lencse átválogatva és átöblítve
  • 2 kisebb krumpli felkockázva
  • 4 csésze csirkehúsalaplé
  • 1 babérlevél
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 1 marék friss zsálya
  • 1/2 csésze zsíros tejszín
  • 3-4 csésze bébispenót
  • só és bors

Egy serpenyőben hevítsünk olajat (vagy vajat) és 10 perc alatt pirítsuk rajta a hagymát, a répát és a zellert. Óvatosan, lassanként adagoljuk hozzá a bort!

Adjuk hozzá a lencsét, a krumplit és az alaplevet, majd az összekötözött fűszernövényeket is! Főzzük 35-40 percig, míg a lencse és a krumpli is megpuhulnak!

Vegyük ki a fűszernövényeket, keverjük a lencséhez a tejszínt és a spenótot, míg besűrűsödik kicsit. Sóval és borssal ízesítsük!

Olasz babfőzelék

Hozzávalók:

  • 30 dkg fejtett bab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • sárgarépa
  • 1 ek paradicsompüré
  • babérlevél
  • olaj
  • csilipaprika

A száraz fejtett babokat előző este vízbe áztatjuk, majd annyi vízben, ami éppen ellepi feltesszük főzni a sárgarépával, babérlevéllel és kevés sóval.
Nagyjából egy óra szükséges, hogy a babot puhára főzzük. Közben egy serpenyőben forró olajon megfuttatjuk a fokhagymagerezdeket és ráöntjük a paradicsompürét, kicsit lepirítjuk, majd felöntjük vízzel.
Mikor a bab megfőtt, a paradicsomos alaphoz öntjük, ízlés szerint adhatunk még hozzá sót, fűszereket és további negyven percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
A kevés munkával elkészült különleges ízvilágú babfőzeléket pirítóssal, olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

Sütőtökös-parmezános palacsinta

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

  • 120 g sült sütőtök
  • 125 g natúr joghurt
  • 200 ml tej
  • 1 ek. frissen reszelt parmezán
  • 1 tk. sütőpor
  • 150 g liszt
  • csipetnyi őrölt fehér bors
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • csipetnyi őrölt szárított fokhagyma
  • a sütéshez extra szűz olívaolaj
  • 150 ml tejföl
  • 50 g rukkola
  • parmezánforgács

A sült tököt a joghurttal, a tejjel, a sütőporral, a liszttel, a reszelt parmezánnal és a fűszerekkel botmixer segítségével simára dolgozzuk, és 15 percig állni hagyjuk. A masszából olajjal vékonyan kikent serpenyőben kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat sütünk. Tejföllel, rukkolalevelekkel és parmezánforgáccsal rétegezve, melegen tálaljuk.

Baconnel töltött édesburgonya

Hozzávalók:

  • édesburgonya
  • minden burgonyához egy szelet bacon
  • vöröshagyma
  • só, bors
  • olívaolaj
  • rozmaring

Süssük meg az édesburgonyát! A sütőt állítsuk 220 fokra! A burgonyát villával szurkáljuk meg, majd tegyük a rácsra, alá pedig helyezzünk egy fóliát a lecsöpögő nedvességnek! Süssük 45 percen keresztül, majd kapcsoljuk le a gázt, a burgonyát pedig hagyjuk a sütőben további 15 percig. Pirítsuk meg a hagymát! Pirítsuk meg a bacont, adjuk hozzá a rozmaringot! A bacont és a hagymát süssük össze, majd öntsük a ketté nyitott burgonya közepére!

Tárkonyos gombaragu csirkemellel

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tk. szárított tárkony
  • 25 dkg laskagomba
  • 25 dkg csiperke gomba
  • fél citrom leve
  • só, bors

A csiperkét meghámozom, felszeletelem. A laskagombát felcsíkozom, a vöröshagymát vékony szeletekre vágom. A felszeletelt vöröshagymát, kevés olívaolajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a gombákat és felpirítom. Amikor a gombák megpirultak, megszórom a tárkonnyal, ráfacsarom a citromlevet, hozzáadom a mesterkrémet, sózom, borsozom és összeforralom. A csirkemellet felszeletelem, sózom, borsozom majd egy előre felhevített grillserpenyőben, hirtelen mind két oldalát aranybarnára sütöm és a gombaraguval tálalom.   Köretként adhatunk hozzá quinoát, bulgurt vagy párolt rizst.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top