Gasztro

Galette, a süti, amit neked is ki kell próbálnod

Édesen és sósan, reggelire, ebédre vagy akár vacsorára is készülhet galette. Egy biztos, imádni fogjátok!

A galette, egy „nyitott”, peremes francia pite, egy kör vagy négyzet alakú lepény, készülhet édes és sós töltelékkel is. Az omlós tészta kiváló alapja gyümölcsös és zöldséges töltelékeknek is, de nemcsak a galette-ek töltelékét és az alakját, hanem a méretüket is kedvünkre variálhatjuk. Jópofa egyszemélyes minilepények, nagyobb, családi méretű zöldséges piték is lehetnek. Az édes piték nyáron fagyival, télen akár forró tea mellé kínálva is tökéletesek, a zöldséges galette-ekből pedig isteni gyors vacsorát készíthetünk. Hoztunk is egy édes és egy sós verziót! 

 

Szilvás galette

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g liszt
  • 2 tojás
  • 80 g hideg vaj
  • 1 ek. víz
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 ek. porcukor

Hozzávalók a tésztára:

  • 2 tk. cukor
  • 1 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 3 ek. cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 púpozott kk. étkezési keményítő
  • fél vaníliarúd
  • 400 g vörös szilva

A vajat a  liszttel elmorzsoljuk, és elkeverjük benne a porcukrot, valamint a reszelt citromhéjat. Hozzáadjuk a tojásokat, a vizet, majd az egészet könnyen formázható, puha masszává gyúrjuk. A tésztát gombóccá formáljuk, és folpackba csomagolva legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket: a szilvákat kimagozzuk, negyedekre vágjuk, és a cukorral, a fahéjjal, valamint a vaníliával felforraljuk. Hozzáadjuk a keményítőt, még 30 másodpercig főzzük, majd levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.

A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a közepére kanalazzuk a kihűlt fűszeres szilvát. A tésztalap szélét felhajtogatjuk, a tetejét megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk a kristálycukorral, és az egészet 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.

Cukkinis-ricottás galette

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 220 gramm finomliszt
  • 100 gramm vaj
  • 1 tojás
  • 50 ml víz
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 1 csésze ricotta
  • 2 tojás
  • 2 ek. friss kapor
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • egy nagy cukkini vékony csíkokra vágva
  • 1 kanál extra szűz olívaolaj
  • 1/3 csésze reszelt parmezán

1. Készítsük el a tésztát: a sütőt melegítsük elő 190 fokra, egy nagyobb tálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá a hideg vizet, gyúrjunk sima tésztát belőle, majd befóliázva tegyük be a hűtőbe.

2. A töltelékhez keverjük össze a ricottát egy tojással, kaporral és a fokhagymával.

3. A pitetésztát nyújtsuk ki egy lapos felületen kör alakban, oszlassuk el rajta egyenletesen a ricottás tölteléket.

4. Egy másik tálban forgassuk meg a cukkiniszeleteket olívaolajban, majd pakoljuk a ricottás töltelék tetejére. A tészta széleit óvatosan hajtsuk rá a töltelékre, de úgy, hogy a pite alapvetően nyitott maradjon.

5. A maradék tojást verjük fel egy kevés vízzel, és kenjük meg vele a pite széleit. Szórjuk meg gazdagon parmezánnal, és nagyjából 35-40 perc alatt süssük készre. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top